اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی با PMS متفاوت است؟

اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی با PMS متفاوت است؟

1398/10/26

اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی با PMS متفاوت است؟

تفاوت بین اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی (PMDD) و سندرم قبل از قاعدگی (PMS) چیست؟ PMDD چگونه درمان می شود؟ پاسخ از ژاکلین M. Thielen ، M.D.

اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی (PMDD) یک گسترش شدید و گاه ناتوان کننده سندرم قبل از قاعدگی (PMS) است. اگرچه PMS معمولی و PMDD هر دو دارای علائم جسمی و عاطفی هستند ، PMDD باعث تغییرات شدید خلقی می شود که می تواند کار شما را مختل کرده و به روابط شما آسیب برساند.

تفاوت بین اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی (PMDD) و سندرم قبل از قاعدگی (PMS) چیست؟

در هر دو PMDD و PMS ، علائم معمولاً هفت تا 10 روز قبل از شروع دوره شما شروع می شود و تا چند روز اول دوره قاعدگی ادامه می یابد. PMDD و PMS هم ممکن است باعث نفخ ، حساسیت پستان ، خستگی و تغییر در خواب و عادت های غذایی شود. اما در PMDD حداقل یکی از این علائم عاطفی و رفتاری مشخص است:

غم یا ناامیدی، اضطراب یا تنش یا عصبانیت شدید، تحریک پذیری را نشان می دهند

علت اساسی PMDD مشخص نیست. افسردگی و اضطراب در هر دو PMS و PMDD رایج است ، بنابراین ممکن است تغییرات هورمونی که باعث شروع قاعدگی می شوند علائم اختلالات_خلقی را بدتر کنند.

درمان PMDD به منظور پیشگیری یا به حداقل رساندن علائم است و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

داروهای ضد افسردگی مهارکننده های سروتونین (SSRI) ، مانند فلوکستین (پروزاک ، سارافم ، دیگران) و سرترالین (Zoloft) ، ممکن است علائمی مانند علائم عاطفی ، خستگی ، اشتها به غذا و مشکلات خواب را کاهش دهند. شما می توانید با مصرف SSRI دریک ماه کامل یا فقط در فاصله بین تخمک گذاری و شروع دوره خود علائم PMDD را کاهش دهید.

قرص های پیشگیری از بارداری.

مصرف قرص های ضد بارداری بدون فاصله یا با فاصله زمانی کوتاه ممکن است علائم PMS و PMDD را برای برخی از خانم ها کاهش دهد. مکمل های غذایی. مصرف روزانه 1200 میلی گرم کلسیم؛ رژیم غذایی و مکمل ممکن است باعث کاهش علائم PMS و PMDD در برخی از خانمها شود. ویتامین B-6 ، منیزیم و L- تریپتوفان نیز ممکن است کمک کند ، دارودرمانی ومصرف مکمل های گیاهی بطور روتین نیست اما قبل از مصرف هرگونه دارو یامکمل با پزشک خود مشورت کنید.

برخی تحقیقات حاکی از آن است که (Vitex agnus-castus) ممکن است تحریک پذیری ، نوسانات خلقی ، حساسیت پستان ، تورم ، گرفتگی عضلانی و اشتهای غذایی مرتبط با PMDD را کاهش دهد ، اما تحقیقات بیشتری لازم است. سازمان غذا و دارو مکمل های گیاهی را توصیه نمی کند ، بنابراین قبل از بکارگیری از یک رژیم غذایی وتغییر سبک زندگی با پزشک خود مشورت کنید. ✅ورزش منظم اغلب علائم قبل از قاعدگی را کاهش می دهد. قطع کافئین ، اجتناب از الکل و قطع سیگار ممکن است علائم را نیز کاهش دهد. خواب کافی و استفاده از تکنیک های آرامش ، مانند ذهن آگاهی ، مدیتیشن و یوگا نیز ممکن است کمک کند. هر زمان ممکن است از محرکهای استرس زا و عاطفی مانند استدلال در مورد مسائل مالی یا مشکلات ارتباطی خودداری کنید.

علائم خود را با پزشک خود مرور کنید. ارزیابی دقیق پزشکی ممکن است مشخص کند که آیا علائم ناشی از PMDD یا بیماری دیگر است. در صورت تشخیص PMDD ، پزشک شما می تواند روشهای خاصی را برای کمک به حداقل رساندن علائم پیشنهاد کند

اختلال دیسفوریک

آیا روغن گل مغربی(EPO) در درمان سندرم قبل از قاعدگی موثر است

1. نچرال مدیسین

- شواهد قابل اعتماد ناکافی هست.

نتایج کارازمایی های بالینی در مورد تاثیر روغن گل مغربی در کاهش علائم سندرم قبل از قاعدگی، متناقض و مورد بحث است.

شواهد دو کارازمایی بالینی اولیه نشان دادند که مصرف نوع خاصی از آن ( با برند Efamol )، تا 4گرم روزانه به مدت سه ماه یا مصرف 3گرم روزانه از روز 15 سیکل قاعدگی تا انتهای قاعدگی به مدت 4 سیکل، باعث بهبودی علائم سندرمقبل قاعدگی معنادار میشود؛ ولی کارازماییهای دیگر نشان دادند که مصرف روزانه آن با دوز 3-6 گرم تا 2-4 سیکل قاعدگی هیچ منافعی در کاهش علائم ندارد.

روغن گل مغربی به نظر میرسد که باعث کاهش علائم قبل از قاعدگی نمی شود ( سطح 2؛ قدرت شواهد: متوسط)

طبق مرور سیستمیک با شواهد محدود شامل 5 کارازمایی تصادفی شده که به بررسی اثربخشی روغن گل مغربی در کاهش علایم قبل قاعدگی پرداخته بودند، درنهایت مشخص شد که هیچ منافعی در کاهش این علائم وجود ندارد.

همچنین نتایج یک کارازمایی بالینی دیگر نشان داد؛ به نظر میرسد که اثربخشی روغنگل مغربی در کاهش علائم سندرم قبل از قاعدگی به طور کامل به اندازه پلاسبو باشد و هیچ منفعتی در کاهش علائم نداشته باشد.


اختلال هیپرسکسچوالیتی چیست؟


مکمل های گیاهی و ویتامین B6 و کلسیم در درمان سندرم قبل از قاعدگی ( PMS ) موثر هستند؟

- مکمل های گیاه پنج انگشت ( مانند ویتاگنوس، اگنوگل، فمودین ):

- عصاره گیاهی پنج انگشت با نام انگلیسی chasteberry و نام علمی Vitex agnus-castus در برخی مکمل ها وجود دارد.

- اگرچه داده ها هنوز هم تا حدودی محدود هستند ولی بنظر می رسد که استفاده از مکمل های پنج انگشت، یک درمان منطقی برای زنان با سندرم پیش از قاعدگی ملایم و خفیف هستند. در کل، به نظر می رسد که پنج انگشت از دارونما در کاهش علائم PMS موثرتر است درحالیکه اثربخشی آن در شکل شدیدتر این سندرم یعنی PMDD، کمتر قطعی می باشد.

- پنج انگشت توسط کمیسیون E آلمان در کاهش علائم PMS و ماستالژی سیکلیک حمایت و تایید شده است؛ بااین حال، کارآزمایی های بالینی محدودی از آن حمایت می کنند.

-  بنابراین، مکمل های پنج انگشت در کاهش علائم PMS خفیف، احتمال دارند که موثر باشند.

 درمانهای غیرموثر ( Ineffective Therapies ):

تعدادی از ویتامینها و مکملها از جمله ویتامین B6، ویتامین E، کلسیم و منیزیوم و ترکیبات گیاهی بعنوان درمان علائم سندرم قبل از قاعدگی مورد مطالعه واقع شدند ولی شواهدی که نشان دهد تجویز این ویتامینها و مکمل ها از دارونما موثرتر باشد، منسجم و کافی نمی باشد ( میزان پاسخ به این موارد تا 30% گزارش شده است).

بنابراین، ما بطور روتین استفاده از ویتامین B6 و کلسیم را به دلیل شواهد کم کیفیت اثربخشی آنها و همچنین پتانسیل بروز عوارض جانبی ( نوروپاتی محیطی با دوز بالای ویتامین B6 و عوارض قلبی و مرگ ومیر با مکمل های کلسیم) توصیه نمی کنیم.

تجویز پروژسترون نیز جز مداخلات غیرموثر به شمار می رود.

اختلال دیسفوریک

نتیجه گیری: درمانهای غیر موثر در درمان سندرم قبل از قاعدگی شامل:

✔ مکملهای حاوی ویتامینهای B6، E و املاح کلسیم و منیزیوم

✔ سایر مکملهای گیاهی

✔ پروژسترون

✔️بنابراین، استفاده از هرگونه مکمل گیاهی ( بغیر از پنج انگشت ) مانند روغن گل مغربی، گل راعی، مریم گلی، زعفران، زردچوبه و..... در درمان PMS جز "مداخلات غیرموثر" به شمار می رود.

کالج سلطنتی متخصصین زنان و زایمان* توصیه می کند که شواهد مغایر و متناقض در حمایت از تجویز مکمل های ویتامینی ( مانند ویتامین B6 و E )، املاح ( مانند منیزیوم و کلسیم )، ترکیبات گیاهی و دیگر مکمل ها در کاهش علائم سندرم قبل قاعدگی وجود دارد ( RCOG: Grade C* ).

✔️ بسیاری از مطالعات کوچک با کیفیت پایین، اثربخشی مکملهای گیاهی چینی و طب سوزنی را در درمان علائم پیش از قاعدگی بررسی کرده اند. این شواهد بسیار محدود هستند و کیفیت تحقیق بسیار ضعیف تر از آن است که مزیت این شیوه را نشان دهد.

مرور کاکرین در سال 2010 برروی مکملهای گیاهی چینی نیز شواهدی که از مصرف این داروها قویا حمایت کند را نشان نداد. تحقیقات نیز استفاده از:

زعفران، گل راعی ( St.John wort)، جینکو، پنج انگشت، نعنا، ریشه گلپر، دندان اژدها، زردچوبه، برگ نارنگی و نارنج را در بین مواد دیگر ارزیابی کرده اند. کارازمایی های گسترده تر و بزرگ تر برای حمایت از مصرف این ترکیبات به عنوان درمان خط اول مورد نیاز است.

منابع:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premenstrual-syndrome/expert-answers/pmdd/faq-20058315

Dynamed Plus: Med J Aust 1990 Aug 20; 153(4).

Natural Medicine Database 2016.

Dynamed Plus; Control Clin Trial 1996.

✅ Uptodate 2019.

✅ Lexicomp 2019.

*RCOG: Royal College of Obstetricians and Gynaecologist.

✅ DynaMed 2019.

✅ Hofmeister S, et al. PMS and PMDD. American Academy Family Physician ( aafp ) August 1, 2016.

ترجمه : راضیه فرقانی

دکتر مهدی شاهمیرانی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی تهران با سابقه ۲۸ سال فعالیت مامایی وزنان درمطب وبیمارستان درتهران .. درحال حاضر مدیر وب سایت تخصصی نوین ماما می باشند که دانش وتجربیات خود را دراین زمینه به کاربران گرامی ارائه می دهند.

ارسال نظر شما

نظر خود را راجع به این مطلب بنویسید و مشارکت کنید
ارسال نظر در حال پردازش...

{{ error }}

{{ result }}

نظرات شما