پولیپ های اندومتر
علائم پولیپ رحم
پولیپ های اندومتر
سایز پولیپ های اندومتر از چند میلیمتر تا چند سانتی متر و باندازه یک توپ گلف می تواند متغیر باشد. اگرچه پولیپ ها بیشتر در کسانی که با یائسگی نزدیک می شوند و یا در یائسگی دیده می شود، در زنان جوانتر هم گزارش شده است. اگرچه دلیل ایجاد پولیپ ناشناخته است اما به نظر می رسد عوامل هورمونی در ان نقش دارند. پولیپ های رحمی استروژن سنسیتیو (حساس به استروژن) هستند یعنی همانگونه که لایه های رحمی به استروژن واکنش نشان می دهند، پولیپ ها می توانند در پاسخ به گردش استروژن، رشد کنند.
بیشتر بخوانید: علت کست های جدا شده از آندومتر
ریسک فاکتورهای پولیپ رحمی
-
منوپوز و سن نزدیک به آن
-
فشار خون بالا
-
تاموکسیفن
-
چاقی ...
درمان پولیپ اندومتر
پولیپ ها گاهی بسیار ریز هستند مثلا باندازه دانه ی عدس اما به هر روی معمولا پولیپ های زیر یک سانتی متر خودشان پسرفت می کنند. برای یک بیمار با توجه به شرایط کلی اش و ریسک فاکتورهایی که دارد تصمیم می گیریم مثلا اگر فرد، کاندید ترانسفر امبریو هست و یا خونریزی دراد یا خیر و یا اینکه نشانه ها وعلایم آزارنده دارد یا نه و ....درمانی مناسب با وضعیتش انتخاب می کنیم.
در برخی مراکز زیر 15 میلی متر را دست نمی زنند اما به هر حال باید توجه داشته باشیم که اندازه پولیپ به تنهایی عامل تصمیم گیری نیست!
معمولا برای درمان پولیپ های اندومتر به روش های زیر عمل می کنیم:
درمان های انتظاری و مراقبتی
معمولا بیشتر پولیپ ها کوچک هستند. پولیپ های کوچک که بدون علامت باشند، ممکن است بخودی خود از بین بروند در این موارد درمان، ضرورتی ندارد مگر اینکه ریسکی برای کانسر رحم وجود داشته باشد
درمان دارویی
برخی درمانهای هورمونی شامل درمان با پروژستین ها وGnRH–A
ممکن است آنرا کوچک کنند و علایم را کاهش دهند. اما چنین درمان های دارویی معمولا راهکاری کوتاه مدت است و اغلب علایم پس از قطع دارو باز خواهند گشت
کورتاژ: راه قدیمی درمان پولیپ D & C
گاهی برای گرفتن نمونه و برداشتن پولیپ کورتاژ انجام می دهیم که در این روش گاهی پولیپ گرفته نمی شود چون با کمک حس کردن پولیپ اینکار انجام می گیرد و ما بدون اینکه پولیپ را در اورده باشیم از رویش می گذریم. خوشبختانه امروزه بیشتر با هیستروسکوپی انجام می شود که به ما کمک می کند هنگام برداشتن پولیپ، داخل رحم را مشاهده کنیم و پولیپ و در برخی موارد چند پولیپ را با هم خارج کنیم. پس از برداشتن پولیپ نیز می توان محلش را چک کرد.
نکته: هیستروسونوگرام یک ابزار تشخیصی خوب است و دقتش در نشان دادن پولیپ های رحمی بالاست.
برداشتن با جراحی
پس از برداشتن پولیپ بیمار را می فرستیم خانه و دو سه روز بعد می تواند برود سرکارش
تنها درصد کمی از پولیپ ها عود می کنند اما معمولا پس از ماهها یا سالها بعد رخ می دهد.
گرداوری و برگردان به فارسی: نرجس شیراقایی
برگرفته از Mayo clinic and OB GYN.Net
منبع کانال آرشیو مجله مامایی مدرن ایران _ شیر آقایی
نظرات شما