علائم و تغذیه در هفته چهارم بارداری

علائم و تغذیه در هفته چهارم بارداری

1397/09/01

در هفته چهارم بارداری، بدن شما شروع به تشکیل جفت و کیسه آمنیوتیک می کند. علائمی مانند فشار شکم و حساس شدن سینه‌ها ممکن است در این هفته ظاهر شوند، و از آنجایی که مجموعه سلول‌هایی که به زودی به جنین تبدیل می‌شوند، در دیواره رحم فرو می‌روند، ممکن است خونریزی لانه گزینی را نیز مشاهده کنید. (اما اگر هنوز هیچ علامتی را مشاهده نکردید، کاملا طبیعی است.)

هفته چهارم بارداری جنین چگونه است

هفته چهارم اولین هفته ای است که شما از وجود نوزاد مطمئن هستید! ولی دیدن آن سخت است حتی با وسایل سونو گرافی با فن آوری بالا. اگر ساک حاملگی را ببینید خوش شانس هستید که از طریق سونوگرافی واژینال دیده میشود. در کیسه حاملگی کیسه زرده در حال تشکیل است که به تغذیه کودک شما تا شکل گیری جفت در اواخر سه ماهه اول کمک میکند. درپایان هفته چهارم پرزهای جفتی کاملا تشکیل شده اند که زائده های انگشتی بافت جفت میباشد که حاوی ماده ژنتیکی مشابه فرزندتان بوده و بعدا در تست ژنتیک کمک کننده هستند.

هفته چهارم بارداری و درد زیر شکم

در حالی که رویان تلاش می‌کند خودش را به دیواره رحم بچسباند، بسیاری از زنان در هفته چهارم  درد خفیفی را در ناحیه شکم خود تجریه می‌کنند. این دردها طبیعی است چرا که بدن خودش را با هورمون‌های جدید بارداری هماهنگ می‌کند و رحم شما تبدیل به خونه جدید رویان کوچولو می‌شود.
 برخی از زنان هم خونریزی را تجربه می‌کنند، اما یادتان باشد به رنگ آن توجه کنید. خونی که از شما دفع می‌شود نباید قرمز پررنگ یا روشن مثل دوران قاعدگی باشد بلکه باید به رنگ صورتی یا قهوه‌ای باشد. ناراحتی لانه گزینی یا خونریزی معمولاً5 تا 12 روز پس از تخمک‌ گذاری اتفاق خواهد افتاد. درد شما نباید شدید باشد و اگر درد شدید، تب، لرز یا خونریزی واژینال سنگین دارید حتما با پزشک تماس بگیرید.

توصیه ها درهفته چهارم بارداری

 نوشیدن مایعات به میزان کافی، مهمترین چیزی است که در اوایل بارداری باید به آن عمل کنید. بدن در این دوره جریان خون‌را افزایش خواهد داد، به همین دلیل شما به مایعات بیشتری احتیاج دارید. نوشیدن مایعات به رفع خستگی و یبوست شما نیز کمک می‌کند.

هفته چهارم بارداری چه علائمی دارد؟

اگر هر کدام از علائم زیر را نداشتید نگران نباشید:

درد خفیف 

بسیاری از زنان درد خفیفی را در ناحیه شکم خود تجریه می‌کنند. این دردها طبیعی است چرا که بدن خودش را با هورمون‌های جدید بارداری هماهنگ می‌کند تا رحم شما تبدیل به خونه جدید رویان کوچولو گردد. شما باید بابت این مساله خوشحال باشید تنها راه برطرف کردن آن استراحت کردن میباشد.

لکه بینی

 اگر دچار لکه بینی یا خونریزی مختصر که به صورت قهوه ای یا صورتی است نگران نباشید خود به خود برطرف خواهد شد و بهترین راه آن است که استراحت کنید و چیزهای سنگین بلند نکنید تا به زودتر خوب شدنتان کمک کند.

تهوع و استفراغ

 تهوع و استفراغ جز جدا نشدنی ماه های اول بارداری است که خانم های باردار طی چهار ماه اول با آن دست به گریبانند. در مواقع استفراغ و تهوع به این فکر کنید که شما تنها نیستند و این اتفاق ممکن است هر روز صبح، ظهر و شب برای 36 میلیون زن باردار مثل شما در جهان رخ دهد. این اولین نشانه حاملگی در شما است علت آن هم بالا رفتن هورمون های بارداری در بدن شماست. برای رفع این حالت یک بسته بیسکوییت پتی بور یا مقداری نان خشک در کنار رختخواب خود گذاشته صبح قبل از بلند شدن مقداری در دهان خود بگذارید تا کمی وضعیت شما را بهبود ببخشد.

سفت و دردناک شدن پستان

به خاطر تغییرات هورمونی و آماده شدن پستان ها برای تولید شیر ممکن است پستان شما کمی سفت و دردناک شود برای رفع این حالت از کمپرس آب گرم استفاده کنید.

حساس شدن شکم

 حساس شدن شکم و نفخ، کمر درد و نرم شدن دهانه رحم از علائم طبیعی دیگر این دوره است.

تغییرات ناگهانی روحی

 یک روز، خوب و سرحال هستید و روز بعد بداخلاق و بی‌حوصله. نگران این موضوع نباشیداین یکی علامت نیز به خاطر تغییرات هورمونی و شرایط محیطی که ناشی از استرس مادر شدن، زایمان و.. میباشد. این تغییرات کاملاً طبیعی هستند و جای نگرانی نیست. فقط به خودتان فرصت دهید تا با این تغییرات که ممکن است ماه‌ها با آن درگیر باشید، آرام کنار بیایید و محیط اطراف خود را با تفکرات مثبت خود شاد نگه دارید و به این فکر کنید که چه قدر زایمان که همراه با تولد نی نی شماست فضای زیبا و شادی را برای شما و خوشبختی را برای خانواده شما رقم خواهد زد.

هفته چهارم بارداری چی بخوریم

سعی کنید در طول 9 ماه آینده از مواد مغذی ضروری بارداری را به طور مناسب استفاده کنید، اما در سه ماهه اول، به طور خاص روی موارد زیر تمرکز کنید:

خوردن ویتامین‌ها را شروع کنید

 خوردن ویتامین‌های A، B، D در دوران بارداری ضروری است. ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی است که در کبد ذخیره می‌شود. مقدار روزانه 200 واحد از این ویتامین در بارداری و قبل از آن توصیه می‌شود. 

خوردن جیگر ممنوع است

خوردن جیگر به علت فراوانی ویتامین A ممنوع است چون ویتامین A  به مقدار کافی در مکمل ها و غذاها یافت میشود  و بیشتر از 200 واحد از این ویتامین برای کودک شما ضرر دارد و همچنین جگر به علت اینکه ممکن است داخل آن انگل وجود داشته باشد و در حین پخت این انگل ها به طور کامل از بین نروند، از خوردن آن خودداری کنید.

اسید فولیک 

این ریزمغذی ضروری از نظر تغذیه در دوران بارداری اهمیت دارد. این به این دلیل است که اسید فولیک (همچنین به عنوان ویتامین B9 یا فولات شناخته می شود، زمانی که به شکل غذا باشد) نقش کلیدی در جلوگیری از نقص لوله عصبی دارد. برای دریافت 600 میکروگرم توصیه شده در روز، روزانه یک ویتامین دوران بارداری مصرف کنید و پرتقال، توت فرنگی، سبزیجات برگ سبز، غلات صبحانه غنی شده، لوبیا، آجیل، گل کلم و چغندر می توانید بخورید.

پروتئین

پروتئین که نوعی درشت مغذی می باشد برای رشد عضلانی  شما و کودکتان کلیدی است و از رشد بافت رحم حمایت می کند. حدود 75 گرم در روز را هدف قرار دهید. منابع خوب پروتئین شامل تخم مرغ، ماست یونانی و مرغ است.

کلسیم

برای رشد استخوان های کودک شما در دوران بارداری بسیار مهم است. از آنجایی که کودک در حال رشد شما کلسیم را از ذخایر خود دریافت می کند، کمبود کلسیم در رژیم غذایی شما می تواند بعداً منجر به شکنندگی استخوان ها (پوکی استخوان) شود. شما به طور کلی می توانید ۱۰۰۰ میلی گرم توصیه شده در روز را از طریق یک رژیم غذایی متعادل شامل شیر، پنیر، ماست و سبزیجات با برگ های تیره دریافت کنید، اما اگر نگران هستید که ممکن است کوتاهی کنید، از پزشک متخصص زنان بپرسید که آیا باید مکمل مصرف کنید.

آهن

آهن از اهمیت فزاینده ای برخوردار است، زیرا خون شما برای پاسخگویی به نیازهای کودک در حال رشد شما افزایش می یابد. هدف 27 میلی گرم در روز می تواند چالشی برای رسیدن به تنهایی از طریق غذا باشد، بنابراین مطمئن شوید که دوز جامد آهن در ویتامین دوران بارداری خود دریافت می کنید تا خطر کم خونی بارداری را کاهش دهید. از منابع خوب مانند گوشت گاو، مرغ، تخم مرغ، توفو و اسفناج نیز در برنامه غذایی خود استفاده کنید.
غذاهای غنی از ویتامین C مانند پرتقال، کلم بروکلی و توت فرنگی باعث رشد استخوان و بافت در کودک در حال رشد شما شده و جذب آهن را افزایش می دهند. شما باید 85 میلی گرم در روز را هدف قرار دهید.

پتاسیم

این با سدیم همکاری می کند تا به بدن شما کمک کند تعادل مایعات را حفظ کند و همچنین فشار خون را تنظیم می کند. سعی کنید روزانه 2900 میلی گرم از طریق ویتامین دوران بارداری و غذاهایی مانند موز، زردآلو و آووکادو دریافت کنید.

DHA 

 اسید چرب امگا 3 کلیدی، DHA در ماهی های کم جیوه مانند آنچوی، شاه ماهی و ساردین یافت می شود. ممکن است این روزها نسبت به غذاهای دریایی خیلی مضطرب باشید، بنابراین از پزشک خود در مورد مصرف مکمل DHA سوال کنید.

ورزش درهفته چهارم بارداری

دیگر آن دوران که همه فکر می‌کردند خانم باردار باید تمام روز در تخت استراحت کند، گذشته است، مخصوصا در هفته های اول که از هفته سوم باید برای ورزش خود برنامه ریزی را شروع کنید. امروزه فواید ورزش کردن در دوران بارداری بر همه آشکار شده است. تحقیقات نشان داده است خانم‌هایی که ورزش می‌کنند و در وضعیت خوب جسمانی و آمادگی کامل به ‌سر می‌برند، در زمان وضع حمل بسیار راحت تر هستند، احتمال سزارین اجباری در مورد آنها بسیار کم ‌تر است، و دوران نقاهت کم‌ تری خواهند داشت.

جنسیت در هفته چهارم بارداری

باید به این نکته توجه داشت که تعیین جنسیت در زمان بارداری در هفته ۱۴ تا ۱۸ تعیین می شود اما بعضی آزمایش‌ها امکان تشخیص جنسیت در هفته  11 یا 12 را فراهم ساخته اند. آیا برای هفته پنجم بارداری آماده اید؟
راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی تهران با سابقه ۲۸ سال فعالیت مامایی وزنان درمطب وبیمارستان درتهران .. درحال حاضر مدیر وب سایت تخصصی نوین ماما می باشند که دانش وتجربیات خود را دراین زمینه به کاربران گرامی ارائه می دهند.

ارسال نظر شما

نظر خود را راجع به این مطلب بنویسید و مشارکت کنید
ارسال نظر در حال پردازش...

{{ error }}

{{ result }}

نظرات شما