دیدگاه
۱۳۹۷/۱۰/۳۰اشعه در بارداری
رادیوگرافی در بارداری
ایجاد عوارض جنینی به 2 عامل عمده بستگی دارد:
1. سن حاملگی در هنگام مواجهه
2. دوز تشعشع دوز اشعه : دوز آستانه برای ایجاد اثرات نامطلوب بر روی جنین در حال تکامل حداقل 5 راد بوده و میزان اشعه لازم برای ایجاد مالفورماسیون (بدشکلی های جنینی ) حداقل 10 راد می باشد.
از سوی دیگر میزان تابش اشعه در بررسی های رادیوگرافی معمول حدود 2 الی 700 میلی راد می باشد که بسیار کمتر از حد آستانه بوده و بنابراین شانس وقوع عوارض جنینی بسیار اندک می باشد.
آیا بین سیستم ایمنی بدن انسان و سقط جنین ارتباطی وجود دارد؟
سن حاملگی :
در صورت مواجهه مادر باردار با اشعه ایکس در روزهای اول تا نهم پس از لقاح احتمال سقط شدیداً افزایش می یابد ولی در صورت عدم سقط ،جنین سالم خواهد ماند.
عوارض اصلی شامل انواع مالفورماسیون ها مانند نقایص لوله عصبی ومیکروسفالی در اثر برخورد با اشعه ایکس بین روزهای 9-60 پس از لقاح رخ می دهد.
تماس با اشعه با دوز 1 تا 2 راد در سه ماهه دوم و سوم حاملگی ، خطر ایجاد بیماری های خونی کودکان ( لوسمی ها ) را 5/1 تا 2 برابر افزایش می دهد.
موارد احتیاطی :
1. با توجه به مطالب فوق ،پرتوگیری جنین در زمان بارداری تنها برای 1 الی 2 بار تهدیدی متوجه رشد جنین نمی کند با این وجود توصیه میشود مادران باردار حدالامکان در سه ماهه اول بارداری تحت تابش اشعه ایکس قرار نگیرند و از ماه چهارم به بعد با رعایت عامل نکات ایمنی ( در صورت لزوم ) رادیوگرافی جهت بیمارتنها برای 1 یا 2 فیلم انجام شود.
2. خانم های باردار هنگام مراجعه به پزشک یا دندانپزشک لازم است وی را از بارداری خود مطلع سازند و از انجام رادیوگرافی جز در موارد اورژانس خودداری کنند.
3. در صورت نیاز به انجام رادیوگرافی بایستی به تکنسین رادیوگرافی در مورد بارداری اطلاع داده شود تا از وسایل حفاظتی مانند روپوش سربی , عینک سربی و حفاظ تیروئید استفاده شود.
4. برای بسیاری از افراد این سوال پیش می آید که آ یا دندانپزشکی در بارداری ایمن است و اشعه های ناشی از آزمایشات برای جنین مشکلی پیش نمی آورد؟ باید گفت که سعی کنید مواردی که مربوط به دهان می باشند را سعی کنید دراین ایام انجام ندهید اما به طور کلی موردی ندارد.
اگر در حین حاملگی اشعه ایکس دریافت نمایم احتمال اختلالات در فرزند وجود دارد ؟
از نظر آماری اشعه ایکس (نوع پزشکی) تعداد نوزادان مبتلا به اختلالات عضوی را افزایش نداده است. به طور معمول 6-4% نوزادان حین تولد دچار عوارض فوق می باشند خواه اشعه در حین حاملگی دریافت کرده باشند یا خیر.
البته محققین می گویند زنانی که در طی دوران بارداری در مطب دندانپزشک تحت عکس برداری با اشعه ایکس قرار می گیرند , با خطر تولد نوزادی زیر وزن طبیعی روبرو می شوند.
در یک تحقیق 4500 زن باردار که در طی سالهای 1993 تا 2000 میلادی عضو یک شرکت بیمه بهداشتی و دندانی بودند , و در این مدت صاحب فرزند شدند مورد بررسی قرار گرفتند.
در بین این زنان یک هزار و 117 نفر نوزادانی به دنیا آوردند که زیر وزن طبیعی بودند.
بررسی مدارک دندانپزشکی زنان شرکت کننده در این تحقیق نشان داد که آن دسته از زنان که در طی دوران بارداری تحت عکسبرداری با اشعه ایکس قرار گرفته بودند دو برابر زنان دیگر با خطر تولد نوزادی زیر وزن طبیعی روبرو هستند.
از یک هزار و 117 زنی که دارای نوزادی زیر وزن طبیعی بودند فقط 21 نفرشان در سه ماه اول حاملگی در معرض عکسبرداری با اشعه ایکس قرار گرفته بودند.
دکتر هوجول از دانشگاه واشنگتن در سیاتل که تحقیق مزبور زیر نظر وی انجام شده است , می گوید , هنوز مشخص نیست که چگونه عکسبرداری با اشعه ایکس در مطب دندانپزشک بر وزن جنین تاثیر می گذارد اما این باور وجود دارد که اشعه مزبور ممکن است بر عملکرد غده تیروئید مادر که در بخش جلوی گردن قرار دارد تاثیر بگذارد.
به ویژه اینکه تحقیقات قبلی نشان داده بود که نارساییهای غده تیروئید در زنان حامله خطر تولد نوزادانی زیر وزن طبیعی را افزایش می دهد.
وی اظهار داشت که زنان باردار اگر دچار مشکلات دندانی شدند و نیاز به عکسبرداری با اشعه ایکس پیدا نمودند بهتر است که از پوشش های ضد اشعه ایکس در زمان عکسبرداری استفاده نمایند.
این پوششها نه تنها باید بخش سینه و شکم را بپوشاند بلکه تمامی منطقه گردن و به ویژه محل غده تیروئید را نیز باید فرا گیرد تا از بروز عوارض احتمالی آن بر نوزاد و مادر جلوگیری شود.
محققین می گویند گرچه تحقیقات نشان داده است رادیولوژی ساده در زمان بارداری به هیچ عنوان باعث سقط یا آسیبهای مادرزادی به جنین نمیشود. اما نکتهایی که همچنان وجود دارد این است که این اشعهها هرچند هم که ناچیز باشند، ممکن است آسیب سلولی ایجاد کنند که در دراز مدت میتواند به سرطان منجر شود.
همانطور که مادر در معرض خطر قرار دارد، جنینی که در رحم هست هم ممکن است به خاطر این اشعهها دچار تغییرات سلولی شود و اثراتش را سالها بعد و بعد از به دنیا آمدن و در زمان کودکی نشان دهد.
به طور طبیعی احتمال سرطان در کودک یک در۵۰۰ است که با اشعههای ضعیف این احتمال به میزان بسیار ناچیزی (یک در 10 هزار) بالا میرود و با اشعههای قویتر این افزایش ممکن است به یک در هزار برسد.
منبع: پزشکان بدون مرز
آیا استفاده از تلفن همراه ایمن است؟
تحقیقات انجام شده تا کنون نشان می دهد که استفاده کوتاه مدت، شما از تلفن همراه هیچ خطر جدی برای سلامتی و یا سلامت کودک شما نیست.
آیا میدانید استفاده بیش از حد از تلفن همراه بر پوست تاثیر بدی میگذارد؟!
در مورد ایمنی استفاده از موبایل در طولانی مدت بسیار سخت ودشوار است. تلفن های همراه از دهه 1990 به طور گسترده ای مورد استفاده قرار گرفته اند. این ممکن است به مدت طولانی به نظر برسد، اما، به لحاظ تحقیق، مدت زمانی کافی برای اطمینان در مورد هر گونه اثرات درازمدت بهداشتی ممکن نیست.
دو تحقیق مرتبط با آن ارتباط بین نوزادانی که در معرض تلفن های همراه در رحم و مشکلات رفتاری، از قبیل بیش فعالی، در دوران کودکی یافت می شود.
به هر حال، سایر مطالعات پیگیری هیچ ارتباطی به مشکلات رفتاری نداشت.
دلایل مختلفی وجود دارد که چرا کودک ممکن است مشکلات رفتاری ایجاد کند. به عنوان مثال، ممکن است که اگر یک مادر استفاده از تلفن همراه در بیشتر اوقات، او ممکن است به کودک خود کمتر توجه کند. اگر یک کودک یا بچه خردسال از توجه مورد نیاز وی محروم شود، ممکن است مشکلات رفتاری ایجاد کند. این امر می تواند توضیح دهد که چرا برخی از مطالعات نشان می دهد که استفاده از تلفن همراه با مشکلات رفتاری همراه است
تبلیغات
ممکن است پیش از زمانی باشد که کارشناسان بتوانند یک تصویر واضح درباره اثرات تلفن همراه بر روی ما و نوزادان خود ایجاد کنند. در عین حال، ممکن است به شما کمک کند تا حقایق را درباره نحوه کارکرد تلفنهای همراه بدانید.
موبایل، مانند بسیاری از موارد دیگر روزمره، سطوح پایین امواج رادیویی را منتشر می کنند، به نام تابش الکترومغناطیسی غیر یونیزه. تلویزیون، رایانه و مایکروویو همه این نوع تابش را منتشر می کنند. تابش غیر یونیزه بسیار خفیف تر از تابش یونیزه است که توسط اشعه ایکس، دستگاه های پرتودرمانی و سی تی اسکن ها منتشر می شود. کارشناسان معتقدند که تابش غیر یونیزه مانند اشعه یونیزه به یک کودک متولد نشده آسیب نمی رساند.
هر تلفن همراه با توجه به سطح تابش که دارد رتبه بندی شده است. این میزان جذب اختصاصی (SAR) نامیده می شود. مقدار SAR به شما می گوید حداکثر میزان اشعه یا انرژی که بدن شما هنگام استفاده از گوشی خود جذب می کند.
تمام تلفن های همراه موجود در اروپا باید دارای مقدار SAR باشند که مطمئنا شما بیش از دو وات در کیلوگرم اشعه جذب نمی کنید. SAR بالاتر از تلفن همراه شما، بدین معنی است که شما اشعه بیشتری جذب می کنید. شما می توانید امتیاز SAR تلفن همراه خود را به وب سایت سازنده مراجعه نمایید
در عمل، میزان انرژی که توسط تلفن شما منتشر می شود بستگی به قدرت سیگنال آن دارد. قوی تر ین سیگنال، کمترین انرژی را برای کارکردن تلفن همراه نیاز دارد و مقدار SAR پایین تر است. بنابراین تنها زمانی که شما یک سیگنال قوی استفاده می کنید یکی از راه های کاهش میزان اشعه ای است که در معرض آن قرار دارید.
بسیاری از ما هر روز به تلفن های همراه وابسته هستیم . این به خصوص هنگامی که شما حامله هستید قادر به تماس با کسی هستید، اگر به هر دلیلی به کمک نیاز دارید، اطمینان حاصل کنید. بنابراین نگران نباشید اگر مجبور باشید از تلفن همراه خود استفاده کنید. شما می توانید سطح تماس خود را با تابش الکترومغناطیسی غیر یونیزان را کاهش دهید:
با استفاده از تلفن همراه خود را به حداقل ممکن و تنها زمانی که شما هیچ جایگزین دیگری ندارید. ارسال یک پیام و یا استفاده از یک تلفن ثابت به جای برقراری تماس از طریق تلفن همراه شما. هر گونه تماس های ضروری کوتاه باشد. مطمئن شوید که شما در یک جایی هستید که می توانید سیگنال قوی دریافت کنید قبل از اینکه تماس برقرار کنید. استفاده از هندز _فری برای کمک به کاهش SAR در نزدیکی سر و بدن خود را در حالی که شما از تلفن همراه استفاده می کنید منبع : baby center
ترجمه: راضیه فرقانی
راضیه فرقانی کارشناس مامایی
راضیه فرقانی کارشناس مامایی دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی تهران با سابقه ۲۸ سال فعالیت مامایی وزنان درمطب وبیمارستان درتهران .. درحال حاضر مدیر وب سایت تخصصی نوین ماما می باشند که دانش وتجربیات خود را دراین زمینه به کاربران گرامی ارائه می دهند.
دیدگاه
ارسال نظر