-
مصرف فولیک اسید در خانم های مبتلا به صرع
مکمل اسید فولیک قبل از بارداری برای زنان در سنین باروری در جمعیت عمومی به عنوان موثر در کاهش خطر نقص لوله عصبی مورد توافق جهانی قرار گرفته است. دوز استاندارد مکمل اسید فولیک 0.4 تا 0.8 میلیگرم در روز است . با این حال، مشخص نیست که آیا این دوز برای زنانی که داروی ضدصرع( AED) مصرف میکنند کافی است یا اینکه دوزهای بالاتر مزایای محافظتی بیشتری نشان می دهند؟
با توجه به اینکه دوزهای بالاتر اسید فولیک با عوارض جانبی همراه نبوده است، ما اسید فولیک، حداقل 1 میلی گرم در روز، را برای تمام زنان باروری که قبل از بارداری و در دوران بارداری AED مصرف میکنند، پیشنهاد میکنیم.
برای خانمهایی که کاربامازپین یا والپروات مصرف میکنند، یا کسانی که حاملگی قبلی تحت تأثیر نقص لوله عصبی قرار گرفتهاند یا نقص لوله عصبی دارند که یکی از والدین را تحت تأثیر قرار میدهد، دوز اسید فولیک بالاتر از ۴ میلیگرم در روز را پیشنهاد میکنیم.
دستورالعمل ها متفاوت است. کالج آمریکایی متخصصین زنان و زایمان (ACOG) اسید فولیک 4 میلی گرم در روز را برای زنانی که در معرض خطر بالای داشتن فرزندانی با نقص لوله عصبی هستند توصیه می کند اما دوزهای بالاتر از 0.4 میلی گرم در روز را برای زنانی که AED مصرف می کنند توصیه نمی کند . دستورالعمل های سال 2009 ازAANنیز وجود ندارد. یک گزارش سال 2019 از ILAE نتیجه میگیرد که زنانی که درسن باروری هستند وAEDمصرف میکنند باید روزانه حداقل 0.4 میلیگرم فولات مصرف کنند .سطوح پایین فولات سرم در زنان مبتلا به صرع به طور مستقل با افزایش خطر ناهنجاریهای اصلی جنین مرتبط است. به طور قطعی مشخص نشده است که آیا مکمل اسید فولیک خطر نقص لوله عصبی را در زنان دریافت کننده AED کاهش می دهد یا خیر. با این حال، مطالعات حیوانی نشان داده است که والپروات و فنی توئین غلظت فرمهای خاصی از فولات را کاهش میدهند و با نقص لوله عصبی مرتبط هستند. تعداد محدودی از مطالعات مشاهده ای در زنان مبتلا به صرع نتوانسته اند کاهش خطر نقص لوله عصبی را با استفاده از اسید فولیک قبل از بارداری در مقایسه با مکمل اسید فولیک که در اواخر بارداری شروع می شود نشان دهند. فواید اسید فولیک مکمل در طول دوره قبل از بارداری و در دوران بارداری در مطالعات شناختی و رفتاری کودکان متولد شده از زنان مبتلا به صرع با AED نشان داده شده است.
در مطالعه اثرات رشد عصبی داروهای ضد صرع (NEAD)، میانگین ضریب هوشی (IQs) در کودکان شش ساله مادرانی که اسید فولیک قبل از بارداری مصرف می کردند در مقایسه با کودکان مادرانی که اسید فولیک قبل از بارداری مصرف نمی کردند و فقط در اواخر بارداری اسید فولیک را شروع کردند، بیشتر بود. پس از ورود به مطالعه، تقریباً برای همه زنان اسید فولیک تجویز شد. یک مطالعه آیندهنگر مبتنی بر جمعیت، مطالعه کوهورت مادر و کودک نروژی، نشان داد که خطر صفات اوتیسم در 18 ماهگی در کودکان مادرانی که اسید فولیک مکمل مصرف نکرده بودند در مقایسه با کودکان مادرانی که اسید فولیک مصرف کرده بودندبهطور قابلتوجهی بیشتر بود.
علاوه بر این، درجه صفات اوتیسم با دوزهای اسید فولیک ارتباط معکوس داشت. این یافته ها بیشتر برای الگوی مصرف اسید فولیک قبل از بارداری و در طول سه ماهه اول مشخص شد. این شواهد کلیدی از تأثیر مفید مکمل اسید فولیک مصرفشده قبل و در اوایل بارداری (بهعلاوه در اواخر بارداری) در زنان AED، از این توصیه حمایت میکند که همه زنان مبتلا به صرع در سنین باروری به ویژه با توجه به نرخ بالای بارداری ناخواسته باید تشویق به مصرف مکمل اسید فولیک شوند.
ویزیت های پریناتال
در طول بارداری باید به طور مرتب به متخصص زنان خود مراجعه کنید. وزن و فشار خون شما در هر ملاقات چک خواهد شد و شما به منظور مانیتور مقدار داروی ضد صرع در خون خود باید آزمایشاتی را تکرار کنید. اگر از داروهای ضد صرع استفاده می کنید ممکن است مصرف مکمل ویتامین کا خوراکی در ماه آخر بارداری به شما توصیه شود تا مانع از بروز مشکلات خونی در نوزاد شویم.
وقوع صرع در بارداری
وقوع حمله صرع در بارداری می تواند بسیار خطرناک باشد. اما با این وجود خیلی از مادرانی که به حمله صرع در بارداری مبتلا می شوند فرزندان سالمی را به دنیا می آورند. اگر به حمله صرع در بارداری دچار شدید این شرایط را فورا به پزشک متخصص خود گزارش کنید تا تغییرات لازم در داروهای مصرفی شما سریعا اعمال شود. اگر حمله صرع در چند ماه آخر بارداری واقع شود پزشک سلامت جنین را در بیمارستان یا کلینیک مانیتور خواهد کرد. جدا از وقوع حمله صرع سلامت جنین در طول بارداری چندین بار بررسی خواهد شد. به این منظور شما ناچار خواهید بود تا سونوگرافی های مکرری انجام دهید. انجام تست های پریناتال نیز از جانب متخصص زنان به طور مرتب توصیه خواهد شد.
امکان صرع و زایمان طبیعی
اغلب خانم های مبتلا به صرع بدون عارضه خاصی موفق به تولد نوزادی سالم خواهند بود. برای کاهش درد وضع حمل و زایمان از ضد دردهای متداول بارداری استفاده می شود. امکان صرع و زایمان طبیعی وجود دارد. حمله صرع معمولا در طول وضع حمل روی نمی دهد. اگر حمله صرع در طول وضع حمل رخ دهد ممکن است استفاده از داروی وریدی قطع گردد. اگر تشنج طولانی شود متخصص زنان اقدام به انجام سزارین خواهد کرد. اگر در سه ماهه سوم بارداری چندین بار دچار حمله صرع شوید احتمال بروز صرع در زمان زایمان بالا خواهد بود. برای پیشگیری از بروز حمله صرع در زایمان، پزشک بهترین روش زایمان را برای شما پیش بینی خواهد کرد. اگر دوز داروی ضد صرع در بارداری تغییر کند در آن صورت مدت کوتاهی بعد از زایمان دوز دارو به قبل از بارداری باز می گردد تا حملات صرع تحت کنترل قرار داشته باشد
منابع:
www.mayoclinic.com
www.uptodate.com
ترجمه وتدوین : راضیه فرقانی