استفاده از دخانیات در دوران بارداری خطر زایمان زودرس را افزایش می دهد

استفاده از دخانیات در دوران بارداری خطر زایمان زودرس را افزایش می دهد

1400/09/09
استفاده از دخانیات وسیگارکشیدن در دوران بارداری خطر زایمان زودرس را افزایش می دهد
 
کالج آمریکایی پزشکی پیشگیری در26 فوریه 2010 (کریستال سیتی، ویرجینیا)  طبق مطالعه ای که در اینجا  ارائه شد، استفاده از دخانیات در دوران بارداری خطر زایمان زودرس را افزایش می دهد ، زایمان زودرس خود به خود و تا حدی بیشتر با اندیکاسیون پزشکی نشان داده شده است. سیگار کشیدن در دوران بارداری با عوارض زیادی از جمله وزن کم هنگام تولد، پارگی زودرس غشاها، جفت سرراهی، جداشدگی جفت و زایمان زودرس همراه بوده است.
 
طبق مطالعات مکانیسم‌های متعددی برای پارگی غشاها در میان مصرف‌کنندگان تنباکو پیشنهاد شده‌اند که قابلیت بیولوژیکی دارند. کمبودهای تغذیه‌ای که عمدتاً به اثر سیگار بر سطوح اسید اسکوربیک نسبت داده می‌شود، گزارش شده است که خطر pPROM را افزایش می‌دهد. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد گونه‌های فعال اکسیژن تولید شده توسط سیگار  واسترس اکسیداتیومی‌توانند در ایجاد pPROM کمک کنند.
 
بنابراین ویتامین C از طریق نقش آنتی اکسیدانی می تواند از پارگی زودرس غشاهاویا در سنتز و نگهداری کلاژن پیشگیری می کند. طبق مطالعات تجویز 100mg ویتامین C بعداز هفنه 20 بارداری از پارگی زودرس پردهها پیشگیری کند. با توجه به طراحی گذشته نگر مطالعه، کنترل کافی برای عواملی  که در pPROM دخالت دارند، مانند تغذیه ناکافی و عفونت داخل آمنیوتیک، امکان پذیر نبود.
 
 
محققان با استفاده از سوابق 1،219،159 تولد زنده تک قلو در ایالت میسوری و فایل های داده های همگروهی مرتبط با مادر از سال 1989 تا 2005، میزان زایمان های خود به خودی و پزشکی را که نشان دهنده زایمان زودرس و خیلی زودرس بود، بین مادرانی که در دوران بارداری سیگار می کشیدند و آنهایی که سیگار نمی کشیدند، مقایسه کردند. 
 
مادران به 1 از 4 گروه تقسیم شدند:
  • سیگاری های کلاس 1 (0 تا 9 نخ سیگار در روز)
  • سیگاری های کلاس 2 (10 تا 19 نخ سیگار در روز)
  • سیگاری های کلاس 3 (بیش از 20 نخ سیگار در روز)
  • غیرسیگاری
زایمان زودرس به عنوان حاملگی کمتر از 37 هفته و زایمان خیلی زودرس به عنوان حاملگی کمتر از 33 هفته تعریف شد. نتایج نشان داد که از 1209159 تولد، 238962 مورد (19.6 درصد) مربوط به مادران سیگاری و 980197 (80.4 درصد) غیرسیگاری بوده است. شیوع کلی عوارض بارداری برای افراد سیگاری 9.5 درصد و برای افراد غیرسیگاری 10.7 درصد بود.
عوارضی که در بین سیگاری‌ها شایع‌تر از غیرسیگاری‌ها بود شامل کم‌خونی و جدا شدن جفت بود، در حالی که افراد غیرسیگاری میزان بالاتری از پره‌اکلامپسی، دیابت وابسته به انسولین، سایر اشکال دیابت و فشار خون مزمن داشتند. میانگین سن حاملگی نوزادان متولد شده از مادران غیرسیگاری (میانگین ± انحراف معیار [SD]، 2.3 ± 38.9  هفته) کمی بیشتر از نوزادان متولد شده از مادران سیگاری بود (میانگین ± انحراف معیار، 2.7 ± 38.8  هفته؛ P .01). میانگین وزن هنگام تولد در نوزادان متولد شده از مادران غیرسیگاری بیشتر از نوزادان متولد شده از مادران سیگاری بود (574±3396 گرم در مقابل 574±3142 گرم؛ P< 0.01).
این مطالعه نشان داد که 10.8 درصد از نوزادان در کل جمعیت نارس متولد شده‌اند که 80.5 درصد به عنوان زایمان‌های زودرس خودبه‌خود و 19.5 درصد به‌عنوان زایمان‌های نارس با نشانه‌های پزشکی طبقه‌بندی شده‌اند. مشخص شد که سیگاری ها بدون توجه به فنوتیپ زودرس، احتمال بیشتری برای زایمان زودرس دارند و خطر زایمان زودرس که اندیکاسیون پزشکی داشته است بیشتر از زایمان زودرس خود به خودی بود (نسبت شانس، 1.34 در مقابل 1.14). علاوه بر این، خطر زایمان زودرس  با اندیکاسیون پزشکی با توجه به تعداد سیگارهای مصرف شده در روز افزایش یافت.
 
مادرانی که در دوران بارداری سیگار می‌کشیدند، به ترتیب 24، 23 و 28 درصد بیشتر از غیرسیگاری‌ها برای زایمان زودرس، زایمان زودرس خودبه‌خودی و یا با اندیکاسیون پزشکی بودند. نویسندگان می گویند که این یافته ها بر مطالعات قبلی تاکید می کند که ارتباط بین سیگار کشیدن قبل از تولد و زایمان زودرس را نشان داده است. عواملی که منجر به زایمان زودرس می شوند [به ویژه زایمان زودرس خود به خود] هنوز به خوبی شناخته نشده اند.
 
دکترعلییور خاطرنشان کرد: «تا زمانی که نتوانیم [زایمان زودرس] را درک کنیم، طراحی اقدامات پیشگیرانه مؤثر علیه این عامل مهم مرگ و میر زودرس نوزادان و عوارض آن دشوار خواهد بود.
 
اگرچه مسیر دقیق بین سیگار کشیدن در دوران بارداری و زایمان زودرس مشخص نیست، محققان این نظریه را مطرح کردند که یکی از مکانیسم‌ها می‌تواند جریان خون جفتی به خطر افتاده ناشی از نیکوتین و مونوکسید کربن باشد که منقبض‌کننده عروق قوی عروق جفت هستند. مونوکسید کربن موجود در دود تنباکو می تواند با تشکیل کربوکسی هموگلوبین در اکسیژن رسانی جنین اختلال ایجاد کند و نیکوتین می تواند فشار خون و ضربان قلب مادر را افزایش دهد و همچنین مانع از جریان خون به جنین می شود.
 
محققان گزارش دادند: «به نظر می‌رسد که تأثیر این موارد از طریق افزایش خونریزی بارداری، پارگی زودرس غشاها، جفت سرراهی و جدا شدن جفت صورت می‌گیرد.»
 
دکتر علیو گفت: "عوارض جفت، به ویژه جداشدگی و تا حدودی سرراهی، از مهم ترین عوامل مستعد کننده برای زایمان زودرس و مرده زایی در مادرانی که در دوران بارداری سیگار می کشند، باقی مانده است." مایکل سی لو، MD، MPH، دانشیار، زنان و زایمان و دانشیار برنامه آموزش سلامت کودک و خانواده در دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس، گفت: تحقیقات قبلی رابطه بین سیگار کشیدن و زایمان زودرس را روشن کرده است.
 
«مطالب نسبتاً زیادی وجود دارد که سیگار کشیدن را با زایمان زودرس مرتبط می‌کند، که عموماً با خطرات نسبی 1.2 تا 1.5 برای کشیدن 10 تا 20 نخ سیگار در روز، و خطرات نسبی 1.5 تا 2.0 برای کشیدن بیش از 20 نخ سیگار در روز ارتباط دارند. 
 
دکتر لو خاطرنشان کرد: یافته های این مطالعه این سوال را مطرح می کند که چرا زایمان های زودرس با اندیکاسیون پزشکی در میان سیگاری ها بیشتر است. مطالعه جدید نشان داد که سیگار کشیدن بیشتر با زایمان زودرس با اندیکاسیون پزشکی مرتبط است، اما متأسفانه نشانه‌های این زایمان‌های زودرس را بررسی نکردند. ما می دانیم که دو مورد از رایج ترین نشانه های زایمان زودرس، فشار خون ناشی از بارداری است، از جمله پره اکلامپسی که در بین سیگاری ها کمتر شایع است و محدودیت رشد جنین که در بین سیگاری ها شایع تر است.
 
دکتر لو افزود که پتانسیل زایمان زودرس به فهرست گسترده ای از مشکلاتی می پیوندد که مصرف دخانیات می تواند در دوران بارداری ایجاد کند. 
او گفت: «سیگار کشیدن در دوران بارداری با مجموعه ای از پیامدهای نامطلوب، از جمله سقط جنین خود به خود، محدودیت رشد داخل رحمی، مرگ ناگهانی نوزاد، و اختلالات رفتاری و روانی طولانی مدت در فرزندان همراه است.» همچنین  مطالعاتی  نشان می‌دهد سیگار کشیدن در دوران بارداری ممکن است با افزایش خطر ابتلا به آسم و چاقی در دوران کودکی مرتبط باشد.
https://www.medscape.com
ترجمه وتدوین : راضیه فرقانی 
راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی تهران با سابقه ۲۸ سال فعالیت مامایی وزنان درمطب وبیمارستان درتهران .. درحال حاضر مدیر وب سایت تخصصی نوین ماما می باشند که دانش وتجربیات خود را دراین زمینه به کاربران گرامی ارائه می دهند.

ارسال نظر شما

نظر خود را راجع به این مطلب بنویسید و مشارکت کنید
ارسال نظر در حال پردازش...

{{ error }}

{{ result }}

نظرات شما