تغییرات خلق وخوی پیش از تولد وبعد از زایمان

تغییرات خلق وخوی پیش از تولد وبعد از زایمان

1397/12/12

افسردگی در طول بارداری ودوره پس از زایمان

 روش های مقابله با اضطراب و افسردگی در دوران بارداری

روانپزشکان که در بارداری و گزینه های درمان تخصص دارند  می توانند به مادران بارداری  که از این شرایط سلامت روانی رنج ببرند در تسکین دادن این رنج کمک  کنند.

تحقیقات نشان داده است که تا 33 درصد زنان در معرض افسردگی بالینی یا اختلال اضطرابی در برخی موارد در دوران بارداری هستند. با این حال، برخی از مطالعات نشان می دهد که کمتر از 20 درصد به دنبال درمان هستند و این درمان اغلب ناکافی است،  دکترهلی اسمیت،  .، یک روانپزشک تولید مثل در کلینیک سلامت مغز در بیمارستان پرسبیتریان_ نیویورک در شهر نیویورک است. دکتر اسمیت توضیح می دهد: "الگوهایی که زنان باردار باید خوشحال باشند هنوز بسیار شایع هستند." "از این رو، ارائه دهندگان خدمات ممکن است به احتمال زیاد به سوالی در مورد وضعیت ذهنی زنان می پردازند و یک زن ممکن است احساس شرم کند که آن را به زبان بیاورد.

آکادمی اطفال آمریکا (AAP) در دسامبر 2018 یک بیانیه سیاسی اعلام کرد که پزشکان باید برای افسردگی در حین بارداری به منظور محافظت از سلامت نوزاد اقدام کنند. دکتر Marian Earls می گوید: "هنگامی که ما قادر به کمک به  سلامت روانی  مادرهستیم، اساسا به تمام خانواده می رسیم." "ما امیدواریم که یک بافر محافظ برای کودک ایجاد کند که در عین حال تقویت روابط خانوادگی و رفاه است." این بیانیه همچنین می گوید زنان پس از تولد کودک، پس از گذشت 1، 2، 4 و 6 ماه مبتلا به افسردگی می شوند

اگر غربالگری شما نشان می دهد که در دوران بارداری اضطراب افسردگی دارید، نگران نباشید - راه های امن برای درمان این مسائل رایج وجود دارد.

 


چند راهکار برای نجات از بدخلقی در دوران قاعدگی را اینجا بخوانید!
 
 
روانپزشکان که در بارداری و گزینه های درمان تخصص دارند  می توانند به مادران بارداری  که از این شرایط سلامت روانی رنج ببرند در تسکین دادن این رنج کمک  کنند.

علائم افسردگی در بارداری

دکتر اسمیت می گوید: "برخی از علائم می توانند با علائم حاملگی، مانند تغییر در اشتها، میزان انرژی، یا خواب،  اور لب داشته باشند وتشخیص مشکل می شود." "همچنین طبیعی است که برخی از نگرانی ها یی نسبت به سلامت بارداری داشته باشند." اما اگر علائم پایدار افسردگی و / یا اضطراب را تجربه کنید، به خصوص اگر شما نتوانید به طور طبیعی فعالیت داشته باشید،  بایدکمک بگیرید.

علائم افسردگی در بارداری عبارتند از:

در بیشتر مواقع حداقل دو هفته در حالت افسرده قرار بگیرید
دیگر از چیزهایی که برای لذت بردن استفاده می کنید لذت نمی برید
 علاقه به جهان اطراف  کاهش می یابد
احساس گناه
احساس بی ارزش بودن
کمبود انرژی 
تمرکز ضعیف
تغییر اشتها
احساس ناامیدی
افکار خودکشی
خواب بیش از حد، و یا خواب کافی نیست
علائم اضطراب هنگام بارداری
علائم اضطراب در دوران بارداری بر اساس نوع اختلال، از جمله اختلال اضطراب عمومی،  وسواس اجباری و اختلال پانیک ( ترس) است.
علائم اختلال اضطراب عمومی
نگرانی بیش از حد که  کنترل آن دشوار است
تحریک پذیری
تنش / درد عضلانی
 اختلال درالگوهای خواب 
احساس بی قرار در درون
خستگی
تمرکز ضعیف
نشانه های اختلال وسواسی-اجباری
افکار مکرر، پایدار، مزاحم
مجازات برای از بین بردن این افکار از طریق افکار یا رفتارهای تکراری
علائم اختلال پانیک ( وحشت)
حملات پانیک تکراری وعود شونده
ترس مداوم از  حمله پانیک
 
هر کسی می تواند افسردگی یا اضطراب را در دوران بارداری تجربه کند، اما زنان با این عوامل خطر خاص به نظر می رسند:

عوامل خطر زا برای افسردگی و اضطراب بارداری

هر کسی می تواند افسردگی یا اضطراب را در دوران بارداری تجربه کند، اما زنان با این عوامل خطر خاص به نظر می رسند:
سابقه شخصی یا خانوادگی اختلال خلقی، مانند افسردگی یا اضطراب
سابقه اختلال افسردگی قبل از قاعدگی (PMDD)
 جوان بودن مادر  (زیر 20 سال)
کمبود حمایت اجتماعی 
تنها زندگی کن
تجربه درگیری  زناشویی
طلاق گرفته، بیوه یا جدا شده
تجربه حوادث مصیبت بار و استرس زای شدید در سال گذشته
احساس  در مورددوام داشتن حاملگی
عوارض بارداری
داشتن درآمد کم
داشتن بیش از سه فرزند

۷دلیل برای اینکه شما باردار شدن را دوست نداشته باشید:

ریسک اضطراب و افسردگی ناخوشایند در حین بارداری
دکتر اسمیت می گوید: مطالعات مستند وجود دارد که خطر ابتلا  نوزادان به اختلالاتی که مادران آنها دارای افسردگی یا اضطراب در دوران بارداری پایدار وغیر قابل درمان هستند عبارتند از:
وزن کم هنگام تولد
زایمان زودرس (قبل از 37 هفته)
نمره آپگار پایین (که میزان سلامت نوزادان پس از زایمان را تعیین می کند)
انطباق ضعیف در خارج از رحم، از جمله دیسترس تنفسی و ناتوانی
خطرات مادر عبارتند از:
خودکشی کردن
خاتمه بارداری
افسردگی پس از زایمان یا اضطراب
استفاده از مواد مانند الکل یا مواد مخدر
ضعیف  بودن دلبستگی به کودک
 عدم مراقبت مناسب از سلامت جسمی مادر
پره اکلامپسی
زایمان زودرس
داشتن زایمان سزارین

درمان افسردگی و اضطراب در حاملگی

آیا می‌توان از داروهای ضد افسردگی در بارداری استفاده کرد؟

چندین درمان وجود دارد که دارو را شامل نمی شوند و بنابراین برای نوزادانی که در حال رشد هستند، به طور کلی در نظر گرفته می شوند. برای زنان که به دارو نیاز دارند، گزینه های کم خطر وجود دارد که می توانند به شکل واقعی  کمک کنند.

رویکردهای غیر دارویی

درمان های زیر برای کمک به زنان باردار با افسردگی خفیف تا متوسط ​​ثابت شده است.
روان درمانی، مانند درمان رفتاری شناختی (CBT)، که در آن یک درمانگر ماهر روش های جدیدی را برای مدیریت افکار و احساسات آموزش می دهد
اسیدهای چرب ضروری امگا 3، که در غذاها مانند ماهی های چرب و گردو یافت می شوند و می توانند به عنوان تقویت کننده خلق وخوی که به شکل طبیعی عمل کنند
نور درمانی که در آن بیماران در زمان های خاص روز در معرض نور خورشید مصنوعی قرار می گیرند تا به کاهش علائم افسردگی کمک کنند
طب سوزنی، یک عمل چینی که (در این مورد) شامل قرار دادن سوزن های کوچک به مناطق بدن که در تغییرات خلق وخوی موثر به نظر می آید
 

داروهای ضد افسردگی

اگر در حال حاضر دارو برای افسردگی یا اضطراب مصرف می کنید، قبل از اینکه دارو را قطع کنید با روانپزشک خود مشورت کنید. مطالعه 2006 در مجله انجمن پزشکی آمریکا نشان داد که "زنان که یک ضد افسردگی را در دوران بارداری متوقف کردند، 68 درصد احتمال بازگشت عود بیماری در دوران بارداری را داشتند، در مقایسه با 26 درصد برای زنان که داروهای خود را ادامه دادند" دکتر استفانی هو ،  روانپزشک تولید مثل در یک تحقیق خصوصی در شهر نیویورک. از کسانی که عود کردند، اکثریت مجبور به شروع مصرف داروهای خود در دوران بارداری شدند.

کدام داروها در حین بارداری ایمن هستند؟

تاثیر داروهای ضد افسردگی تجویز شده بر بارداری و جنین. 
عمده مطالعات داروهای تجویزی را در بارداری ممنوع نمیدانند.

گزینه های درمان دارویی

در ارتباط با ملاحظات دارویی در این بیماران مسائل مختلفی بایستی مورد بررسی قرار گیرد:
سابقه بیماری افسردگی و مصرف دارو به این منظور مصرف کرده را بیان کند
چنانچه بیماری داروی ضدافسردگی پیش از بارداری استفاده می نموده است و پاسخ درمانی مطلوب را دریافت کرده است، نیازی به تغییر دارو نیست.
 در میان SSRIs، هرچند دارويي از میان این دسته بر داروی دیگر از نظر ایمنی برتری ندارد، اما بهتر است از پاروکستین به دليل خطر عوارض قلبي در جنين، اجتناب شود.
خطرات درمان نشدن مادران مبتلا به افسردگی متوسط تا شدید بیشتر از عوارض درمان دارو یی خواهد بود. 
دارودرمانی انتخابی نیز در این بیماری SSRIs# هستند.
 داروهاي TCA، مطالعات کمتری دارند و تنها برای بیمارانی که پاسخ درمانی مطلوبی نداشته و یا عوارض درمان با دسته قبل را تحمل نکرده اند در نظر گرفته می شوند. 
خطر تراتوژنیسیته با TCAs در مجموع پایین در نظر گرفته می شود، البته برخي مطالعاتی این دسته دارویی را با آنومالیهای مادرزادی مخاطرات بارداری مثل پره اکلامسی، دیسترس تنفسط بستري نوزاد در ICU، آپگار پايين نوزاد،... مرتبط می کنند.
عمده مطالعات، خطر بالايي در مصرف آنتی سایکوتیک های نسل اول مانند #تری فلوپرزین در بارداري، به ثبت نرسانده اند.
گاهي توصيه مي شود در ماه آخر كاهش دوز تدريجي انجام گيرد تا علائم سندرم قطع در نوزاد كاهش يابد.
بطور کل در میان داروهای سایکوتروپ و ایجاد مشکلات عمده مادرزادی داروها را از بیشترین به کمترین خطر میتوان به شکل زیر مرتب نمود:
۱_والپروات
۲_کاربامازپین
۳_لیتیم
۴_ضدسایکوزها 
۵_ضدافسردگی ها

پیدا کردن پشتیبانی و متخصصین

اگر باردار هستید و علائم افسردگی و یا اضطراب دارید، با Ob-Gyn یا ماما صحبت کنید. او باید بتواند به طور مستقیم  شما را درمان کند یا شما را با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مناسب متصل کند.
سازمان بین المللی حمایت بعد از زایمان همچنین می تواند کمک محرمانه ارائه دهد:
سازمان بین المللی حمایت بعد از زایمان شما را مستقیما به هماهنگ کننده محلی متصل می کند که می تواند به شما در پیدا کردن منابع محلی، ارائه پشتیبانی و راهنمایی در مورد مدیریت اختلالات خلقی و اضطراب در طول بارداری و بعد از آن بپردازد (www.postpartum.net).

 تست افسردگی پس از زایمان

 PPD
 ترکیب پیچیده‌ای از تغییرات جسمی، عاطفی و رفتاری است که ممکن است پس از زایمان اتفاق بیفتد. طبق آنچه در کتابچه‌ی راهنمای تشخیص اختلالات روانی (DSM-5) آمده است، افسردگی پس از زایمان شکل رایجی از افسردگی است که در طی ۴ هفته پس از زایمان شروع می‌شود. تشخیص افسردگی پس از زایمان به فاصله‌ی زمانی بین فراغت از بارداری و آغاز افسردگی و نیز شدت افسردگی فرد مبتلا بستگی دارد.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

افسردگی پس از زایمان با تغییرات شیمیایی، اجتماعی و روان‌شناختی ناشی از بچه‌دار شدن مرتبط است. این اصطلاح در واقع طیف وسیعی از تغییرات جسمی و روحی را در زنی که به تازگی صاحب فرزند شده است توصیف می‌کند. اما خبر خوب این است که این اختلال روان‌شناختی با دارو و مشاوره قابل درمان است.
تغییرات شیمیایی که در جریان افسردگی پس از زایمان اتفاق می‌افتد به دلیل اُفت سریع هورمون‌ها پس از تولد نوزاد است، گرچه ارتباط واقعی بین این افت هورمونی و افسردگی هنوز مشخص نیست. آنچه مشخص است این است که در دوران بارداری سطح هورمون‌های استروژن و پروژسترون افزایش می‌یابد و پس از زایمان به شدت افت می‌کند. در واقع تقریبا سه روز پس از زایمان سطح این هورمون‌ها به آنچه قبل از بارداری بوده است برمی‌گردد.
 
علاوه بر این تغییرات شیمیایی، اجتماعی و روانی ناشی از بچه‌دار شدن، خطر ابتلا به این نوع افسردگی را افزایش می‌دهد.

علائم افسردگی پس از زایمان چیست؟

علائم افسردگی پس از زایمان چیزی شبیه به تغییراتی است که به طور معمول بعد از تولد نوزاد اتفاق می‌افتد؛ مشکلات خواب، تغییر اشتها، خستگی بیش از حد، کاهش میل جنسی و تغییرات مکرر خلق و خو جزو این موارد هستند. اما موارد دیگری از علائم افسردگی هم در مادران مبتلا به افسردگی پس از زایمان وجود دارد که چندان هم طبیعی نیست. علائمی مثل داشتن خلق و خوی افسرده همراه با از دست دادن حس لذت، احساس بی‌ارزشی، ناامیدی و درماندگی، فکر کردن به خودکشی و صدمه زدن به خود، نوزاد یا اشخاص دیگر.

عواملی که خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان را افزایش می‌دهد

عوامل زیادی وجود دارد که خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان را افزایش می‌دهد که عبارتند از:
 
سابقه‌ی افسردگی پیش از بارداری یا در طول دوران بارداری؛
سن مادر هنگام بارداری مهم است. جوان‌تر بودن مادر خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان را افزایش می‌دهد؛
ممکن است فرد درباره‌ی بارداری دچار تردید باشد و از تمایل و آمادگی خود برای مادر شدن اطمینان کامل نداشته باشد؛
هرچه مادر فرزندان بیشتری داشته باشد، احتمال ابتلای او به افسردگی در بارداری‌های بعدی‌ افزایش می‌یابد؛
داشتن سابقه‌ی افسردگی یا اختلال ناخوشی پیشاقاعدگی (PMDD)؛
فرد بیمار همیشه از حمایت اجتماعی مشروط برخوردار بوده است، یعنی مادر تازه فارغ‌شده، همیشه در قبال رفتار یا دادن امتیاز خاصی (و نه به‌ خاطر عشق و علاقه) توجه دریافت کرده‌ است؛
تنهایی؛
 
 اختلافات و چالش هایی که در زندگی زناشویی فرد وجود دارد.
اکثر تازه مادران افسردگی پس از زایمان را تجربه می‌کنند؛ اما معمولا از هر ده نفر، یک نفر افسردگی شدید و طولانی‌تری خواهد داشت و از هر هزار نفر، یک نفر دچار نوع شدید و جدی‌تر افسردگی پس از زایمان، یعنی جنون پس از زایمان خواهد شد.

انواع افسردگی پس از زایمان

در واقع سه نوع متفاوتِ افسردگی پس از زایمان وجود دارد که درباره‌ی آنها با شما صحبت خواهیم کرد:

افسردگی پس از زایمان (عامیانه): اولین مورد، افسردگی بسیار خفیف است که در اصطلاح عامیانه به آن افسردگی پس از زایمان گفته می‌شود اما با عنوان این مقاله و تعریف علمی آن تفاوت دارد. این نوع افسردگی در اکثر مادران درست پس از زایمان و در همان روزهای ابتدایی رخ می‌دهد و از نظر روان‌شناسی کاملا طبیعی است؛ چون وقتی فرد مادر می‌شود به دلیل تغییر شرایط، نوسانات خلقی ناگهانی پیدا می‌کند. فرد در وهله‌ی اول بسیار خوشحال و بلافاصله بسیار غمگین می‌شود. ممکن است بی‌دلیل گریه کند، تحریک‌پذیر، بی‌تاب، بی‌قرار و مضطرب شود، احساس تنهایی کند و اغلب غمگین باشد. این نوع افسردگی غالبا از چند ساعت تا چند هفته بعد از زایمان طول می‌کشد. آنچه افراد عادی به عنوان افسردگی پس از زایمان می‌شناسند، همین درجه از افسردگی است که معمولا برای بهبود به یاری درمانگر نیاز ندارد و در اثر ارتباط با تازه مادران دیگر، تعامل و صحبت با آنها از بین می‌رود.
 
افسردگی پس از زایمان(PPD): آنچه به لحاظ علمی به عنوان افسردگی پس از زایمان (PPD) شناخته می‌شود، اغلب چند روز یا چند هفته پس از تولد نوزاد اتفاق می‌افتد. این نوع افسردگی نه تنها پس از تولد فرزند اول بلکه پس از هر نوبت زایمان ممکن است رخ دهد. غم و اندوه، ناامیدی، اضطراب و تحریک‌پذیری در این نوع افسردگی شبیه به افسردگی نوع اول اما بسیار شدیدتر و گسترده‌تر وجود دارد. PPD معمولا فرد را از انجام کارهای روزمر‌ه‌ی بازمی‌دارد. هنگامی‌ که توانایی عملکرد مادر تحت تأثیر قرار می‌گیرد، ناگزیر است که به پزشک مراجعه کند. پزشک بلافاصله علائم افسردگی را تشخیص خواهد داد و فرد را برای درمان به مشاور ارجاع می‌دهد. دوستان عزیزم باید بدانید که افسردگی پس از زایمان (PPD) بیماری جدی است که البته با مشاوره و دارو قابل درمان است، اما اگر مادر یا اطرافیان او نسبت به درمان آن بی‌تفاوت باشند، علائم بیماری تشدید خواهد شد.
 
جنون پس از زایمان: جنون پس از زایمان یک بیماری روانی بسیار جدی است که اغلب در سه ماه اول پس از زایمان مادران را درگیر می‌کند. در این شرایط مادر از واقعیت فاصله می‌گیرد و دچار توهم می‌شود؛ صدای کسی را می‌شنود که با او حرف می‌زند، موارد غیرمتعارف به نظرش می‌رسد و چیزهایی را که وجود خارجی ندارند به وضوح می‌بیند. البته معمولا توهمات بصری در این موارد شدت کمتری دارد. سایر علائم این نوع بیماری شامل بی‌خوابی، احساس آشفتگی و عصبانیت، بی‌قراری و قدم زدن مداوم است. در این نوع افسردگی فرد احساسات و رفتارهای عجیب و غریبی از خود بروز می‌دهد. افراد مبتلا به جنون پس از زایمان به درمان فوری نیاز دارند و اغلب باید دارو مصرف کنند. از آنجا که جنون پس از زایمان یک مشکل روانی حاد است، در برخی موارد بیمار باید بستری شود زیرا ممکن است به خود و اطرافیانش آسیب برساند.
 
آیا علائم اضطراب یا اختلال وسواس اجباری با افسردگی پس از زایمان افزایش می‌یابد؟
علائمی مثل اختلال وسواس به ندرت (در ۱ تا ۳ درصد زنان) پس از زایمان رخ می‌دهد. افراد مبتلا به این افسردگی، معمولا نگران سلامتی نوزاد خود هستند و دچار افکار و ترس‌های غیرمنطقی نسبت به سلامت نوزاد می‌شوند. در این دوره اختلال هراس هم ممکن است رخ دهد که البته هر دو این مشکلات ممکن است با افسردگی همراه باشد.

نکاتی برای مقابله با افسردگی پس از زایمان

فرد مبتلا باید از دیگران درخواست کمک کند و اجازه بدهد اطرافیان بدانند چگونه می‌توانند به
 
او کمک کنند؛
از توانایی‌های خود و نوزادش انتظارات واقع‌بینانه داشته باشد؛
ورزش، پیاده‌روی و خروج از منزل می‌تواند برای فرد مفید باشد؛
فرد مبتلا باید بداند که هرکس در زندگی هم روزهای خوب و هم روزهای بد دارد؛
رژیم غذایی معقول می‌تواند خیلی مفید باشد؛ بهتر است از مصرف الکل و کافئین اجتناب شود؛
هریک از دو طرف (زن و شوهر) باید برای پرورش و بهبود رابطه‌ی خود با شریک زندگی‌شان تلاش کنند؛
فرد بیمار باید با خانواده و دوستان خود در تعامل باشد؛
زمانی‌ که مادر بعد از زایمان از بیمارستان به منزل می‌آید نباید دور و برش شلوغ باشد؛
بهتر است با دوستان و نزدیکانش تماس‌های تلفنی تصویری برقرار کند تا احساس انزوا نکند؛
و از همه مهم‌تر زمانی‌ که نوزاد خواب است مادر باید به خوبی استراحت کند.

افسردگی پس از زایمان چگونه درمان می‌شود؟

درمان افسردگی پس از زایمان بسته به نوع و شدت علائم در بیمار متفاوت است. درمان‌هایی مانند داروهای ضد اضطراب و افسردگی، روان‌درمانی و مشارکت در گروه‌های آموزشی و حمایت‌کننده تأثیر شگرفی در درمان این نوع افسردگی دارد.
 
اگر فرد دچار جنون پس از زایمان شده باشد معمولا برای او داروهای قوی تجویز می‌شود و در بسیاری از موارد باید بستری شود. این تصور که مادر شیرده نمی‌تواند از داروهای ضد افسردگی و اضطراب و داروهای مربوط به جنون پس از زایمان استفاده کند، باعث می‌شود مادر یا اطرافیانش از درمان منصرف شوند. اما حقیقت این است که فارغ از تمام تصورات سنتی، استفاده از داروهای مخصوص این اختلالات روانی، تحت نظر پزشک مشکلی ندارد و بسیاری از مادران شیرده در طول دوران شیردهی از این داروها استفاده می‌کنند. این روش درمانی با تصمیم فرد و پزشک معالج‌ او قابل اجراست.
چه زمانی مادر باید به درمان فکر کند؟
بی‌اعتنایی به افسردگی پس از زایمان و عدم درمان آن برای مادر و نوزاد خطرناک است. بنابراین در صورت مشاهده‌ی مواردی که در ادامه خواهیم گفت باید به فکر معالجه باشیم:
علائم افسردگی بیش از دو هفته ادامه پیدا کند؛
فرد مبتلا قادر به انجام فعالیت‌های طبیعی و روزمره خود نیست و نمی‌تواند از پس کارهای روزانه‌‌اش بربیاید؛
فرد مبتلا نمی‌تواند از عهده‌ی موقعیت‌های پیش آمده در زندگی روزمره‌ی خود بربیاید؛
کاری مبنی بر صدمه رساندن به خود یا نوزاد از ذهن فرد بیمار می‌گذرد؛
فرد بیمار اضطرب و ترس شدیدی را تجربه می‌کند و خیلی از اوقات گیج و دستپاچه است
 
کنسرسیوم بهداشت روان زنان پایگاه داده ای از ارائه دهندگان مراقبت های بهداشت روانی که تخصص در درمان زنان دارند، در آنجا حاضر وپاسخگو هستند. جستجو با استفاده از کلید واژه "حاملگی" (http://womensmentalhealthconsortium.org/).
مرکز بهداشت MGH برای سلامت روانی زنان اطلاعات قابل اعتماد در مورد خطرات افسردگی یا اضطراب درمان نشده در دوران بارداری و همچنین گزینه های ارزیابی و درمان (www.womensmentalhealth.org) را ارائه می دهد.

منابع:

www.webmed.com

www.aafp.org

ترجمه وگردآوری منابع : راضیه فرقانی

 

 
راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی تهران با سابقه ۲۸ سال فعالیت مامایی وزنان درمطب وبیمارستان درتهران .. درحال حاضر مدیر وب سایت تخصصی نوین ماما می باشند که دانش وتجربیات خود را دراین زمینه به کاربران گرامی ارائه می دهند.

ارسال نظر شما

نظر خود را راجع به این مطلب بنویسید و مشارکت کنید
ارسال نظر در حال پردازش...

{{ error }}

{{ result }}

نظرات شما