مایع منی غیرطبیعی

مایع منی غیرطبیعی

1400/08/11
اختلالات و بیماریهای جنسی و ناباروری
 
بخش نخست بیماریهای جنسی وناباروری
فاکتور مردانه بیماریهای جنسی در ناباروری
 
مقدمه
تفاوت اختلال از بیماری
در حالی که اختلال (Disorder) به بی نظمی، به هم خوردگی و آشفتگی گفته می‌شود که به صورت تخصصی از کلمه بیماری(Sick Illness) که نوعی ناخوشی بدنی و ذهنی است، متمایز می‌شود. درست است در برخی حالات می‌تواند بیماری و اختلال را به صورت زیر تعریف کرد و آن‌ها را به صورت کلی یکسان دید ولی از نظر تخصصی کاربردها و جایگاه‌های مختلفی دارند.
بیماری به ناهنجاری در بدن گفته می‌شود که به علت ناراحتی، اختلال عملکردی یا تنش دربیمار یا سایر افراد مرتبط با او ایجاد می‌گردد. البته باید میان بیماری و سایر حالت‌ها پزشکی مانند خستگی، ضعف، کسالت و اندوه تفاوت گذاشت. عامل ایجاد بیماری می‌تواند بیرونی (مانند باکتری، انگل، تغذیه ناکافی و…) یا درونی (مانند پرکاری تیروئید، دیابت و …) باشد. در واقع نمی‌توان به اختلال دارویی، بیماری دارویی و به اختلال روانی، بیماری روانی اطلاق کرد. اصطلاح اختلال بیشتر در روانشناسی به کار گرفته می شود تا از نظر روانی در ذهن مراجع انگ زدایی از بیمار بودن اتفاق بیفتد و مراجعه امیدوار به رفع مشکلش در طی جلسات آینده رواندرمانی با روانشناس باشد. بیشتر اختلالات بعلت ناسازگاری، استرس، اتخاذ سبک زندگی غلط، سبک  فرزندپروری غیرمنطقی، تعارضات دوران کودکی، ازدواج بد، فشارهای مالی و اجتماعی مداوم، عوامل محیطی ناسالم، تاثیرات دوستان ناباب، مصرف مواد و الکل به وجود می آیند. اما بیشتر بیماری های پزشکی زمینه های ارثی و ژنتیکی دارند. هر بیماری با تعدادی علائم و نشانه‌های ویژه تشخیص داده می‌شود. علائم بیماری بیشتر جسمی و فیزیولوزیک است اما اختلالات بیشتر جنبه روانی و ذهنی دارند. یک ورزشکار با بدن سالم می تواند یک کیس اختلال شخصیتی باشد.
 
 
اختلال در نتیجه یک پویایی از تعامل است
یک اختلال در واقع می تواند نتیجه درگیر شدن در مجموعه ای از شرایط مرتبط با زمینه زندگی ما و مشکلات ارتباطی باشد و باعث شود ما به یک پویایی از رفتارهایی که به سلامتی ما آسیب می رسانند وارد شویم. بنابراین ، لازم نیست علت این اختلال به یک قسمت خاص از مغز که عملکرد غیرطبیعی دارد تقلیل یابد ، بلکه می تواند در تمام عملکردهایی که یک چرخه را تشکیل می دهند توزیع شود.
تشخیص و درمان بیماری بر عهده پزشک است. اما تشخیص و درمان اختلال بر عهده روانپزشک و روانشناس است.
 
معمولا اختلال منجر به مرگ فرد نمی شود اما در صورت عدم توجه به برخی بیماریهای پیش رونده مثل سرطان، مرگ اتفاق می افتد. به نظر می رسد اکثر اختلالات یک موقعیت گذرا و موقت در زندگی فرد می باشد اما برخی بیماری ها مادام العمر با فرد هستند. برخی بیماری ها با عمل جراحی درمان می شوند اما معمولا در اختلال نیاز به عمل جراحی نیست.
 
نکته: نمی‌توان به اختلال دارویی، بیماری دارویی و به اختلال روانی، بیماری روانی اطلاق کرد.
 
مایع منی غیرطبیعی |‌ مشخصات مایع منی و روش آزمایش
 
مایع منی علاوه بر اسپرم از 65 درصد مایع کیسه منی، 30 تا 35 درصد از پروستات، و 5 درصد از رگ ها تشکیل شده است. مایع منی حاوی اسید سیتریک، اسید آمینه های آزاد، فروکتوز، آنزیم ها، فسفوریل کولین، پروتاگلاندین، پتاسیم و روی می باشد. میزان مایع منی تولید شده از چند قطره تا 6 میلی لیتر متغیر است. برای نمونه هایی که در تحقیقات پزشکی مورد استفاده قرار می گیرند از دهنده ها خواسته می شود که خودارضایی کنند و یا اگر گرفتن نمونه بدون رابطه جنسی امکان پذیر نبود، آنوقت از کاندوم های غیر واکنشی استفاده می شود.
 
مایع منی طبیعی چگونه است؟
ظاهر: این مایع معمولاً مایعی سفید تیره (سفید و خاکستری مایل به زرد) است که باید بعد از 30 دقیقه رقیق تر و شفاف تر شود.
بو: بوی کلر مانند این مایع کاملاً طبیعی است (بویی مانند کلرین یا سفید کننده).
مزه: بعلت فروکتوز موجود در آن کمی شیرین است. مزه این مایع در افراد مختلف متفاوت است.
 
مایع منی غیرطبیعی شامل :
 
ارگاسم خشک
ارگاسم خشک زمانی اتفاق می افتد که یک مرد به اوج لذت جنسی می رسد اما اسپرم از آلت تناسلی خارج نمیشود و یا اسپرم بسیار کمی آزاد می کند. مایع منی مایع ضخیم و سفید است که اسپرم را حمل می کند. ارگاسم خشک معمولا مضر نیست، اما می تواند با توانایی یک مرد برای پدر شدن اختلال ایجاد کند. در طول زمان، بسیاری از مردان حالت نرمالی از ارگاسم خشک دارند.
 
علل:
یک ارگاسم خشک ممکن است در اثر عمل جراحی برداشتن غده ی پروستات و غدد لنفاوی اطراف (پروستاتکتومی رادیکال) یا جراحی برداشتن مثانه (سیستکتومی) رخ دهد. پس از هر یک از این روش ها، یک مرد دیگر مایع منی تولید نخواهد کرد. ارگاسم خشک ممکن است پس از عمل جراحی برای سرطان بیضه نیز رخ دهد.
در بعضی موارد از ارگاسم خشک، منی تولید می شود، اما به جای آن از طریق آلت تناسلی در طول اوج لذت جنسی، به مثانه وارد میشود. این به عنوان انزال رتروگراد (وارونه) شناخته شده میشود و اغلب به عنوان یک عارضه ی روش های پزشکی، به ویژه در برخی از جراحی های پروستات ایجاد میشود. همچنین ارگاسم خشک می تواند ناشی از داروهای خاص بیماری های زمینه ای باشد. در سایر موارد میتواند به علت ناهنجاری های ژنتیکی سیستم تولید مثل، رخ دهد.
درارگاسم های پی در پی بدن از اسپرم و مایع منی تازه استفاده می کند. در نتیجه در ارگاسم های متوالی مایع منی ممکن است خشک باشد و این حالت پس از چند ساعت استراحت بهبودی می یابد.
 
علل اصلی ارگاسم خشک عبارتند از:
• جراحی برداشتن مثانه (سیستکتومی)
• مجرای اسپرم مسدود شده (انسداد مجاری انزالی)
• بعضی از داروهایی که در درمان فشار خون بالا، اختلالات پروستات و اختلالات خلقی استفاده می شود.
• دیابت
• ناهنجاری های ژنتیکی سیستم تولید مثل
• هیپوگونادیسم مرد (کمبود تستوسترون)
• مولتیپل اسکلروزیس
• پروستاتکتومی باز
• پروستاتکتومی (رادیکال)
• جراحی لیزر پروستات
• پرتو درمانی
• انزال معکوس( Retrograde)
• آسیب نخاعی
 
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در اکثر موارد، ارگاسم خشک مضر نیست. اما در مورد آن با دکتر خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که وضعیت شما یک وضعیت پزشکی اولیه است که نیاز به اقدام خاصی ندارد. اگر شما ارگاسم خشک دارید و سعی میکنید که پدر شوید، ممکن است به درمان نیاز داشته باشید تا شریک زندگی خود را باردار کنید.پس نیازمند مشاوره با اورولوژیست هستید.
 
غلظت مایع منی
منی غلیظ: مایه منی  هنگام انزال به حالت"ژله ای" است و سپس تحت تاثیر آنزیم‌هایی ظرف معمولا نیم ساعت از حالت ژله ای بودن خارج می‌شود که در اصطلاح به آن "آبکی" شدن می‌گویند. اگر مایع منی نتواند از حالت ژله ای خارج شود به اصطلاح دارای غلظت بالاست. اگر مایع منی به حالت ژله ای باقی بماند، حالت روانی خود را از دست داده بنابراین نمی‌تواند به طرف دهانه رحم و داخل رحم حرکت کند و باعث ایجاد مشکل در باروری می‌شود. دانستن اینکه چه عواملی باعث افزایش غلظت مایع منی می‌شوند، از این نظر اهمیت دارد که با رعایت آنها می‌توان تا حدودی مشکل را حل کرد، ولی از نظر علم پزشکی علت اصلی، فقدان آنزیمی است که باعث آبکی شدن مایع منی می‌شود. پروستات آنزیمی بنام آنتی‌ژن اختصاصی پروستات ترشح می‌کند که این آنزیم باعث آبکی شدن مایع منی یا خروج آن از حالت ژله ای می‌شود. اگر پروستات دچار تورم و التهاب شود، ترشح این ماده و در نتیجه آبکی شدن مایع منی با مشکل مواجه می‌شود.
 
موارد زیر کمک می‌کنند که از غلظت مایع منی کاسته شود و حالت روان به خود بگیرد:
- مصرف مایعات زیاد
- دقت در داروهایی که مصرف می‌شوند. مصرف برخی از داروها باعث افزایش غلظت مایع منی می‌شوند.
- عفونت مایع منی باعث افزایش غلظت آن می‌شود بنابراین درمان مناسب عفونت کمک در رفع مشکل می‌کند. یکی از علل مهم افزایش غلظت مایع منی عفونت پروستات یا پروستاتیت است.وجود باکتری در پروستات نیز باعث عفونت پروستات و عفونت مایع منی می‌شود.مردان نابارور بدون توجیه (آزمایش تجزیه منی به ظاهر سالم و طبیعی است) باید حتما از نظر وجود عفونت پروستات بررسی شوند.
- بعضی از مواد مدر باعث افزایش حجم ادرار و کاهش آب بدن می‌شوند، مثل قهوه، الکل و سودا.مردانی که دارای غلظت بالای مایع منی هستند باید به این نکته توجه کنند.
- مصرف برخی مواد نیز باعث کاهش غلظت مایع منی می‌شوند، مثل ویتامین E، گای فنزین(Guaifenesin) و استیل سیستئین.
 
انزال با حجم کم: کاهش مایع منی یا فقدان مایع منی از کیسه منی می تواند گاهاً به خاطر انسداد باشد.
مایع منـی رقیق: رقیق بودن مایع مـنی معمولاً نشانه انزال برگشت دهنده است، یعنی انزالی که به مثانه برمی گردد. این خطرناک نیست اما رقیق شدن غیرطبیعی مایع منی می تواند به خاطر اختلالات پروستات باشد.
 
مایـع منـی قرمز یا گاهاً قهوه ای: اگر در مایع منـی شما لکه های قرمز یا قهوه ای دیده می شود ممکن است به خاطر خون باشد. گاهی اوقات یک رگ خونی کوچک موقع انزال می ترکد. طی یک تا دو روز مایع منـی باید به حالت اولیه خود برگردد، پس نیازی به نگرانی نیست. اما اگر این وضعیت ادامه پیدا کند، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید. وجود خون در مایـع منی می تواند علل مختلفی مثل عفونت، زخم و به ندرت سرطان داشته باشد.
مایـع منی سبز یا زرد رنگ: مایع منی طبیعی رنگ زرد بسیار کمرنگ یا کرم تقریبا سفید دارد. اما اگر مایع مـنی رنگ زرد یا سبز گرفت نشانه عفونت است که معمولاً به خاطر بیماری هایی جنسی مثل سوزاک می باشد. پس حتماً به پزشک مراجعه کنید. اگر بیماری مزبور سوزاک باشد خیلی ساده با آنتی بیوتیک درمان می شود.
بوی بد مایع منی: بوی بد مایع منـی همیشه نشانه عفونت است. در چنین مواردی حتماً به پزشک مراجعه کنید.
 
Reference:
https://www.mayoclinic.org
ترجمه وتدوین راضیه فرقانی
راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی تهران با سابقه ۲۸ سال فعالیت مامایی وزنان درمطب وبیمارستان درتهران .. درحال حاضر مدیر وب سایت تخصصی نوین ماما می باشند که دانش وتجربیات خود را دراین زمینه به کاربران گرامی ارائه می دهند.

ارسال نظر شما

نظر خود را راجع به این مطلب بنویسید و مشارکت کنید
ارسال نظر در حال پردازش...

{{ error }}

{{ result }}

نظرات شما