ابتلا به سندرم گیلن باره ( Guillain – Barré syndrome
منجر به تخریب اعصاب محیطی میشود و فرد دچار فلجی بالاروند در عضلات میشود و سپس علائم چشمی و اختلال حرکت چشم و شبه مخچهای بروز پیدا میکند. یک نوع واریانت نادر بیماری گیلن باره سندروم «میلر فیشر» است.
سندروم میلر فیشر یک بیماری خود ایمن و عفونی است که در یک سوم موارد علت ابتلا به آن مشخص نمیشود اما در دو سوم موارد علت آن ابتلا به یک بیماری ویروسی مانند آنفلوآنزا یا تزریق واکسن آن است.
زمانی که برای این افراد واکسن تزریق میشود سیستم دفاعی بدن آنها یک عامل بیگانه را شناسایی و علیه آنتی ژنهای آن آنتی بادی ترشح میکند و فرد دچار بیماری خود ایمن «میلرفیشر» و علائم آن میشود.
با این حال محققان می گویند با وجود اینکه تعداد بسیاری واکسن آنفلوآنزا دریافت کرده اند و بدلیل اینکه انتظار می رود سندرم گیلن باره در برخی افراد بدون توجه به اینکه آیا واکسینه شده اند یا خیر رخ می دهد، میزان واقعی افزایش ریسک ابتلا به این بیماری بسیار اندک است و تنها در هر یک میلیون نفر ۱.۵ نفر بیشتر به دلیل واکسیناسیون به این سندرم دچار می شوند.
محققان تاکید کردند با توجه به اینکه واکسن آنفلوآنزا ۷۰۰ هزار تا ۱.۵ میلیون نفر را از ابتلا به این بیماری محافظت می کند، ضمنا از مراجعه ۴ الی ۱۰ هزار بیمار به بیمارستان جلوگیری می کند و این مزایای واکسیناسیون به میزان قابل توجهی ریسک های احتمالی ناشی از آن را کاملا خنثی می کند.
شایان ذکر است، سندرم گیلن باره هنگامی رخ می دهد که سلولهای عصبی توسط سیستم ایمنی بدن مورد حمله قرار می گیرند که نتیجه آن ایجاد احساس گزگز و کرختی در دستها و پاها و برخی موارد فلجی کل بدن است
در اغلب موارد این سندروم همزمان با تزریق واکسن بروز مییابد و نمیتوان واکسن را عامل بیماری دانست.
احتمال بروز این سندروم بسیار نادر است، فواید تزریق واکسن در گروههای حساس بسیار بیشتر از احتمال بروز عوارض آن است به همین دلیل به افرادی که پزشک توصیه میکند نسبت به تزریق واکسن آنفلوآنزا اقدام کنند تاکید میشود برای در امان ماندن از عوارض آنفلوآنزا حتما در زمان مقرر برای دریافت واکسن اقدام کنند
نکته مهم آن است که به هیچ وجه سیر بیماری آنقدر سریع و شدید نیست که در عرض چند ساعت منجر به عوارض شدید شود. معمولا مبتلایان دچار ضعف اندامها و خستگی میشوند که همین مرحله از ۷۲ ساعت تا چهار هفته طول میکشد و پس از آن سایر علائم واقع می شوند و یاشدت میگیرند.
تزریق این واکسن تنها به سالمندان، کودکان، زنان باردار، بیماران قلبی، ریوی، کلیوی و دیابت توصیه میشود،تزریق این واکسن در افراد دیگر ضرورتی ندارد.
به افراد توصیه میشود با دریافت هرگونه پیامی از منبع اطلاعاتی مانند وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و پزشکان متخصص مشورتهای لازم را دریافت کنند و با انتشار اخبار کذب موجب ایجاد استرس در جامعه نشوند.