بیانیه انجمن روانپزشکی

بیانیه انجمن روانپزشکی

1401/08/15

 بیانیه انجمن روانپزشکی کودک و نوجوان ایران در مورد حوادث اخیر

 متأسفانه در هفته های اخیر شاهد بروز حوادث دردناک و اعتراض هایی هستیم که بخش زیادی از افراد درگیر در آن را نوجوانان و جوانان تشکیل می دهند. از آنجایی که فضای فعلی حاکم بر جامعه می تواند اثرات منفی شدیدی بر سلامت روان کودکان، نوجوانان، جوانان و خانواد ها داشته باشد، انجمن روانپزشکی کودک و نوجوان ایران، با توجه به رسالتی که در ارتقای سلامت روان این گروه سنی و پیشگیری از آسیب های مربوطه دارد، ضمن ابراز همدردی با خانواده های عزیزان از دست رفته، نکاتی را به مسئولان و خانواده ها یادآوری میکند:

 بر اساس پژوهش های علمی و اجتماعی، رشد و تکامل دوران کودکی و نوجوانی و سال های گذر از نوجوانی به بزرگسالی تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله بحران ها و استرس های اجتماعی قرار میگیرد که میتواند به شکل گیری شخصیت و هویت این نسل آسیب بزند. به همین دلیل در کشورهای توسعه یافته تقریباً تمام نهاد ها و سازمان ها بر اساس برنامه های مشخصی موظفند که تا حد امکان شرایط را برای رشد و تکامل سالم کودکان و نوجوانان فراهم کنند، موضوعی که به نظر می رسد در کشور ما در دهه های گذشته تا اندازه زیادی مغفول مانده است. به علاوه، بحران های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی متعدد، همه گیری کرونا و بحران اجتماعی اخیر، سال هاست که فضای پراسترسی را برجامعه حاکم کرده است. این موارد در کنار ناکافی بودن برنامه های حمایتی، برخی تبعیض ها و کم توجهی به نیازهای این نسل از جمله عواملی هستند که نارضایتی این گروه سنی را افزایش می دهند.

گذر از وابستگی کودکی به استقلال بزرگسالی معمولاً با استقلال مادی و فکری، یافتن، تثبیت شغل و تشکیل خانواده مشخص میشود. طولانی شدن این دوره به دلیل نبود فرصت های شغلی مناسب یا بیکاری، نبود امکان ازدواج و تشکیل خانواده و به شدت استرس زا است. دسترسی گسترده نوجوانان به فناوری های ارتباطی و شبکه های اجتماعی به عنوان یک ضرورت اجتناب ناپذیر زندگی، امکان مقایسه با نمونه های ایده آل یا ایده آل نما در سطح جهانی را برای آنان فراهم می کند و امید به آینده را کاهش می دهد که می تواند بر میزان نارضایتی و رفتارهای اعتراضی بیفزاید.

نیاز به استقلال، خودمختاری، دیده شدن و مشارکت در امور اجتماعی از نیازهای اساسی دوران نوجوانی است. اگر به این نیازها توجه نشود، امکان بروز احساس رها شدگی و بیگانگی افزایش می یابد، حس اینکه فرد بازیگر اصلی زندگی خودش نیست.

مقاومت در برابر جوان گرایی و استفاده کمتر از ظرفیت، استعدادهای جوانان و نخبگان در بسیاری از مراکز و سازمان ها از دلایل بروز نارضایتی و سرخوردگی این نسل است.

دولت ها نیز مانند والدین باید تفاوت های بین نسلی را بپذیرند تا پیشرفت و پویایی جامعه ادامه داشته باشد. برقراری فضای گفتگو و تعامل برای درک این دیدگاه ها نیازمند شنیدن عقاید، اجازه نقد دادن و اجتناب از تحمیل عقاید است.

اعتراض مسالمت آمیز نوجوانان و جوانان نشان دهنده حس مسئولیت پذیری و تمایل به مشارکت در مسائل اجتماعی است. از این فرصت می توان برای شنیدن نگرانی ها، درک عقاید، جلب مشارکت و برنامه ریزی برای بهبود شرایط استفاده کرد. 

رفتار و شخصیت افراد با الگوبرداری از افراد مهم زندگی ساخته میشود. امروزه بسیاری از نهادهای آموزشی و رسانه های رسمی اغلب بر نقش منفی فضای مجازی و هشدار در مورد الگوبرداری در این فضا تأکید دارند، در حالی که برای پیشگیری از این تأثیرات منفی مسئولان جامعه باید در عمل الگوهای مثبت و به روز از مصادیقی مانند: صداقت، شفقت، رعایت حق دیگران، عذرخواهی، مسئولیت پذیری و اجتناب از خشونت ارائه کنند و در عین حال بر روش های درست بهره گیری از امکانات ارتباطی و اجتماعی تأکید نمایند.

وجود اعتماد در رابطه میان نوجوانان، جامعه احساس امنیت و رضایت ایجاد می کند. اطلاع رسانی درست و شفاف، مراقبت و حمایت، ایجاد فضای گفتگو و در مقابل اجتناب از برچسب زنی، فرافکنی و از جمله عواملی هستند که باعث شکل گیری اعتماد در روابط میان مردم و مسئولان میشود. مطالعات جهانی نشان میدهد که یکی از شاخص های مهمِ وجود رضایت و خشنودی در جامعه، اعتماد مردم به رفتار پلیس است. مجرم انگاری بخش زیادی از افراد جامعه و برخوردهای خشن از جمله عواملی هستند که میزان اعتماد به پلیس را کاهش می دهند.

وجود فضای خشونت، به سلامت روان همه افراد جامعه آسیب میزند و اتخاذ راهبردهای رادیکال نظیر دوقطبی سازی جامعه بر سر موضوعات خاصی این وضعیت را تشدید می کند. انعطاف پذیری و در نظر گرفتن خواسته ها و نظرات طیف های مختلف فرهنگی و اجتماعی میتواند فضای تعامل را جایگزین تقابل کند.

انجمن های علمی، نهادهایی هستند که میتوانند ظرفیت علمی ارزشمندی را در اختیار سیاستگذاران و تصمیمگیران برای بهبود شرایط فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و رفاهی جامعه قرار دهند. بنظر می­رسد این ظرفیت از نظر مسئولان مغفول مانده است و در تدوین قوانین و تصمیم ها کمتر به نظر آنها توجه می­شود.

در پایان مجدداً یادآور می­شویم که تبعات سنگین این وقایع دامن همه افراد جامعه را می گیرد و آسیب های جبران ناپذیری به فرزندان این سرزمین وارد میکند. رسالت اصلی دولت، نهادهای حکومتی و سایر سازمان ها پیشگیری از تشدید و تداوم این شرایط و پیامدهای اسفبار آن است. به این منظور کاربرد راهکارهایی جهت کاهش سطح تنش و رفع خشونت در جامعه، تقویت فضای گفتگو و تحمل عقاید مختلف، نگاه به مسائل و موضوعات از دید نسل جوان، توجه بیشتر به مشارکت جوانان بخصوص نخبگان جوان، ایجاد فرصت های تحصیلی و شغلی عادلانه تر، توجه به نیازهای اقتصادی و اجتماعی خانواده ها و حمایت بیشتر از اقشار آسیب پذیر، ایجاد فضای نشاط و امید و جهت افزایش سطح رضایت در جامعه ضرورت دارد. در این راستا، درخواستمان از مسئولان محترم این است که با کاربرد روش های مسالمت آمیز در برخورد با معترضان، آزادسازی نوجوانان و جوانان دستگیر شده در اعتراض ها، اطلاع رسانی شفاف و به کاهش آسیب ها کمک کنند. در این خصوص می توانید از متخصص زنان کمک بگیرید.

 هیأت مدیره انجمن روانپزشکی کودک و نوجوان ایران ۱۹ مهر ۱۴۰۱

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی تهران با سابقه ۲۸ سال فعالیت مامایی وزنان درمطب وبیمارستان درتهران .. درحال حاضر مدیر وب سایت تخصصی نوین ماما می باشند که دانش وتجربیات خود را دراین زمینه به کاربران گرامی ارائه می دهند.

ارسال نظر شما

نظر خود را راجع به این مطلب بنویسید و مشارکت کنید
ارسال نظر در حال پردازش...

{{ error }}

{{ result }}

نظرات شما