سرطان های پستان در دوران شیردهی شیوع کمتری دارد ولی غیر محتمل نیست که با بیوپسی تشخیص افتراقی داده می شود شایان ذکر است که
وضعیتهای متعددی غیر از سرطان پستان وجود دارند که میتوانند در دورۀ شیردهی باعث ایجاد توده در پستان زنان شوند. این موارد عبارتند از:
۱.انباشتگی
این موضوع عمومیت دارد که در هفتههای نخست شیردهی، پستان زنان بیش از حد پر از شیر شود که این وضعیت سبب ایجاد نوعی حس وجود توده و ناراحتی در پستان میشود. وضعیت مزبور انباشتگی نامیده میشود.
انباشتگی در طول مراحل اولیه شیردهی از پستان عمومیت دارد اما در عین حال امکان بروز آن هر گاه که تخلیۀ پستانها به صورت کامل صورت نگیرد، وجود خواهد داشت.
علایم انباشتگی باید پس از تخلیۀ پستانها از بین بروند. این اختلال در عین حال به مرور زمان و هنگامی که بدن مادر خود را با میزان نیاز بچه به شیر تنظیم میکند از بین میرود.
۲.انسداد مجاری شیر
سلولهای ویژهای در پستان شیر را پیش از آنکه از طریق مجاری کوچک داخل پستان به نوک پستان راه یابد، تولید میکنند.
اگر تخلیۀ شیر بسیار غیر مکرر صورت گیرد یا شیر متراکم یا غلیظ باشد، میتواند باعث انسداد مجرای مورد بحث شود. این وضعیت میتواند به احتباس شیر در بافت پستان منجر گردد که احتمال شکلگیری تودهای دردناک بر اثر آن وجود دارد.
در اغلب موارد شیردهی مکرر، ماساژ پستان، و کمپرس گرم میتواند به رفع انسداد مجرای شیر کمک کنند.
۳.ماستیت (ماستایتیس)
ماستیت التهاب یا عفونت پستان است. بیشترین احتمال بروز ماستیت مربوط به دورۀ انباشتگی پستان یا انسداد مجرای پستان است.
اگر شیر درون پستان حالت چسبندگی پیدا کند، پروتئینهای شیر میتوانند جمع شده و در نهایت شروع به نشت کردن در بافت پیرامون کنند.
در کنار توده پستانی، ماستیت میتواند باعث بروز علایم زیر شود:
- سرخی پستان
- تب
- لرز
- احساس ناخوشی
زنان دچار ماستیت باید شیردهی از پستان را ادامه دهند. شیر دادن ار پستان میتواند به تخلیۀ شیر محبوس درون بافت کمک کند، و این بهترین راه برای تسکین علایم ماستیت محسوب میشود.
۴.آبسه پستان
آبسه یک اختلال نادر اما خطرناک مرتبط به ماستیت درمان نشده است. آبسه به طور معمول یکی از راههایی است که بدن برای مقابله با عفونت در راستای پیشگیری از گسترش آن به سراسر بدن مورد استفاده قرار میدهد.
آبسه در مرکز خود بستهای حاوی چرک و باکتری دارد. وقتی آبسهای شکل میگیرد، بافت عفونی شده در مرکز آبسه قادر به خروج از آن نخواهد بود.
آبسه نیاز به درمان پزشکی فوری دارد، و درمان آن شامل تخلیه آبسه و مصرف آنتیبیوتیک است. هر زنی که گمان دارد دچار آبسه شده است باید در اولین فرصت ممکن به پزشک مراجعه کند.
۵.کیست
کیستهای کوچک که زیر عنوان گالاکتوسل شناخـته میشوند گاهی از اوقات ممکن است که در پستان شکل بگیرند. این کیستها حاوی شیر هستند و بسته به اینکه چه مقدار شیر در پستان وجود داشته باشد امکان محو و ایجاد مکرر کیستهای مزبور وجود دارد.
این تودههای کوچک به طور معمول دردناک نیستند و وقتی دورۀ شیردهی به پایان میرسد از بین میروند