سندروم تخمدان پلی کیستیک

سندروم تخمدان پلی کیستیک

1397/10/29

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) 

علائم PCOS

علائم و نشانه های PCOS اغلب در دوران اولین دوره قاعدگی در دوران بلوغ ایجاد می شود. بعضی اوقات PCOS بعدا، به عنوان مثال، در پاسخ به افزایش وزن قابل توجهی توسعه می یابد.

علائم و نشانه های PCOS متفاوت است. تشخیص PCOS زمانی اتفاق می افتد که حداقل دو مورد از این علائم را تجربه کنید:

دوره های نامنظم رایج ترین علامت PCOS شایع ترین دوره های قاعدگی نامنظم یا طولانی است. برای مثال، شما ممکن است کمتر از 9 دوره در سال داشته باشید، بیش از 35 روز بین دوره ها و دوره های غیرطبیعی سنگین که به به جای آنکه به دنبال رفع این مشکل باشند، به دنبال راهی برای پاسخ به سوال چیکار کنم زودتر پریود بشم هستند.

آندروژن بیش از حد. سطح بالای هورمون مردانه ممکن است نشانه های فیزیکی نظیر موی بیش از حد صورت و بدن (هیرسوتیسم) و گاهی اوقات آکنه و صورت تیره رنگ و مردانه باشد.  درتخمدان های پلی کیستیک. تخمدانها ممکن است بزرگ شوند و شامل فولیکولهایی باشند که تخمک را احاطه کرده باشند. در نتیجه، تخمدانها ممکن است به طور نامرتب کار کنند.

علائم و نشانه های PCOS معمولا در افراد چاق تر  شدیدترهستند.


درباره درمان سندروم pco بیشتر بخوانید.


علائم و نشانه های PCOS معمولا در افراد چاق تر شدیدترهستند.

چه وقت برای ویزیت پزشک مراجعه شود؟

اگر دچار نگرانی در مورد دوره های قاعدگی خود هستید، اگر سابقه ناباروری دارید. یا علائم آندروژن بیش از حد مانندهیرسوتیسم، طاسی و آکنه و الگوی مردانه دارید، پزشک خود را ببینید.

علل

علت دقیق PCOS مشخص نیست. عواملي كه ممكن است نقش داشته باشند عبارتند از:

افزایش انسولین، انسولین هورمون تولید شده در پانکراس است که اجازه می دهد سلول ها از قند، انرژی اولیه برای انرژی بدن خود استفاده کنند. اگر سلولهایتان به اثر انسولین مقاوم باشند، سطح قند خونتان افزایش می یابد و بدن شما ممکن است انسولین بیشتری تولید کند. انسولین بیش از حد ممکن است تولید آندروژن را افزایش دهد و باعث التهاب  تخمک گذاری می شود. این اصطلاح برای توصیف تولید گلبولهای سفید خون برای مبارزه با عفونت استفاده می شود. تحقیقات نشان داده است که زنان مبتلا به PCOS نوعی التهاب خفیفی دارند که باعث تحریک تخمدان پلی کیستیک برای تولید آندروژن می شود که می تواند منجر به مشکلات قلب و عروق خونی شود. تحقیقات نشان می دهد که برخی از ژن ها ممکن است موجب افزایش آندروژن  در pco باشند. تخمدانها سطح غیر طبیعی آندروژن را تولید می کنند که منجر به هیرسوتیسم و ​​آکنه می شود

عوارض PCOS عبارتند از:

ناباروری ,دیابت بارداری یا فشار خون بالا ناشی از بارداری ،زایمان یا زودرس کبد چرب غیر الکل - التهاب شدید کبدی ناشی از تجمع چربی در کبد سندرم متابولیک عبارت از مجموعه ای ای از علائم جمله فشار خون بالا، قند خون بالا و میزان کلسترول غیر طبیعی یا تری گلیسیرید که به طور قابل توجهی افزایش می یابد خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی ،دیابت نوع ۲ ، پره دیابتیک،  آپنه خواب پره دیابتیک، اضطراب و افسردگی اختلالات خوردن ،خونریزی های  غیرطبیعی رحمی، عوارض جانبی رحم (سرطان آندومتر)

معاینه لگن: دکتر به صورت مشاهده و یا معاینه دستی، دستگاه تناسلی را برای بررسی توده ها رشد ،و یا سایر اختلالات بازرسی می کند.

 

چاقی با PCOS ارتباط دارد و می تواند عوارض این اختلال را شدیدتر کند.پس از آن پزشک ممکن است توصیه کند:

معاینه لگن: دکتر به صورت مشاهده و یا معاینه دستی، دستگاه تناسلی  را برای بررسی توده ها رشد  ،و یا سایر اختلالات بازرسی می کند.

آزمایش خون  شما می تواند برای اندازه گیری سطح هورمون بررسی شود. این تست می تواند علل احتمالی  قاعدگی نامرتب یا افزایش هورمون آندروژن در PCOS را بررسی می کند،  تشخیص افتراقی ها راحذف کند. شما ممکن است آزمایش خون اضافی برای اندازه گیری تحمل گلوکز و قند خون ناشتا، سطح کلسترول و تری گلیسرید داشته باشید.

یک سونوگرافی پزشک شما ظاهر تخمدان ها و ضخامت آندومتر رحم را بررسی می کند. یک دستگاه پر سر و صدا (مبدل) در واژن  (سونوگرافی ترانس واژینال) قرار می گیرد. این مبدل امواج صوتی را منتشر می کند که به صورت تصاویر بر روی صفحه نمایش کامپیوتر منتقل می شود.

اگر شما تشخیص PCOS دارید، پزشک ممکن است آزمایش های بیشتری را برای عوارض توصیه کند. این آزمایشات می تواند شامل موارد زیر باشد:

بررسی دوره ای از فشار خون، تحمل گلوکز، و میزان کلسترول و تری گلیسیرید

غربالگری برای افسردگی و اضطراب

غربالگری برای آپنه انسدادی خواب

 درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک

درمان PCOS تمرکز بر مدیریت مشکلات فردی شما مانند ناباروری، هیرسوتیسم، آکنه و چاقی است. درمان خاص ممکن است شامل تغییر سبک زندگی یا دارو باشد.

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) دلیل مهمی در افزایش آندروژن ، بی نظمی قاعدگی و اختلال عملکرد قلب در زنان است. هنگامی که بطورکامل تشخیص داده شود ، تظاهرات شامل چرخه قاعدگی نامنظم ، پرمویی ، چاقی ، مقاومت به انسولین و ناباروری  بدون تخمک گذاری است.

درمان PCOS در اینجا بررسی می شود. اپیدمیولوژی و پاتوژنز ، معیارهای تشخیصی و تظاهرات بالینی PCOS به طور جداگانه شرح داده شده است

مروری بر رویکرد زنان با PCOS دارای ناهنجاری های متعددی هستند که نیاز به توجه دارند ، از جمله الیگومنوره ، هایپر آندروژنیسم ، ناباروری در تخمک گذاری و عوامل خطر متابولیک مانند چاقی ، مقاومت به انسولین ، چربی خون و اختلال در تحمل گلوکز. کاهش وزن ، که می تواند چرخه های تخمک گذاری را بازیابی کند و خطر متابولیسم را بهبود بخشد ، خط اول درمان در بیشتر زنان است. رویکرد کلی ما شبیه روشی است که توسط دستورالعمل های بالینی انجمن غدد درون ریز  و دستورالعمل های بین المللی ارزیابی و مدیریت PCOS توصیف شده است 

 اهداف کلی درمان زنان مبتلا به PCOS شامل:

● بهبود ویژگی های هایپر آندروژنیک (هیرسوتیسم ، آکنه ، ریزش موی سر)

● مدیریت ناهنجاریهای متابولیکی زمینه ای و کاهش عوامل خطر دیابت نوع 2 و بیماریهای قلبی عروقی

● جلوگیری از هیپرپلازی آندومتر و کارسینوم ، که ممکن است در نتیجه عدم تخمک گذاری مزمن رخ دهد

پیشگیری از بارداری برای کسانی که بارداری را دنبال نمی کنند ، زیرا زنان مبتلا به الیگومنوره تخمک گذاری متناوب و بارداری ناخواسته دارند

 القای تخمک گذاری برای کسانی که بارداری را دنبال می کنند

تغییر سبک زندگی - ما رژیم و ورزش را برای کاهش وزن به عنوان اولین قدم برای زنان دارای اضافه وزن و چاقی با PCOS پیشنهاد می کنیم. شواهد موجود نشان می دهد که مداخلات مربوط به سبک زندگی (رژیم غذایی ، ورزش و مداخلات رفتاری) موثرتر از حداقل درمان برای کاهش وزن و بهبود مقاومت به انسولین و هیپرآندروژنیسم است  علاوه بر این ، به نظر می رسد که مزایای  نیز وجود دارد

پیشگیری از بارداری خوراکی و ارزیابی خطر - داروهای ضد بارداری خوراکی ترکیبی استروژن-پروژستین (COC) اصلی ترین درمان دارویی برای زنان مبتلا به PCOS برای مدیریت بیش از حد و اختلال عملکرد قاعدگی و تأمین پیشگیری از بارداری است. COC با افزایش خطر ترومبوآمبولی وریدی (VTE) در همه افراد بخصوص  افرادچاق بیشتر است

 اصلی ترین درمان دارویی برای زنان مبتلا به PCOS برای مدیریت بیش از حد و اختلال عملکرد قاعدگی و تأمین پیشگیری از بارداری است.

تغییر سبک زندگی

پزشک شما ممکن است کاهش وزن را از طریق یک رژیم کم کالری همراه با فعالیت های ورزشی متوسط ​​توصیه کند. حتی کاهش جزئی وزن شما - به عنوان مثال، از دست دادن 5 درصد وزن بدن خود - ممکن است وضعیت شما را بهبود بخشد. کاهش وزن ممکن است اثربخشی داروهایی را که پزشک شما برای PCOS توصیه می کند را افزایش دهد و همچنین می تواند  در درمان ناباروری مفید باشد.

داروها

برای تنظیم چرخه قاعدگی، پزشک ممکن است توصیه کند:

قرص ترکیبی . قرص هایی که حاوی استروژن و پروژستین هستند باعث کاهش تولید آندروژن و تنظیم استروژن می شوند. تنظیم هورمون شما می تواند خطر ابتلا به سرطان آندومتر را کاهش دهد و خونریزی غیرطبیعی، رشد مو بیش از حد و آکنه را تصحیح کند. به جای قرص ها، ممکن است از پچ های پوستی یا حلقه واژینال استفاده کنید که ترکیبی از استروژن و پروژستین است.

پروژستین درمانی مصرف پروژستین برای هر 10 تا 14 روز برای یک تا دو ماه می توانید دوره های خود را تنظیم کرده و در برابر سرطان آندومتر محافظت کنید. پروژستین درمانی از افزایش سطح آندروژن خون   و بارداری پیشگیری نمی کند. اگر بخواهید از بارداری نیز پیشگیری کنید، پروژستین فقط مینیپیل یا پروژسترون  داخل رحمی انتخاب بهتر است.برای زنان مبتلا به PCOS که به دلایلی نمی توانند COC را انتخاب کنند و مصرف کنند ، درمان های جایگزین برای محافظت از آندومتر درمان متناوب یا مداوم پروژسترون یا دستگاه داخل رحمی آزاد کننده پروژسترون (IUD) است  در این شرایط ، مدروکسی پروژسترون استات (5 تا 10 میلی گرم) را برای 10 تا 14 روز هر یک تا دو ماه توصیه می کنیم. یک گزینه جایگزین ، اما مورد مطالعه کمتر ، #پروژسترون_میکرونیزه طبیعی 200 میلی گرم است (با مدت زمان مشابه هر یک تا دو ماه داده می شود)

باید به بیماران آگاهی داده شود که پروژسترون درمانی به تنهایی علائم آکنه یا هیرسوتیسم را کاهش نمی دهد و همچنین امکان جلوگیری از بارداری را ندارد. با این حال ، پروژسترون درمانی مداوم با نوراتیندرون 0.35 میلی گرم در روز هم پیشگیری از بارداری و هم محافظت از آندومتر را فراهم می کند. این پیشگیری از بارداری فقط پروژستین است که به آن "مینی پیل  نیز گفته می شود.

 یک گزینه جایگزین پروژسترون که هم محافظت از آندومتر و هم جلوگیری از بارداری را فراهم می کند ، IUD های آزاد کننده لوونورژسترل هستند.

 متفورمین یک گزینه بالقوه برای بازگرداندن  دوره  قاعدگی است زیرا در 30 تا 50 درصد از زنان مبتلا به PCOS  منس های همراه باتخمک گذاری را بازیابی می کند . توانایی آن در ایجاد محافظت از آندومتر کمتر اثبات شده است ، بنابراین ما آن را درمانی خط دوم می دانیم

نکته در مبتلایان ocos

متفورمین در مبتلایان ocos که قصد بارداری وتحریک تخمکگذاری دارند خطر OHSS را کاهش می دهد.

[متفورمین برای کاهش خطر تحریک بیش از حد تخمدان در زنان مبتلا به PCOS (آگوست 2020)

متفورمین ممکن است به کاهش خطر سندرم تحریک بیش از حد تخمدان (OHSS) در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) که تحت فناوری های کمک باروری هستند(ART) کمک کند. در متاآنالیز 12 کارآزمایی شامل 1123 زن مبتلا به PCOS تحت لقاح آزمایشگاهی (IVF) یا تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسمی و انتقال جنین ، میزان OHSS در زنانی که به طور تصادفی به آنها متفورمین  داده شده بود کمتر بود (10 در مقابل 18 درصد در زنانی که تصادفی   متفورمین دریافت نکرده بودند ). هیچ بهبودی در میزان تولد زنده با متفورمین مشاهده نشد. سود OHSS فقط برای زنان با BMI> 26 کیلوگرم در مترمربع قابل توجه بود. نرخ کلی OHSS اکنون بطور قابل توجهی پایین تر از گزارش شده در متاآنالیز است (در بعضی از برنامه ها به 1 درصد می رسد). برای زنان در معرض خطر ابتلا به OHSS (اضافه وزن یا چاقی با PCOS) ، افزودن متفورمین به رژیم تحریک هنوز یک مداخله مناسب برای کاهش بیشتر خطر OHSS است

برای کمک به تخمک گذاری، پزشک ممکن است توصیه هایی ازجمله:

کلومیفن (Clomid). این دارو ضد استروژنی خوراکی در اولین قسمت چرخه قاعدگی شما مصرف می شود.

لتروزول (Femara). این در درمان سرطان  پستان بکار می رود می تواند به تحریک تخمدان ها کمک کند.

متفورمین (Glucophage، Fortamet، و غیره). این داروهای خوراکی برای دیابت نوع 2 باعث بهبود مقاومت به انسولین و کاهش سطح انسولین می شود. اگر شما با استفاده از کلومیفن باردار نشوید، پزشک ممکن است توصیه به اضافه کردن متفورمین کند. اگر پره دیابتیک هستید، متفورمین همچنین می تواند پیشرفت آن را به دیابت نوع 2 کند و به کاهش وزن کمک کند.

گنادوتروپین ها. این داروهای هورمونی تزریق می شود.متفورمین همچنین می تواند پیشرفت آن را به دیابت نوع 2 کند و به کاهش وزن کمک کند.

برای کاهش رشد مو بیش از حد، پزشک ممکن است توصیه کند:

قرصهای کنترل قند خون. این قرص ها تولید آندروژن را کاهش می دهد که می تواند رشد بیش از حد مو را کند شود.

اسپیررونولاکتون (آلدکتون). این دارو باعث کاهش اثرات آندروژن بر روی پوست می شود. اسپیرونولاکتون می تواند نقص مادرزادی را ایجاد کند، در حالیکه این دارو را مصرف می کنید

. توصیه می شود اگر باردار هستید یا قصد بارداری داریداز روش های پیشگیری از بارداری استفاده کنید

Eflornithine (Vaniqa)

. این کرم می تواند رشد موی صورت در زنان را کاهش دهد

الکترولیز یک سوزن کوچک به هر فولیکول مو وارد می شود. سوزن پالس جریان الکتریکی را برای آسیب رساندن و نهایتا فولیکول را از بین می برد. شما ممکن است نیاز به درمان های متعدد داشته باشید.

آزمایشات بالینی

کاوش در درمانگاه Mayo Clinic آزمایش درمان های جدید، مداخلات و آزمایشات را به عنوان وسیله ای برای جلوگیری، تشخیص،  یا درمان این بیماری بررسی می کند

شیوه زندگی و درمان های خانگی

برای کمک به کاهش اثرات PCOS، سعی کنید:

حفظ وزن سالم. کاهش وزن ممکن است سطح انسولین و آندروژن را کاهش دهد .

وبا این تغییرات تخمک گذاری  برقرار شود در مورد یک برنامه کنترل وزن با پزشک خود مشورت کنید و به طور منظم با متخصص تغذیه برای رسیدن به اهداف از دست دادن وزن ویزیت شوید

محدود کردن کربوهیدرات ها. رژیم های کم چرب و دارای کربوهیدرات بالا ممکن است سطح انسولین را افزایش دهند. در صورت داشتن PCOS از پزشک خود در مورد یک رژیم کم کربوهیدرات بپرسید. کربوهیدرات های پیچیده را انتخاب کنید که سطح قند خون شما را به آرامی افزایش می دهد.

فعال باشید، ورزش باعث کاهش سطح قند خون می شود. اگر PCOS دارید، افزایش فعالیت روزانه خود و شرکت در یک برنامه ورزشی منظم ممکن است از مقاومت یا مقاومت در برابر انسولین جلوگیری کند و به شما کمک کند وزن خود را کنترل کنید و از ابتلا به دیابت جلوگیری کنید.

آماده شدن برای قرار ویزیت پزشکان

شما ممکن است به یک متخصص زنان وزایمان (متخصص زنان)، یک متخصص در اختلالات هورمونی (متخصص غدد درون ریز) یا یک متخصص ناباروری (غدد درون ریز و متابولیسم) مراجعه کنید.

در اینجا چندین اطلاعات برای کمک به آماده شدن برای قرار ملاقات شما وجود دارد.

آنچه شما می توانید انجام دهید

لیست علائم شما ومدت زمان آن را داشته باشید، 

فهرست تمام داروها، ویتامین ها و مکمل های که شما مصرف می کنید، از جمله دوزها

فهرست کلیدی اطلاعات شخصی و پزشکی، از جمله شرایط دیگر، تغییرات اخیر زندگی و عوامل استرس زا

سوالات را از دکتر خود بپرسید

سابقه چرخه قاعدگی خود را یاد داشت کنید

برای PCOS، بعضی از سوالات اساسی برای درخواست از پزشک خود عبارتند از:

چه آزمایشاتی را توصیه می کنید؟

چگونه PCOS بر توانایی من برای باردار شدن تاثیر می گذارد؟

چه داروهایی توصیه می شود برای کمک به بهبود علائم و یا توانایی های خود برای باروری؟

برای تغییر علائم یا توانایی خود در رژیم غذایی، چه تغییراتی در سبک زندگی توصیه می کنید؟

پیامدهای درازمدت سلامت PCOS چیست؟

من علامتهای  پزشکی دیگر دارم چگونه می توانم بهترین مدیریت را  برای آنها داشته باشم؟

در هنگام ویزیت، از پرسش  سوالات دیگر از پزشکتان دریغ نکنید.

چه انتظاری از پزشک خود  داشته باشید؟

ممکن است پزشک شما از شما چند سوال بپرسد از جمله:

علائم و نشانه های شما چیست؟ چگونه اغلب آنها رخ می دهند؟

علائم شما چقدر شدید است؟

هر علامت چه وقت شروع شد؟

 آخرین دوره قاعدگی شما چه موقع بود؟

آیا شما از زمانی که  برای اولین بار دوره های قاعدگی را شروع کردید، وزن گرفته اید؟ چقدر وزن را به دست آوردید و چه زمانی آن را به دست آوردید؟

آیا هیچ چیز علائم شما را بهبود می بخشد یا بدتر می شود؟

آیا شما در حال تلاش برای باردار شدن هستید یا می خواهید باردار شوید؟

آیا مادر یا خواهر شما با PCOS تشخیص داده شده است؟

: منابع:http://www.uptodate.com

 http://www.mayoclinic.org

 ترجمه راضیه فرقانی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی تهران با سابقه ۲۸ سال فعالیت مامایی وزنان درمطب وبیمارستان درتهران .. درحال حاضر مدیر وب سایت تخصصی نوین ماما می باشند که دانش وتجربیات خود را دراین زمینه به کاربران گرامی ارائه می دهند.

ارسال نظر شما

نظر خود را راجع به این مطلب بنویسید و مشارکت کنید
ارسال نظر در حال پردازش...

{{ error }}

{{ result }}

نظرات شما