کولیک نوزادی

کولیک نوزادی

1401/05/01

کولیک نوزادی؛ علائم ، تشخیص، پیشگیری ودرمان

کولیک نوزادی فرآیندی خوش خیم است که در آن نوزاد بیش از سه ساعت در روز، بیش از سه روز در هفته، بیش از سه هفته دچار حملات ناخوشایند وگریه های بدون وقفه می شود. تقریباً 10 تا 40 درصد از نوزادان در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار می دهد و در حدود شش هفتگی به اوج خود می رسد و علائم در سه تا شش ماهگی برطرف می شود. میزان بروز بین جنس ها برابر است و هیچ ارتباطی با نوع تغذیه (شیرمادر در مقابل شیشه شیر)، سن حاملگی یا وضعیت اجتماعی-اقتصادی وجود ندارد. علت کولیک نوزادی مشخص نیست. علل پیشنهادی شامل تغییرات در میکرو فلور مدفوع، عدم تحمل پروتئین شیر گاو یا لاکتوز، نارسایی یا التهاب دستگاه گوارش، افزایش ترشح سروتونین، روش تغذیه نامناسب، و سیگار کشیدن مادر یا درمان جایگزین نیکوتین است.تشخیص کولیک پس از شرح حال دقیق و معاینه فیزیکی است که علل مربوطه را رد کرده است. حمایت و اطمینان والدین از عوامل کلیدی درمان کولیک است. مهار کننده های پمپ پروتون و سایمتیکون برای درمان قولنج بی اثر هستند و دی سیکلومین منع مصرف دارد. گزینه‌های درمانی برای نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند شامل پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رویتری (سویه DSM 17938) و کاهش دریافت آلرژن‌های غذایی مادر می‌شود. تغییر به شیر خشک هیدرولیز شده گزینه ای برای نوزادانی است که با شیر خشک تغذیه می شوند. شواهد از دستکاری کایروپراکتیک یا استئوپاتیک، ماساژ نوزاد، قنداق کردن، طب سوزنی یا مکمل های گیاهی پشتیبانی نمی کنند و جهت درمان مستند نیستند.

کولیک نوزادی یک فرآیند خوش خیم و خود محدود شده است که در آن یک نوزاد سالم دچار حملات ناخوشایند گریه های بدون وقفه می شود. معیارهای تشخیصی استاندارد - معروف به "قانون سه" - گریه کردن بیش از سه ساعت در روز، بیش از سه روز در هفته، برای بیش از سه هفته است.

کولیک تقریباً 10 تا 40 درصد از نوزادان را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار می‌دهد، معمولاً در حدود شش هفتگی به اوج خود می‌رسد و می‌تواند با احساس گناه و ناامیدی قابل توجه والدین و همچنین ملاقات‌های متعدد با پزشک همراه باشد. قولنج با افسردگی پس از زایمان و سندرم shakenکودک مرتبط است. والدین معمولاً گزارش می‌دهند که حمله‌های عصبی در عصر رخ می‌دهند و غیرقابل تحریک هستند. بروز بین جنس ها برابر است و هیچ ارتباطی با نوع تغذیه (سینه در مقابل شیشه شیر)، سن حاملگی (ترم کامل در مقابل نارس)، وضعیت اجتماعی-اقتصادی یا فصل سال وجود ندارد. 

اتیولوژی

با وجود چندین دهه تحقیق، علت کولیک نوزادی مشخص نیست. علل پیشنهادی شامل تغییر در میکرو فلور مدفوع، عدم تحمل پروتئین شیر گاو یا لاکتوز، نارسایی یا التهاب دستگاه گوارش، افزایش ترشح سروتونین، روش تغذیه نامناسب، و سیگار کشیدن مادر یا درمان جایگزین نیکوتین است. نشانگر التهاب روده بزرگ، در نوزادان مبتلا به قولنج است

ارزیابی

هنگام ارزیابی یک نوزاد در حال گریه، پزشکان باید یک شرح حال و معاینه فیزیکی کامل برای ارزیابی اختلالات پزشکی زمینه‌ای و تعیین نیاز به آزمایش‌های بیشتر انجام دهند . پس از رد علل مربوطه، پزشک می‌تواند با خیال راحت کولیک را در نوزادی که قانون سه معیار را دارد تشخیص دهد.

ارزیابی کولیک نوزادان

اطمینان والدین

از آنجایی که قولنج خوش خیم است، اصلی ترین درمان، اطمینان و حمایت والدین است. پس از تایید تشخیص، پزشکان باید به والدین در مورد ماهیت خوش خیم و خود محدود شونده قولنج آموزش دهند و منابعی را برای حمایت ارائه دهند.

اططمنان والدین

پروبیوتیک ها

پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رویتری (سویه DSM 17938) علائم قولنج را در چهار مورد از پنج کارآزمایی بالینی کاهش داد.  هیچ عوارض جانبی گزارش نشد. دو متاآنالیز اخیر و یک بررسی سیستماتیک نشان داد که تجویز پنج قطره L. reuteri در روز به طور قابل توجهی کولیک را در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌کنند کاهش می‌دهد (میانگین 61 دقیقه کمتر گریه در روز در 21 روز). افزایش قابل توجهی در گریه یا سر و صدا در نوزادانی که با بطری تغذیه می‌شوند و L. reuteri دریافت کرده‌اند.  بر اساس این نتایج، L. reuteri DSM 17938 ممکن است به‌عنوان یک گزینه درمانی برای نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند در نظر گرفته شود، اما نمی‌توان آن را برای نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می‌کنند توصیه کرد.

داروها

سایمتیکون اگرچه قطره های سایمتیکون به راحتی در دسترس هستند و اغلب برای درمان قولنج استفاده می شوند، یک مرور سیستماتیک از سه کارآزمایی تصادفی شده کنترل شده نشان داد که آنها بهتر از دارونما نیستند.

دی سیکلومین اگرچه یک مرور سیستماتیک از سه کارآزمایی تصادفی‌سازی و کنترل‌شده نشان داد که دی سیکلومین به طور قابل‌توجهی بهتر از دارونما برای درمان قولنج است، اما در نوزادان کمتر از شش ماه به دلیل عوارض جانبی مانند خواب‌آلودگی، یبوست، اسهال و آپنه منع مصرف دارد.

مهارکننده های پمپ پروتون یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده چهار هفته ای روی 30 نوزاد مبتلا به علائم کولیک و رفلاکس معده یا ازوفاژیت نشان داد که امپرازول (پریلوسک) در کاهش زمان گریه یا آرامش نوزاد بهتر از دارونما نیست.

اصلاحات رژیم غذایی

شیوع قولنج بین نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند و شیرخواران با شیشه شیر مشابه است. بنابراین، مادران شیرده باید تشویق شوند تا ادامه دهند.  یک کارآزمایی تصادفی‌سازی و کنترل‌شده کاهش قابل‌توجهی در علائم قولنج در میان نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌کردند و مادرانشان از رژیم غذایی کم آلرژن پیروی می‌کردند نشان داد.  مادرانی که سویا و ماهی در رژیم غذایی خود  داشتتد137 دقیقه کمتر در روز گریه می کردند، در حالی که در گروه شاهد 51 دقیقه کمتر در روز گریه می کردند. یک مرور سیستماتیک از شش مطالعه از اثربخشی رژیم‌های غذایی کم آلرژن در کاهش قولنج حمایت کرد. این رژیم‌ها ممکن است برای برخی از مادران شیرده گزینه‌ای باشند، اما باید با مشاوره رژیم غذایی همراه باشند تا از تغذیه کافی اطمینان حاصل شود. بازگشت به یک رژیم غذایی عادی را می توان پس از رسیدن نوزاد به سه تا شش ماهگی در نظر گرفت.

اصلاح رژیم غذایی در نوزادان برای رفع کولیک

والدین نوزادانی که با کولیک تغذیه می شوند اغلب شیر خشک را تغییر می دهند. یک بررسی سیستماتیک از 13 مطالعه نشان داد که از نظر آماری کاهش معنی‌داری در زمان گریه در میان نوزادانی که به شیرخشک‌های نیمه، یا کامل هیدرولیز شده روی آورده‌اند، کاهش یافته است . این مطالعات نشان می دهد که ممکن است یک آزمایش دو هفته ای از یک شیرخشک متفاوت برای نوزادان مبتلا به قولنج در نظر گرفته شود. برای دلپذیرتر کردن این تغییر، والدین می توانند با مخلوط کردن فرمول جدید با فرمول معمولی به صورت تدریجی در طی چهار روز، تا زمانی که فقط فرمول هیدرولیز شده داده شود، به فرمول هیدرولیز شده تبدیل کنند. با این حال، این شیر خشک ها گران هستند و ممکن است تحت پوشش برنامه های کمکی (مانند زنان، نوزادان و کودکان) قرار نگیرند. اگر فرمول جدید در کاهش علائم قولنج موفقیت آمیز باشد، شیرخشک معمولی ممکن است پس از سه تا شش ماهگی مجدداً شروع شود.

چهار مطالعه که استفاده از شیر خشک سویا را برای درمان قولنج ارزیابی کردند، شواهد کافی برای ارائه توصیه‌های بالینی ارائه نکردند. آکادمی اطفال آمریکا استفاده معمول از شیر خشک سویا را در مدیریت قولنج نوزادی توصیه نمی‌کند، زیرا سویا می‌تواند یک آلرژن باشد. 

فیزیوتراپی

درمان های فیزیکی برای کولیک شامل دستکاری کایروپراکتیک و استئوپاتیک، ماساژ و طب سوزنی است. یک بررسی کاکرین شواهد کافی برای حمایت از دستکاری کایروپراکتیک یا استئوپاتیک را نشان نمی‌دهد، زیرا بسیاری از مطالعات کوچک، بدون کور و احتمال سوگیری بالایی داشتند.  آزمایش‌های طب سوزنی و ماساژ نوزاد نتایج متناقضی داشته‌اند و مطالعات بیشتری برای تعیین فواید آن‌ها مورد نیاز است. و مضرات.

مکمل های گیاهی

مکمل‌های گیاهی، از جمله منتا پیپریتا (نعناع فلفلی) و دمنوش‌های گیاهی مختلف (از جمله رازیانه، بابونه، وروان، بادرنجبویه و شیرین بیان)، در برخی مطالعات زمان گریه را کاهش داده‌اند. علیرغم این یافته‌ها، یک بررسی سیستماتیک نتیجه گرفت که تحقیقات بیشتر قبل از توصیه این درمان ها لازم است.

روش های دیگر

نوزادان در یک مطالعه کوچک که 2 میلی لیتر محلول ساکارز 12 درصد در ساعت 5 بعد از ظهر دریافت کردند. و ساعت 8 شب روزانه علائم قولنج کاهش یافته بود.  مطالعه دیگری بهبود مشابهی را نشان داد، اما جزئیات مربوط به تجویز ساکارز وجود نداشت.  «واتر گریپ» که از روغن دانه شوید، بی کربنات و گلوکز هیدروژنه تشکیل شده است نیز برای درمان قولنج استفاده شده است. با این حال، هیچ آزمایشی وجود ندارد که اثربخشی آن را نشان دهد و ممکن است باعث آسیب شود. دو مطالعه کوچک و با طراحی ضعیف، مزایای احتمالی استفاده از بطری دارای تهویه را پیشنهاد کردند.  اگرچه قنداق کردن به عنوان روشی برای کاهش گریه در نوزادان پیشنهاد شده است، اما مطالعه قنداق کردن در شب هیچ فایده آماری قابل توجهی پیدا نکرد.

  • منبع: aafp.org
  • ترجمه وتدوین: راضیه فرقانی
راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی تهران با سابقه ۲۸ سال فعالیت مامایی وزنان درمطب وبیمارستان درتهران .. درحال حاضر مدیر وب سایت تخصصی نوین ماما می باشند که دانش وتجربیات خود را دراین زمینه به کاربران گرامی ارائه می دهند.

ارسال نظر شما

نظر خود را راجع به این مطلب بنویسید و مشارکت کنید
ارسال نظر در حال پردازش...

{{ error }}

{{ result }}

نظرات شما