سرطان پستان در بارداری
سرطان پستان در بارداری
بسیاری از تودههای سینه تبدیل به مورد خطرناک نمیشوند، به خصوص در دوران بارداری که بروز تغییر در سینهها کاملا طبیعی است. در این دوران، سینهها سفتتر و سنگینتر از قبل میشوند، چرا که آماده تغدیه رسانی نوزاد میشوند. در واقع، تودههای پستان که در دوران بارداری ظاهر میشوند، باعث انسداد مجاری شیری میشوند که این مورد میتواند همزمان با شروع فعالیت سینهها و تغذیه رسانی نوزاد اتفاق بیفتد. جهت اطمینان بیشتر توصیه میشود در صورت مشاهده و احساس هر گونه توده جدید در سینه حتما به جراح سینه مراجعه کنید. با این که احتمال بروز توده در دوران بارداری بسیار نادر است، اما امکان آن وجود دارد و تشخیص اولیه میتواند تفاوتهای بسیاری را ایجاد کند.
اهمیت معاینات پستان در دوران بارداری
معاینات پستان در زمان بارداری و شیر دهی اهمیت بسیار بالایی دارد.برای بانوانی که قصد اقدام به بارداری دارند بهتر است که یک معاینه ساده و سونوگرافی انجام بدهند. این معاینات در طول دوره بارداری نیز همچنان باید در فواصل زمانی 6 ماه انجام بگیرد. در دوره شیردهی و پس از آن نیز اهمیت این چاپ ها همچنان پابرجاست. متاسفانه در بین مردم اینگونه جا افتاده است که توده پستان در بارداری یا شیردهی فقط شیری است که در سینه گیر کرده است. همین عامل باعث میشود که اجازه بدهیم بسیاری از توده های بدخیم در سینه بمانند و رشد کنند و مشکلات بیشتری را برای بانوان ایجاد کنند.
دلایل ابتلا به سرطان پستان در بارداری
دلیل اصلی بروز سرطان پستان در خانمها، تماس با دو هورمون استروژن و پروژسترون میباشد، هورمونهایی که در تخمدانها تولید میشوند. هر چه میزان تماس با این دو هورمون بیشتر باشد، احتمال ابتلا به سرطان پستان نیز بیشتر خواهد بود. خانمهایی که در سنین پایینتر پریود شدهاند و سیکل قاعدگی بیشتری داشتهاند، دیرتر یائسه شدهاند و یا آن دسته از خانمهایی که هرگز باردار نشدهاند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پستان خواهند بود. تحقیقات نشان میدهند، بارداری و شیردهی میتواند احتمال بروز سرطان پستان را کاهش دهد. تغییراتی که در طول دوران بارداری و شیردهی در سینهها اتفاق میافتد، باعث میشود احتمال سرطانی شدن سلولها کمتر شود. بارداری قبل از بیست سالگی و شیردهی بیش از یکسال، میتواند احتمال بروز انواعی از سرطانهای پستان را کاهش دهد. خانمهایی که بعد از سی سالگی، تجربه مادر شدن و بارداری را دارند، احتمال ابتلایشان به سرطان پستان بیشتر از خانمهایی است که هرگز باردار نشدهاند.
تشخیص سرطان پستان در دوران بارداری
تشخیص سرطان پستان در دوران بارداری و به دلیل سفت و ملتهب شدن سینهها سخت است، به همین خاطر، مهم است که هر گونه تغییر در پوست سینه، ترشح از نوک سینه و یا ضخیم شدن غیر طبیعی یک ناحیه در سینه بررسی شود. در صورت مشاهده هر یک از علائم گفته شده باید به پزشک مراجعه شود تا در صورت لزوم غربالگری سرطان پستان را انجام دهید. زیرا هرچه تشخیص به تاخیر بیفتد، تشخیص تغییرات طبیعی سینه در بارداری و تغییرات ناشی از سرطان سختتر خواهد شد.
سرطان پستان در دوران بارداری
در صورت مشاهده توده و یا ناهنجاری در سینه، تستهای تشخیصی زیر از سوی پزشک تجویز خواهد شد:
آزمایش خون
- ماموگرافی (انجام این تست در دوران بارداری کاملا ایمن است چرا که میزان اشعه بسیار کم است و تنها بر روی سینه تابیده می شود.)
- اولتراسوند سینه
- بیوپسی (سلولها از توده و با استفاده از سوزن ظریف و طویل برداشته و علائم سرطان زیر میکروسکوپ بررسی خواهد شد.)
در صورت تشخیص سرطان، از نتایج به دست آمده برای میزان رشد و پیشرفت سرطان استفاده خواهد شد. این نکته را در نظر داشته باشید که سلولهای سرطانی به نوزاد نمیرسند و آسیبی را به همراه ندارند.
آیا امکان درمان سرطان پستان در دوران بارداری وجود دارد؟
درمان سرطان پستان در هر دورهای با چالش همراه است و در دوران بارداری پیچیدهتر خواهد بود. با این حال، هدف از درمان سرطان پستان، صرف نظر از باردار بودن یا نبودن، کنترل سرطان و پیشگیری از پخش شدن سرطان میباشد. گزینههای درمان با توجه به مرحله سرطان و سن جنین در نظر گرفته میشود و به مزایا و معایب درمان نیز اهمیت داده خواهد شد. بسیاری از خانمهای باردار میتوانند تحت جراحی لامپکتومی و یا ماستکتومی قرار بگیرند. اما حتی اگر تومور به روش جراحی برداشته شود، به درمانهای بیشتری برای نابودی کامل سلول های سرطانی نیاز خواهد بود که البته به مرحله سرطان بستگی دارد.
در برخی موارد، ممکن است درمان تا بعد از زایمان به تاخیر بیفتد.
درمان سرطان سینه در دوران بارداری
اگر در دوران بارداری سرطان سینه شما تشخیص داده شود، گزینههای درمانی شما پیچیدهتر خواهد بود، زیرا میخواهید بهترین درمان را برای سرطان خود داشته باشید و در عین حال از کودک نیز محافظت کنید. نوع و زمان درمان باید به دقت برنامه ریزی شود و بین تیم مراقبت از سرطان و متخصص زنان و زایمان شما هماهنگ شود. هنگام درمان یک زن باردار مبتلا به سرطان پستان، هدف مانند درمان یک زن غیرباردار است: درمان سرطان در صورت امکان، یا کنترل آن و جلوگیری از گسترش آن در صورت عدم درمان. اما نگرانی اضافی برای محافظت از جنین در حال رشد ممکن است درمان را پیچیده تر کند.
آیا انجام درمان سرطان سینه در دوران بارداری بی خطر است؟
اگر باردار هستید و سرطان سینه دارید، ممکن است انتخاب های سختی داشته باشید، بنابراین از متخصص کمک بگیرید و مطمئن شوید که همه گزینه های خود را می دانید. زنان باردار می توانند با خیال راحت درمان سرطان سینه را دریافت کنند، اگرچه نوع درمان مورد استفاده و زمان درمان ممکن است تحت تأثیر بارداری قرار گیرد. اگر باردار هستید و سرطان سینه برای شما تشخیص داده شده است، توصیه های درمانی شما به موارد زیر بستگی دارد:
- اندازه تومور
- مکانی که تومور در آن قرار دارد
- اگر سرطان گسترش یافته است و اگر چنین است، تا کجا گسترش یافته است؟
- درچه سن بارداری هستید؟
- سلامت عمومی شما
- ترجیحات وانتخاب شخصی شما
به طور کلی انجام جراحی برای سرطان سینه در دوران بارداری بی خطر است. اگر در سه ماهه دوم یا سوم بارداری انجام شود، شیمی درمانی برای نوزاد بی خطر به نظر می رسد، اما در سه ماهه اول بی خطر نیست. سایر درمانهای سرطان سینه، مانند هورمون درمانی، درمان هدفمند، و پرتودرمانی، بیشتر به نوزاد آسیب میرسانند و معمولاً در دوران بارداری انجام نمیشوند. اگر بین بهترین درمان شناخته شده برای مادر و سلامت نوزاد تضاد وجود داشته باشد، انتخاب های درمانی می توانند پیچیده شوند. به عنوان مثال، اگر در اوایل بارداری مشخص شد که زنی به سرطان سینه مبتلا شده است و فوراً به شیمی درمانی نیاز دارد، ممکن است به او توصیه شود که در مورد پایان بارداری فکر کند. یک مشاور یا روانشناس نیز باید بخشی از تیم مراقبت های بهداشتی شما باشد تا به شما کمک کند حمایت عاطفی که ممکن است به آن نیاز داشته باشید.
برخی از مطالعات قدیمی نشان دادند که پایان دادن به بارداری به منظور درمان سرطان، پیش آگهی (چشم انداز) زن را بهبود نمی بخشد. حتی اگر در این مطالعات نقایصی وجود داشت، پایان دادن به بارداری دیگر به طور معمول در صورت یافتن سرطان سینه توصیه نمی شود. با این حال، این گزینه ممکن است هنگام بررسی همه گزینههای درمانی موجود، به ویژه برای سرطانهای متاستاتیک (مرحله IV) یا تهاجمی که ممکن است فوراً به درمان نیاز داشته باشند، مانند سرطان سینه التهابی مورد بحث قرار گیرد.
جراحی سرطان سینه در دوران بارداری
جراحی برای برداشتن سرطان سینه و غدد لنفاوی مجاور بخش اصلی درمان برای هر زن مبتلا به سرطان پستان اولیه است و به طور کلی در بارداری بی خطر است. گزینه های جراحی سرطان سینه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- برداشتن کل سینه (ماستکتومی)
- فقط بخشی که حاوی سرطان است را جدا کنید
- (لومپکتومی یا جراحی حفظ پستان [BCS])
نوع جراحی که یک زن ممکن است انجام دهد به وسعت سرطان او و زمان تشخیص سرطان در دوران بارداری بستگی دارد.
بررسی غدد لنفاوی برای گسترش سرطان
علاوه بر برداشتن تومور در سینه، یک یا چند غدد لنفاوی در ناحیه زیر بغل (غدد لنفاوی زیر بغل) نیز باید برداشته شوند تا بررسی شود که آیا سرطان گسترش یافته است یا خیر. یکی از راههای انجام این کار، تشریح غدد لنفاوی زیر بغل (ALND) است. این اغلب روش استاندارد برای زنان باردار مبتلا به سرطان سینه است و بسیاری از غدد لنفاوی زیر بازو را از بین می برد. روش دیگری که بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان (SLNB) یا سنتینل نامیده میشود، ممکن است بسته به مدت بارداری و مرحله سرطان شما یک گزینه باشد. گره لنفاوی نگهبان به عنوان اولین گره لنفاوی تعریف می شود که سلولهای سرطانی ( به احتمال زیاد از تومور اولیه ) به آن گسترش می یابد. گاهی اوقات ، ممکن است بیش از یک گره لنفاوی نگهبان وجود داشته باشد.
گره لنفاوی سنتینل
به پزشک اجازه می دهد تا گره های کمتری را حذف کند، اما نگرانی هایی در مورد اثرات ماده رادیواکتیو (SLNB) روی نوزاد وجود دارد. به دلیل این نگرانیها، اکثر متخصصان توصیه میکنند که SLNB فقط در شرایط خاصی مانند اواخر بارداری استفاده شود و از رنگ آبی در طول عمل استفاده نشود.
آیا بیهوشی در بارداری بی خطر است؟
جراحی سرطان سینه به طور کلی خطر کمی برای نوزاد دارد. اما زمان های خاصی در بارداری وجود دارد که بیهوشی (داروهایی که برای خوابیدن شما برای جراحی استفاده می شود) ممکن است برای کودک خطرناک باشد. جراح و متخصص بیهوشی شما به همراه یک متخصص زنان و زایمان در معرض خطر (OB)، باید با هم همکاری کنند تا بهترین زمان در دوران بارداری را برای عمل تعیین کنند. اگر جراحی در اواخر بارداری انجام شود، ممکن است پزشک زنان و زایمان شما در آنجا حضور داشته باشد تا در حین جراحی مشکلی برای نوزاد ایجاد نشود. پزشکان شما با هم تصمیم خواهند گرفت که کدام داروها و تکنیک های بیهوشی هم برای شما و هم برای نوزاد بی خطرترین هستند.
درمان بعد از جراحی
بسته به مرحله سرطان، ممکن است به درمانهای بیشتری مانند شیمیدرمانی، پرتودرمانی، هورموندرمانی و/یا درمان هدفمند پس از جراحی برای کمک به کاهش خطر بازگشت سرطان نیاز داشته باشید. این درمان کمکی نامیده می شود. در برخی موارد، این درمان را می توان به بعد از زایمان موکول کرد.
شیمی درمانی
شیمی درمانی (شیمی درمانی) ممکن است پس از جراحی (به عنوان درمان کمکی) برای برخی از مراحل اولیه سرطان سینه استفاده شود. همچنین می تواند به تنهایی برای سرطان های پیشرفته تر استفاده شود. شیمی درمانی در 3 ماه اول (سه ماهه اول) بارداری تجویز نمی شود. از آنجایی که بسیاری از رشد نوزاد در این زمان اتفاق می افتد، ایمنی شیمی درمانی در سه ماهه اول مورد مطالعه قرار نگرفته است. خطر سقط جنین (از دست دادن نوزاد) نیز در این دوران بیشترین است. برای سالهای متمادی، تصور میشد که تمام شیمیها بدون توجه به زمان تزریق به نوزاد متولد نشده آسیب میرسانند. اما مطالعات نشان داده است که برخی از داروهای شیمی درمانی (مانند دوکسوروبیسین، سیکلوفسفامید، فلورواوراسیل و تاکسان ها) استفاده شده در سه ماهه دوم و سوم (ماه های 4 تا 9 بارداری) خطر نقایص مادرزادی، مرده زایی یا سلامتی را افزایش نمی دهند. مشکلات اندکی پس از تولد، اگرچه ممکن است خطر زایمان زودرس را افزایش دهند. محققان هنوز نمی دانند که آیا این کودکان اثرات طولانی مدتی خواهند داشت یا خیر. اگر سرطان پستان اولیه دارید و پس از جراحی به شیمی درمانی نیاز دارید (شیمی درمانی کمکی)، معمولاً حداقل تا سه ماهه دوم بارداری به تعویق می افتد. اگر در سه ماهه سوم بارداری هستید که سرطان پیدا شده است، شیمی درمانی ممکن است تا پس از تولد به تعویق بیفتد. زایمان ممکن است در برخی از زنان چند هفته زودتر القاء شود. همین طرحهای درمانی ممکن است برای زنان مبتلا به سرطان پیشرفتهتر نیز استفاده شود. شیمی درمانی معمولاً بعد از هفته 35 بارداری یا در عرض 3 هفته پس از زایمان توصیه نمی شود زیرا می تواند تعداد سلول های خونی مادر را کاهش دهد. این می تواند باعث خونریزی و افزایش احتمال عفونت در هنگام تولد شود. متوقف کردن شیمی درمانی در چند هفته آخر قبل از زایمان باعث می شود که شمارش خون مادر قبل از زایمان به حالت عادی بازگردد.
درمان هایی که معمولاً تا پس از زایمان متوقف می شوند
برخی از درمانهای سرطان سینه میتوانند به نوزاد آسیب برسانند و در دوران بارداری بیخطر نیستند. اگر این درمان ها نیاز باشد، معمولاً بعد از تولد نوزاد برنامه ریزی می شوند.
پرتودرمانی: پرتودرمانی سینه اغلب پس از جراحی حفظ پستان (لومپکتومی) برای کمک به کاهش خطر عود سرطان استفاده میشود. دوزهای بالای اشعه ای که برای این کار استفاده می شود می تواند در هر زمانی از بارداری به کودک آسیب برساند. این ممکن است باعث سقط جنین، نقایص مادرزادی، رشد آهسته جنین یا افزایش خطر ابتلا به سرطان دوران کودکی شود. به همین دلیل، پزشکان در دوران بارداری از پرتو درمانی استفاده نمی کنند.
برای برخی از زنان که سرطان آنها در اواخر بارداری یافت می شود، ممکن است در دوران بارداری لامپکتومی انجام شود و سپس برای دریافت پرتودرمانی تا زمان تولد نوزاد منتظر بمانند. اما این رویکرد درمانی به خوبی مورد مطالعه قرار نگرفته است. انتظار بیش از حد برای شروع پرتو درمانی می تواند احتمال عود سرطان را افزایش دهد.
هورمون درمانی: هورمون درمانی اغلب به عنوان درمان پس از جراحی یا به عنوان درمان سرطان پیشرفته پستان در زنان مبتلا به سرطان پستان گیرنده هورمونی مثبت (استروژن یا پروژسترون) استفاده می شود. داروهای هورمون درمانی مورد استفاده برای سرطان سینه شامل تاموکسیفن، آناستروزول، لتروزول و اگزمستان است. هورمون درمانی نباید در دوران بارداری انجام شود زیرا ممکن است بر جنین تأثیر بگذارد. باید تا بعد از زایمان زن به تعویق بیفتد.
درمان هدفمند: داروهایی که HER2 را هدف قرار میدهند، مانند تراستوزوماب (Herceptin)، پرتوزوماب (Perjeta)، آدو-تراستوزوماب امتانسین (Kadcyla) و لاپاتینیب (Tykerb)، در درمان سرطان پستان HER2 مثبت مهم هستند. در زنانی که باردار نیستند، تراستوزوماب به عنوان بخشی از درمان بعد از جراحی استفاده می شود، پرتوزوماب را می توان قبل از جراحی با تراستوزوماب استفاده کرد و همه این داروها می توانند در درمان سرطان پیشرفته مفید باشند. اما بر اساس مطالعات انجام شده بر روی زنانی که در دوران بارداری تحت درمان قرار گرفتند، هیچ یک از این داروها در صورت مصرف در دوران بارداری برای نوزاد بی خطر تلقی نمی شوند.
Everolimus (Afinitor) و palbociclib (Ibrance)
نیز داروهای هدفمندی هستند که می توانند با هورمون درمانی برای درمان سرطان پیشرفته پستان استفاده شوند. باز هم، تصور می شود که این و سایر داروهای هدفمند برای استفاده در دوران بارداری ایمن نیستند.
آیا می توانم در طول درمان سرطان شیر دهم؟
اکثر پزشکان توصیه می کنند که زنانی که به تازگی بچه دار شده اند و در شرف درمان سرطان سینه هستند، شیردهی را متوقف کنند (یا شروع نکنند). بسیاری از داروهای شیمی درمانی، هورمونی و هدفمند درمانی می توانند وارد شیر مادر شده و به نوزاد منتقل شوند. اگر تحت درمان با داروهای سیستمیک هستید، شیردهی توصیه نمیشود و گاهی نباید تا ماهها پس از پایان درمان مجدداً شروع شود، گاهی اوقات، اگر زنی سرطان سینه هورمون مثبت داشته باشد، ممکن است داروهایی برای توقف تولید سینه به او داده شود. شیر. اگر جراحی سینه برنامه ریزی شده باشد، قطع شیردهی به کاهش جریان خون در سینه ها و کوچکتر شدن آنها کمک می کند. این می تواند به عملیات کمک کند. همچنین به کاهش خطر عفونت در پستان کمک می کند و می تواند به جلوگیری از جمع شدن شیر مادر در مناطق بیوپسی یا جراحی کمک کند.
اگر سوالی دارید، مانند اینکه چه زمانی ممکن است شروع شیردهی بی خطر باشد، با تیم مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید. اگر قصد دارید پس از مدتی قطع شیردهی خود را شروع کنید، از قبل برنامه ریزی کنید. متخصصان شیردهی (شیردهی) می توانند در صورت نیاز به شما کمک بیشتری کنند.
آیا بارداری بر میزان بقای سرطان سینه تأثیر می گذارد؟
بارداری می تواند یافتن، تشخیص و درمان سرطان سینه را دشوارتر کند. اکثر مطالعات نشان داده اند که نتایج در میان زنان باردار و غیر باردار مبتلا به سرطان سینه برای سرطان هایی که در همان مرحله یافت می شوند تقریباً یکسان است. برخی از پزشکان بر این باورند که پایان دادن به بارداری ممکن است به کند کردن روند سرطانهای پیشرفتهتر سینه کمک کند و ممکن است این کار را برای برخی از زنان مبتلا به سرطان پستان پیشرفته توصیه کنند. انجام تحقیق در این زمینه سخت است و مطالعات خوب و بی طرفانه وجود ندارد. پایان دادن به بارداری، درمان را سادهتر میکند، اما تاکنون هیچ مدرکی نشان نمیدهد که پایان دادن به بارداری، بقای کلی زن یا نتیجه سرطان را بهبود میبخشد. مطالعات نشان نداده اند که تأخیرهای درمانی که گاهی اوقات در دوران بارداری مورد نیاز است تأثیری بر نتیجه سرطان سینه داشته باشد. اما ثابت شده است که این نیز یک منطقه دشوار برای مطالعه است. در نهایت، هیچ گزارشی وجود ندارد که نشان دهد سرطان سینه خود می تواند به نوزاد آسیب برساند.
ترجمه و تدوین: راضیه فرقانی
منابع :
www.cancer.org
www.whattoexpect.com
نظرات شما