کشف سلول بنیادی کبد می تواند روزی جایگزین پیوند کبد شود

کشف سلول بنیادی کبد می تواند روزی جایگزین پیوند کبد شود

1398/05/13

کشف  سلول بنیادی کبد می تواند روزی جایگزین پیوند کبد شود!

31 ژوئیه 2019

گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Nature Communications  منتشر شده است.

اگر کبد فرد از کار بیفتد ، تنها گزینه پزشکی که در حال حاضر داریم جایگزینی این اندام حیاتی به شکل جزئی یا کامل است. اما اکنون ، کشف نوع جدیدی از سلولهای کبدی دانشمندان را امیدوار به جایگزینی برای درمان کم تهاجمی تر و کم خطرتر کرده است.

محققان با توالی سلولها در بافت کبد جنین انسان ، سلول قبلی را ناشناخته نشان داده اند که ممکن است خصوصیات مشابه سلول بنیادی را در خود نگه دارد. اگر یافته جدید به پتانسیل خود عمل کند ، نویسندگان امیدوارند که این نوع سلول بتواند روزی به احیای کبد آسیب دیده بدون نیاز به پیوند کمک کند.


درباره کبد چرب حاد در بارداری چه میدانید؟


محققان کالج کینگ لندن با استفاده از تناوب آر ان ای (اسید ریبونوکلئیک) سلول‌های واحد، توانستند نوع جدیدی از سلول‌ها را کشف کنند که امکان بازتولید بافت کبد و درمان این اندام را بدون نیاز به پیوند فراهم می‌کند.

رشید و همکارانش با استفاده از توالی RNA تک سلولی ، اجزای مختلف سلولی را که در کبد جنین انسان و ، کبد  انسان بالغ نیز وجود دارد ، از هم جدا کردند.

در هر دو مورد ، اگرچه بیان آنها کمی متفاوت بود ، تیم متوجه حضور یک نوع خاص از سلول ، از این طریق به عنوان یک سلول پیش ساز هیبرید کبدی یا HHyP برای مدت کوتاهی شناخته شده است.

با بررسی دقیق تر این سلول ها ، نویسندگان این مطالعه متوجه شدند که HHyPs انسانی شباهت چشمگیری با سلول های خاص پیش ساز موش دارد ، که به نظر می رسد پس از آسیب عمده ، کبد جوندگان را به سرعت ترمیم می کند. با این حال ، تاکنون چنین مطالعه موازی در انسان پیدا نشده بود.

این سلول جدید که با عنوان (hepatobiliary hybrid progenitor (HHyP شناخته می‌شود، در دوران جنینی در بدن انسان شکل می‌گیرد. 

- نکته جالب توجه این است که مقادیر اندکی از HHyP 

در بدن انسان‌های بالغ نیز وجود دارد و این سلول‌ها قادرند به دو نوع سلول اصلی کبد انسان یعنی هپاتوسیت و کلانژیوسیت تبدیل شوند. این ویژگی، سلول‌های HHyP را به سلول‌های بنیادی نزدیک می‌کند.

محققان با بررسی سلول‌های HHyP دریافتند این سلول‌ها شباهت زیادی به سلول‌های بنیادی موش دارند که به سرعت بافت کبد جانور را پس از آسیب‌های شدید ترمیم می‌کنند.

به گفته پژوهشگران، این اولین بار است که سلول‌هایی با ویژگی‌های سلول‌های بنیادی در کبد انسان یافت می‌شود. این کشف جدید زمینه‌ساز مجموعه‌ای از روش‌های درمانی برای ترمیم بافت کبد و احتمالا حذف پیوند کبد خواهد بود.

اکنون محققان در تلاشند تا راهکاری را برای تبدیل سلول‌های بنیادی تحریک شده به سلول‌های HHyP بیابند و این سلول‌ها را در زمان مناسب به بدن بیماران منتقل کنند. همچنین محققان سعی دارند راهکاری را برای برنامه‌ریزی مجدد سلول‌های HHyP موجود در بدن با استفاده از داروهای سنتی بیابند تا بتوانند کبد را بدون نیاز به پیوند سلول یا اندام، ترمیم کنند.

منبع: https://www.sciencealert.com

ترجمه راضیه فرقانی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی تهران با سابقه ۲۸ سال فعالیت مامایی وزنان درمطب وبیمارستان درتهران .. درحال حاضر مدیر وب سایت تخصصی نوین ماما می باشند که دانش وتجربیات خود را دراین زمینه به کاربران گرامی ارائه می دهند.

ارسال نظر شما

نظر خود را راجع به این مطلب بنویسید و مشارکت کنید
ارسال نظر در حال پردازش...

{{ error }}

{{ result }}

نظرات شما