دندانپزشکی درشیردهی
مراجعه به دندانپرشکی در بارداری و پس آن می تواند سوالات بسیاری را در ذهن هر مادری ایجاد کند زیرا پس از بارداری بدن خانم ها دچار تغییرات فیزیولوژیکی می شود. برای مادرانی که به فرزندان خود شیر می دهند امکان بروز مشکلات در دهان و دندان بیشتر به وجود می آید زیرا در این دوران برای ساخت شیر مورد نیاز به کلسیم بیشتر دیده می شود.
در صورت خراب شدن دندان در شیردهی چه باید کرد؟
اگر در این دوران نیاز به اقداماتی مانند کشیدن، عصب کشی،پر کردن و یا ترمیم دندان بود می توانید بدون نگرانی درباره تاثیر آن بر روی شیر خود اقدام لازم را انجام دهید زیرا تاثیرات مخربی که خراب شدن دندان می تواند بر سلامتیتان در این دوران بگذارد بسیار حساس می باشد.
عوارض داروی بی حسی در دوران شیردهی
یکی از رایج ترین سوالاتی که مادران می پرسند این است که آیا مصرف دارو های بی حسی در دوران شیردهی باعث بروز مشکل می شوند یا نه؟ باید در پاسخ گفت که در دندانپزشکی از دارو های بی حسی موضعی استفاده می شود و تنها بر روی اعصاب اطراف آن تاثیر می گذارند و هیچ مدرکی مبنی بر اینکه این دارو های بی حسی از شیر مادر به کودک منقل می شوند وجود ندارد. اما اگر نگرانی شما زیاد است می توانید با ماما یا پزشک مربوطه در میان بگذارید.
دندان درد در شیردهی
زمانی که دچار دندان درد در شیردهی می شوید، پیش از مراجعه به دندانپزشکی یکی از اولین سوالاتی که به ذهنتان خطور می کند، این است که آیا شیردهی برای جنین خطرناک است یا نه؟ باید اذعان داشت که پر کردن دندان و همچنین مصرف دارو های مسکن و یا بی هوشی در اکثر موارد برای مادر و جنین مشکلی ایجاد نمی کند اما اگر نوزاد شما زودرس می باشد باید برای انجام هر اقدامی در رابطه با دندان و دندانپزشکی از پزشک خود بپرسید.
عصب کشی دندان در دوران شیردهی
در عصب کشی دندان، ابتدا دندانپزشک بخش مورد نظر را بیحس میکند، سپس دندان را می تراشد و به وسیله ابزار مخصوصی عصب آسیبدیده و بافت مرده دندان بر میدارد و در نهایت این حفرهی ایجادشده با استفاده از مواد خاصی پر میشود. در این فرایند، هیچ آسیبی به کودک وارد نمی شود.
آنتی بیوتیک برای عفونت دندان در شیردهی
استفاده از اکثر آنتی بیوتیک ها با شیردهی سازگار نشان داده شده اند. پنی سیلین ها، آمینوپنی سیلین ها، اسید کلاوولانیک، سفالوسپورین ها، ماکرولیدها و مترونیدازول در دوزهای پایین مشکلی ایجاد نمی کنند.
دارو های مورد استفاده دندانپزشکی در شیردهی
برخی از دارو ها و موادی که در این دوران مصرف می شوند به شرح زیر می باشند:
آمالگام
ترمیم های آمالگام قبلی در دوران شیردهی بهتر است که تعویض نشوند.هرچند که در مطالعات به عمل آمده،مقدار جیوه ترشح شده در شیر مادر حین تعویض ترمیم های آمالگام بسیار ناچیز و از میزان جذب جیوه محیطی کمتر است. ولی برای رفع هر گونه خطر احتمالی درمان هایی مانند تعویض آمالگام به ماده همرنگ دندان ، به تعویق می تواند انداخته شود. هیچ منعی برای استفاده از بی حسی موضعی حین شیردادن فرزند وجود ندارد.البته اپی نفرین تا حدودی قابلیت ترشح در شیر مادر را دارد. به همین دلیل بی حسی های فاقد اپی نفرین می تواند این نگرانی در مورد اپی نفرین ( آدرنالین) را برطرف کند.
خمیردندان ها و دهانشویه ها
خمیردندان ها و دهانشویه ها در استفاده معمول از آن ها، وارد شیر نمی شوند و مشکلی از این نظر ایجاد نمی کنند. مقدار بلع شده این مواد داخل بدن بسیار ناچیز است اما میزان وارد شده به خون از این دست مواد، قابل ردیابی نیست! هیچ فرآیند تشخیصی دندانپزشکی با شیردهی تداخل ندارد.
اشعه ها
اشعه ایکس اعم از رادیوگرافی پری آپیکال، پانورامیک و حتی CBCT، بیوپسی ،اولتراسونیک، پالپ تستر و … مشکلی بر روی فرآیند شیردهی ایجاد نمی کند.
ضد درد ها
ضد دردهای عادی تداخلی با شیردهی ندارند.کمتر از یک الی دو درصد داروها امکان دارد بتوانند که وارد شیر مادر بشوند. استامینوفن ساده، انتخاب اول دندانپزشکان در دوران شیردهی است. اما استفاده از ایبوپروفن، کورتونی مثل پردنیزون هم بنا بر نظر بسیاری از مراجع داروسازی خطری در برندارد( هر چند حضور این دارو ها در شیر در مقادیر اندک محرز است).توصیه می شود که داروها بلافاصله بعد از شیردهی مصرف شوند تا احتمال طی شدن حداکثر نیمه عمر دارو، تا شیردادن بعدی بیشتر باشد.
تکنیک دوشیدن شیر و استفاده از شیر دوشیده شده در مدت زمان طی شدن نیمه عمر دارو، می تواند بسیار کمک کننده بوده و خیالتان را راحت کند.
آیا دندانپزشکی در بارداری ایمن است؟
آنتی بیوتیک ها
آنتی بیوتیک ها حتی المکان برای مادران شیرده بهتر است تا حصول یک نیاز واقعی و مبرهن،استفاده نشوند.به طور کلی آنتی بیوتیک ها در دندانپزشکی کاربرد حقیقی چندانی ندارند. در صورت نیاز ضروری ،خانم های باردار می توانند در صورتی که واقعا نیاز باشد،از آموکسی سیلین و مترونیدازول استفاده کنند. از خوردن آسپیرین در حین شیردادن خودداری کنید. داروهای مخدر و شبه مخدر هم نباید در حیت شیردهی استفاده شوند.
ایبوپروفن
ایبوپروفن به عنوان یک ضد درد و ضدالتهاب موثر در کوتاه مدت حین شیردهی می تواند استفاده شود.
بلیچینگ دندان در دوران بارداری و شیر دهی
درمان بلیچینگ ( سفید کردن) خطری برای نوزاد شیرخوار ندارد. اما توصیه شده است درمان های انتخابی غیرضروری تا حصول شرایط مناسب برای این درمان به تعویق بیفتد.
درمان خانگی عفونت دندان در شیردهی
برای درمان عفونت در دوران شیردهی باید به پزشک مربوطه مراجعه کنید و از مصرف هر گونه دارو و یا ماده خوراکی بدون نظر پزشک خودداری کنید، اما برای کاهش درد دندان هنگام عفونت می توانید از برخی مسکن های مانند ایپوبروفن و تایلنول استفاده کنید زیرا هر دوی اینها در شیر مادر یافت می شوند، اما سطح آن پایین است و کمترین عوارض جانبی را برای نوزاد به همراه دارد.
دکتر علی مرسلی دندانپزشک فوق تخصص جراحی لثه
گردآوری شده توسط راضیه فرقانی
نظرات شما