هیدرآدنیت چرکی

هیدرآدنیت چرکی

1401/03/16

هیدرادنیت چرکی (hi-drad-uh-NIE-tis sup-yoo-ruh-TIE-vuh)

وضعیتی است که باعث ایجاد توده های کوچک و دردناک در زیر پوست می شود. توده ها معمولاً در مناطقی ایجاد می شوند که پوست شما به هم ساییده می شود، مانند زیر بغل، کشاله ران، باسن و سینه ها. توده ها به آرامی بهبود می یابند، عود می کنند و می توانند منجر به ایجاد آبسه در زیر پوست و ایجاد زخم شوند.

صفر تا صد حقایق درباره ی هیدرانیت چرکی

ما دراین مقاله به طور خلاصه به موارد زیر می پردازیم:

1. هیدرآدنیت چرکی چیست؟

2. مراحل هیدرآدنیت چرکی

3.علت های هیدرآدنیت چرکی

4.علائم هیدرآدنیت چرکی چیست؟

5.روشهای تشخیص هیدرآدنیت چرکی چیست؟

6. روش های درمان هیدرآدنیت چرکی چیست؟

  • کمپرس آب گرم
  •  دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی ( NSAID )
  •  آنتی بیوتیک ها
  • کورتیکواستروئید ها
  • داروهای هورمونی
  •  داروهای بیولوژیک
  •  جراحی

7. راه های پیشگیری از هیدرآدنیت چرکی چیست؟

8 .عوارض جانبی هیدرآدنیت چرکی چیست؟

9 .جمع بندی

هیدرادنیت چرکی معمولاً بعد از بلوغ ایجاد می شوند. ممکن است سال ها ادامه داشته باشد و با گذشت زمان بدتر شود و اثرات جدی بر زندگی روزمره و رفاه عاطفی شما بگذارد. درمان ترکیبی پزشکی و جراحی می تواند به مدیریت بیماری و جلوگیری از عوارض کمک کند.

هیدرادنیت چرکی می تواند یک یا چند ناحیه از بدن را درگیر کند. علائم و نشانه های این بیماری عبارتند از:

جوش های سر سیاه در نواحی کوچک حفره دار پوست ظاهر می شوند.

توده های دردناک به اندازه نخودکه اغلب به صورت جفت ظاهر می شوند.

این بیماری معمولاً با یک توده منفرد و دردناک زیر پوست شروع می شود که برای هفته ها یا ماه ها ادامه می یابد. ممکن است بعداً برجستگی های بیشتری ایجاد شود، معمولاً در مناطقی که غدد عرق و چربی بیشتری دارید یا پوست به هم ساییده می شود، مانند زیر بغل، کشاله ران، باسن و پستان هادیده میشوند

برخی از برآمدگی ها یا زخم ها بزرگتر می شوند، باز می شوند و چرک را با بو تخلیه می کنند.

ممکن است با گذشت زمان آبسه هایی در زیر پوست ایجاد شود و توده ها را به هم متصل کنند. این زخم ها خیلی آهسته بهبود می یابند و خون و چرک را تخلیه می کنند.

برخی از افراد مبتلا به این بیماری فقط علائم خفیفی را تجربه می کنند. سیر بیماری بسیار متغیر است. اضافه وزن و سیگاری بودن با علایم بدتری همراه است، اما حتی افرادی که لاغر هستند و سیگار نمی کشند نیز می توانند بیماری شدیدی را تجربه کنند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد.

تشخیص زودهنگام هیدرادنیت چرکی کلید درمان موثر است. در صورت شرایط زیر به پزشک مراجعه کنید:

  • دردناک است
  • حرکت را سخت می کند
  • در عرض چند هفته بهبود نمی یابد
  • ظرف چند هفته پس از درمان برمی گردد
  • در چندین مکان ظاهر می شود
  • اغلب شعله ور می شود

فقط یک جوش نیست و بسیاری از افراد مبتلا به این عارضه نیز شرایط مرتبطی دارند. افراد مبتلا به هیدرادنیت چرکی از یک تیم مراقبت بهداشتی با متخصصان پوست پزشکی و جراحی در هسته بهره می برند. در صورت نیاز، متخصصان دیگری نیز درگیر هستند.

علل

هیدرادنیت چرکی زمانی ایجاد می شود که فولیکول های مو مسدود شوند. علت دقیق این امر مشخص نیست. کارشناسان فکر می کنند که می تواند به هورمون ها، استعداد ژنتیکی، سیگار کشیدن یا اضافه وزن مرتبط باشد.

هیدرادنیت چرکی ناشی از عفونت یا آلودگی نیست و نمی تواند به افراد دیگر سرایت کند.

عوامل خطر

عواملی که شانس ابتلا به هیدرادنیت چرکی را افزایش می دهند عبارتند از:

سن: خطر ابتلا به هیدرادنیت چرکی در افراد 20 تا 30 ساله بیشتر است.

جنس: احتمال ابتلای زنان به هیدرادنیت چرکی بیشتر از مردان است.

نژاد: قومیت یا نژاد ممکن است بر سطح خطر تأثیر بگذارد. در ایالات متحده، شیوع این بیماری در میان سیاه پوستان به طور نامتناسبی زیاد است.

سابقه خانوادگی: تمایل به ایجاد هیدرادنیت چرکی می تواند ارثی باشد.

شرایط خاص هیدرادنیت چرکی در افرادی که اضافه وزن دارند شایع تر و شدیدتر است. همچنین با آکنه شدید، آرتریت، دیابت، سندرم متابولیک و بیماری التهابی روده ارتباط دارد.

سیگار کشیدن: استعمال تنباکو با هیدرادنیت چرکی مرتبط است.

عوارض

هیدرادنیت چرکی مداوم و شدید می تواند عوارضی ایجاد کند، از جمله:

عفونت وآبسه

عفونت ناحیه آسیب دیده مستعد عفونت ثانویه است، اما وجود چرک در هیدرادنیت چرکی شایع است و لزوماً به معنای عفونت نیست.

اسکار و تغییرات پوستی: زخم ها ممکن است التیام پیدا کنند، اما اسکاری شبیه طناب یا پوست حفره دار باقی می مانند.

حرکت محدود: زخم ها و بافت اسکار می توانند باعث حرکت محدود یا دردناک شوند، به خصوص زمانی که بیماری زیر بغل یا ران ها را درگیر کند.

سرطان پوست:کارسینوم سلول سنگفرشی با هیدرادنیت چرکی طولانی مدت گزارش شده است، به ویژه در افرادی که وضعیت آنها ناحیه اطراف مقعدی را درگیر می کند.

تورم در بازوها، پاها یا اندام تناسلی. شایع ترین محل های هیدرادنیت چرکی نیز شامل بسیاری از غدد لنفاوی است. بافت اسکار می تواند با سیستم تخلیه لنفاوی تداخل داشته باشد که می تواند منجر به تورم در بازوها، پاها یا اندام تناسلی شود.

تأثیرات روانی و انزوای اجتماعی: محل، ترشحات و بوی زخم ها می تواند باعث خجالت و بی میلی به بیرون رفتن در اماکن عمومی شود و منجر به اضطراب یا افسردگی شود.

تشخیص

روش های درمان هیدرآدنیت چرکی چیست؟

این عارضه را می توان با عفونت، رشد مو یا سایر شرایط اشتباه گرفت. بسیاری از مردم قبل از دریافت تشخیص صحیح، سال ها با هیدرادنیت چرکی تشخیص داده نشده زندگی می کنند.

پزشک شما بر اساس علائم و نشانه ها، ظاهر پوست و سابقه پزشکی شما تشخیص می دهد. ممکن است به پزشک متخصص در بیماری های پوستی (متخصص پوست) ارجاع داده شوید، زیرا تشخیص هیدرادنیت چرکی می تواند دشوار باشد و نیاز به مراقبت های تخصصی دارد.

هیچ آزمایش آزمایشگاهی برای تشخیص هیدرادنیت چرکی در دسترس نیست. اما اگر چرک یا ترشح وجود داشته باشد، پزشک ممکن است نمونه ای را برای آزمایش در آزمایشگاه بگیرد.

درمان

درمان با دارو، جراحی یا هر دو می‌تواند به کنترل علائم و جلوگیری از عوارض هیدرادنیت چرکی کمک کند. با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای گزینه های درمانی و چگونگی ایجاد رویکردی متناسب با شما صحبت کنید.

انتظار داشته باشید که به طور منظم ویزیت های بعدی را با متخصص پوست خود داشته باشید. برخی از افراد ممکن است به مراقبت جامع ارائه شده توسط یک تیم تخصصی مراقبت بهداشتی  نیاز داشته باشند.

روش های درمان این بیماری عبارتند از؛

کمپرس آب گرم

این ابتدایی ترین و ساده ترین روش برای درمان هیدرآدنیت چرکی پستان به شمار می رود. برای این کار لازم است یک لیف یا کیسه حمام تمیز را زیر آب داغ بگیرید و سپس آن را به مدت ده دقیقه روی پستانها و سایر محل های عارضه قرار دهید.

داروها

پزشک شما ممکن است یک یا چند نوع از داروهای زیر را تجویز کند:

آنتی بیوتیک روی پوست اعمال می شود. علائم خفیف ممکن است با یک آنتی بیوتیک موضعی به شکل مایع یا ژل کنترل شود. برای بیماری گسترده تر، پزشک ممکن است قرص های آنتی بیوتیک مانند داکسی سایکلین (مونودوکس)، کلیندامایسین (کلئوسین)، ریفامپین (ریماکتان) یا هر دو را تجویز کند. افراد مبتلا به بیماری شدید ممکن است برای ماه ها نیاز به مصرف آنتی بیوتیک داشته باشند.

تزریق استروئید تریامسینولون (Aristospan، Kenalog-10) تزریق شده به زخم ها ممکن است به کاهش تورم و التهاب کمک کند.

درمان هورمونی

 قرص های هورمونی، مانند قرص های ضد بارداری خوراکی ترکیبی حاوی استروژن (Estrace، Prefest)، ممکن است برای افراد مبتلا به هیدرادنیت چرکی خفیف موثر باشد.

بیولوژیک

این داروها که معمولاً به صورت تزریقی تجویز می شوند، سیستم ایمنی را به گونه ای تغییر می دهند که چرخه بیماری را مختل می کند و علائم و نشانه های بیماری را در عرض چند هفته بهبود می بخشد. تعدادی از این داروها برای درمان چرکی هیدرادنیت متوسط ​​تا شدید تایید شده اند. 

دو مورد از آنها مهارکننده های فاکتور نکروز تومور (TNF) adalimumab (Humira) و infliximab (Remicade) هستند. بسیاری از داروهای بیولوژیک دیگر در آزمایشات بالینی برای هیدرادنیت چرکی هستند.

رتینوئیدها

رتینوئیدهای خوراکی ممکن است گزینه ای برای برخی از افراد مبتلا به بیماری آکنه مانند (آکنه) باشد. این داروها در دوران بارداری یا شیردهی یا اگر قصد بارداری دارید توصیه نمی شود.

داروهای ضد درد

داروهای ضد درد. اگر بدون نسخه است

ممکن است مسکن ها بدون نسخه مانند Nsaids, آسپرینو.... کمکی نکنند، پزشک داروی مسکن قوی تری تجویز کند یا شما را به کلینیک درد ارجاع دهد.

عمل جراحي

روش های ترکیبی پزشکی و جراحی به مدیریت هیدرادنیت چرکی کمک می کند. هنگامی که یک تونل و برآمدگی (آبسه) وجود دارد، جراحی بخش مهمی از مدیریت بیماری است. اینکه کدام روش جراحی برای شما مناسب است به میزان و شدت بیماری شما بستگی دارد. با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای این گزینه ها صحبت کنید، که عبارتند از:

کشف تونل ها این روش شامل برداشتن بافت (روف کردن) برای نمایان شدن تونل های زیر پوست است. این درمان برای افراد مبتلا به هیدرادنیت چرکی متوسط ​​یا شدید استفاده می شود. این راه حل معمولاً نیازی به تکرار ندارد.

پانچ دبریدمان. این روش که باز کردن سقف محدود نیز نامیده می شود، شامل برداشتن یک برآمدگی ملتهب است.

لیزر درمانی. می توان از لیزر دی اکسید کربن برای از بین رفتن زخم های هیدرادنیت چرکی استفاده کرد. پس از این نوع درمان، زخم ها به احتمال زیاد بر نمی گردند. لیزر موهای زائد می تواند به هیدرادنیت چرکی در مراحل اولیه کمک کند.

عمل جراحی برای برداشتن. این رویکرد ممکن است برای افرادی با علائم مداوم یا شدید گزینه ای باشد. این شامل برداشتن تمام پوست آسیب دیده است. ممکن است برای بستن زخم به پیوند پوست نیاز باشد. حتی پس از جراحی، زخم ها ممکن است در نواحی دیگر ایجاد شوند.

برش و درناژ. جراحی درناژ دیگر گزینه موثری برای درمان هیدرادنیت چرکی در نظر گرفته نمی شود. این روش ممکن است برای تسکین درد کوتاه مدت در نظر گرفته شود، اما پس از آن، زخم ها معمولا دوباره شعله ور می شوند.

پیشگیری

اگر سابقه این بیماری در خانواده شما وجود دارد، باید مراقب باشید. نکاتی در مورد سبک زندگی سالم برای پیشگیری از این بیماری وجود دارد که در بهبود و پیشگیری از عارضه تأثیرگذار است.

• اضافه وزن نداشته باشید.

• سیگار را ترک کنید .

• نقاط ملتهب پوست را شیو نکنید.

• لباس های تنگ و چسبان نپوشید.

• آرامش داشته باشید.

• همیشه بدن خود را تمیز نگه دارید.

جمع بندی

در این مقاله توضیحات جامعی در مورد هیدرآدنیت چرکی ارائه شد. در صورتی که علائمی از این عارضه در زیر سینه ها یا نزدیکی پستان ها ، زیر بغل ، باسن مشاهده می کنید، بهتر است هر چه سریعتر برای معاینه به پزشک مراجعه کنید.

  • منبع:
    www.mayoclinic.org/
  • ترجمه وتدوین :
    راضیه فرقانی
راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی تهران با سابقه ۲۸ سال فعالیت مامایی وزنان درمطب وبیمارستان درتهران .. درحال حاضر مدیر وب سایت تخصصی نوین ماما می باشند که دانش وتجربیات خود را دراین زمینه به کاربران گرامی ارائه می دهند.

ارسال نظر شما

نظر خود را راجع به این مطلب بنویسید و مشارکت کنید
ارسال نظر در حال پردازش...

{{ error }}

{{ result }}

نظرات شما