آیا ذخایر تخمدان تحت تاثیر کمبود ویتامین D و نوع لباس وپوشش در یک جمعیت نابارور ایرانی قرار دارد؟

آیا ذخایر تخمدان تحت تاثیر کمبود ویتامین D و نوع لباس وپوشش در یک جمعیت نابارور ایرانی قرار دارد؟

1397/10/17

ویتامین دی و تخمک گذاری

آیا ذخایر تخمدان تحت تاثیر کمبود ویتامین D و نوع لباس وپوشش در یک جمعیت نابارور ایرانی قرار دارد؟

 

در سال های اخیر، ویتامین D به موضوع موضوعی و تمرکز تحقیق در چندین رشته پزشکی تبدیل شده است.

ویتامین D به طور گسترده ای شناخته شده است تا جذب کلسیم را تسهیل و رشد استخوان را افزایش دهد. کمبود ویتامین D در کودکان ممکن است باعث ایجاد یک بیماری شناخته شده به نام ریکتز شود که احتمال افزایش شكستگی و ناهنجاری را افزایش می دهد. در بزرگسالان، کمبود ویتامین D ممکن است باعث ایجاد پوکی استخوان شود که همان خطر ابتلا به شکستگی و تغییر شکل را داشته باشد. به علاوه نقش آن در سلامت استخوان، به نظر می رسد کمبود ویتامین D نیز در پاتوژنز بسیاری از بیماری های مزمن مانند بیماری های خودایمنی، بیماری های التهابی روده، عفونت ها، کمبود اتیون، بیماری های قلبی عروقی، سرطان و اختلالات نوروپاتولوژی دخیل است.

به عنوان گیرنده های ویتامین D به طور گسترده ای در بافت های دستگاه تناسلی، از جمله تخمدان ها و آندومتر، نقش مهم ویتامین D در تولید مثل انسان پیشنهاد شده است.  وضعیت  کمبود ویتامین D همراه با  کاهش ذخایر تخمدان و با نتایج درمان IVF و همچنین ویژگی های سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و آندومتریوز همراه باشد. در مردان، ارتباط با کیفیت اسپرم و تعداد اسپرم، تحرک و مورفولوژی توصیف شده است 

ویتامین D متعلق به گروهی از ویتامین های محلول در چربی است و مسئول جذب روده از کلسیم، منیزیم، فسفات، روی و آهن است. مهمترین شکل ویتامین D ویتامین D3 (کلکلسیفرول) و ویتامین D2 (ergocalciferol) است . بر اساس مطالعات اخیر، کمبود ویتامین D به عنوان سطوح سرمی 25 (OH) D در حدود 20 نانوگرم در میلیلیتر تعریف شده است. اهمیت کمبود ویتامین D در واقع این واقعیت است که تقریبا 1 میلیارد نفر در سراسر جهان کمبود ویتامین D دارند و کمبود آنها در همه قومیت ها و گروه های سنی یافت می شود . بنابراين کمبود ويتامين D شايعترين کمبود ويتامين در سرتاسر جهان در کودکان، کودکان و بزرگسالان است 

منابع طبیعی ویتامین D تنها برای حفظ سطح طبیعی ویتامین D کافی نیست.

مهمترین منبع ویتامین D برای انسان، قرار گرفتن در معرض نور خورشید، به ویژه اشعه ماوراء بنفش B است. عوامل متعددی بر تولید ویتامین D تاثیر می گذارند. این عوامل عبارتند از سن، رنگ پوست، درجه پوست در معرض نور، طول زمان در معرض نور خورشید، موقعیت جغرافیایی، زمان سال، زمان روز، پوشش ابر، دود، گرد و غبار یا مه.

کشورهای خاورمیانه دارای بالاترین میزان کمبود ویتامین D در جهان هستند که از 67 درصد در ایران، 55-83 درصد در اردن، 84 درصد در لبنان و 90 درصد در عربستان سعودی است [6].

به تازگی، چندین مطالعه تأثیر ویتامین D بر روی ذخیره تخمدان را مورد بررسی قرار دادند .

 بر خلاف مطالعه ارائه شده، شرکت کنندگان عمدتا از زنان قومیت قفقازی تشکیل شده و تحت پوشش لباس های زنانه قرار نگرفته اند. مطالعه ما منحصر به فرد است که شرکت کنندگان ما از قومیت ایرانی هستند و پوشیدن لباس پوششی، نوع لباس که توسط هر دو ارزش های مذهبی و اجتماعی اعمال می شود.

هدف از این مطالعه بررسی وضعیت ویتامین D در جمعیت نابارور در ایران و همبستگی غلظت ویتامین D با پارامترهای سن، نوع پوست، درجه پنهان پوست و شمارش فولیکول آنترال (AFC) به عنوان پارامتر ذخیره تخمدان

بحث

حضور گیرنده های ویتامین D در بافت های تولید مثل  و این واقعیت که در مطالعات حیوانی فولیکولوژنز اختلال ایجاد می کند در موش های صحرایی با بیان بی خطر از گیرنده های ویتامین D یافت می شود که کمبود ویتامین D می تواند نقش مهمی در تعیین ذخیره تخمدان. پیش از این گفته شده است که 1.25-dihydroxyvitamin D3 با مهار  گیرنده AMH (AMHR-II) حساسیت آنتی مولرین هورمون (AMH) را در سلول های گرانولوزای تخمدان انسان تغییر می دهد. با توجه به حساسیت AMH کاهش یافته، فولیکول بیشتر ممکن است به بلوغ پایدار و تخمک گذاری برسد و در نتیجه بر روی ذخیره تخمدان تأثیر می گذارد . این تعامل احتمالی بین ذخیره تخمدان و ویتامین D بوسیله همبستگی نوسانات فصلی AMH سرم با تغییرات فصلی در سطح ویتامینD نشان داده شده است. با توجه به این همبستگی، ایران و همسایگان حتی ویتامین D را به عنوان یک نشانگر مفید بالینی از تخمدان ذخیره می کند و پیشنهاد کرد که ویتامین D را در درمان های معمول در بیماران مبتلا به ناباروری استفاده کند.

یافته های این یافته ارائه شده از یک مطالعه  آینده نگر در 189 بیمار نابارور در ایران است که موظف به پوشیدن لباس خاصی هستند. نتایج به وضوح نشان می دهد که بین کمبود ویتامین D و کاهش ذخیره تخمدان ارتباط معنی داری (p <0.001) وجود دارد. در این وضعیت بیماران ، ذخیره تخمدان با استفاده از شمارش فولیکول های آنترال (AFC) تعیین می شود که یک پارامتر ثابت برای ارزیابی ذخایر تخمدان است 

پارامترهای مورد استفاده برای آزمایش های ذخیره تخمدان FSH (هورمون تحریک کننده فولیکول)، AMH (ضد مولرین هورمون) و تعداد فولیکول های آنترال است. امروزه FSH به عنوان یک پارامتر با حساسیت ضعیف نسبت به تشخیص کاهش ذخیره تخمدان مورد توجه قرار گرفته است و تست FSH دارای محدودیت های بزرگی است از جمله متغیرهای قابل توجه بین سیکل قاعدگی و سطح FSH بالا تقریبا در بیماران با کاهش خیره تخمدان وجود دارد . AMH توسط سلول های گرانولوزا از فولیکول های کوچک و بزرگ پروگزیمال و کوچک آنترال تولید می شود، بنابراین منعکس کننده استخر فولیکول اولیه است. در حالی که پیشنهاد شده است که AMH نسبتا پایدار در طول سیکل قاعدگی ، نشریات اخیر نشان داد نوسانات قابل توجهی در یک چرخه قاعدگی [22، 23]. شمارش فولیکولهای آنترال (AFC) به عنوان مجموع فولیکولها در هر دو تخمدان در فاز اولیه فولیکولار (روز دوم و چهارم) چرخه قاعدگی محاسبه می شود. ارزیابی را می توان در زمینه ارزیابی اولتراسوند اولیه در سونو واژینال انجام داد و نتیجه ای فوری دارد، دارای قابلیت اطمینان بین چرخه ای خوب است و اگر با تجربه و تعداد محدودی از محققان، یک بیننده خوب قابلیت اطمینان . مطالعات متعدد نشان داده است که AFC و AMH هر دو پیشگویی خوبی از پاسخ تخمدان در زمینه تحریک هورمونی برای درمان ART (تکنیک های کمک باروری)  هستند، هر روش با مزایا، معایب و محدودیت های خاصی دارد.

مطالعات انجام شده تاکنون، بررسی نقش ویتامین D در ذخایر تخمدان، متضاد هستند و نتایج ما در مقایسه با یافته های مطالعات اخیر Fabris و همکاران متفاوت است. [8] و Drakopoulos و همکاران. [9] که نمی تواند رابطه بین پارامترهای ذخیره تخمدان AFC / AMH و کمبود ویتامین D پیدا کند.

یافته های متضاد میان مطالعات ممکن است به قومیت های مختلف جمعیت مطالعه، داشتن عادات مختلف فرهنگی و اجتماعی مختلف و لباس های متفاوت اختصاص داده شود. Drakopoulos و همکاران [9] زنان با قومیت قفقازی را ارزیابی می کنند که به دلیل ناباروری اولیه / ثانویه در بلژیک در مرکز ناباروری درمان شده اند. مطالعه Fabris و همکاران. [8] شامل تنها اهداکنندگان تخمک بود که معمولا جوان و سالم هستند و هیچ مشکل ناباروری ندارند. قومیت جمعیت مطالعه نشان نداده است. با این حال، اطلاعات آنها از یک برنامه اهدایی تخمک بر اساس یک درمانگاه اسپانیایی IVF گرفته شده است. بنابراین می توان فرض کرد که خیابان آنها بیماران  نیز دارای قومیت قفقازی بودند. در مقایسه با مطالعات ذکر شده، مطالعات توصیف شده در این تحقیق در ابتدا یک قوم کاملا متفاوت است و در مرحله دوم، حدود 40 درصد از جمعیت مطالعه در یک کد لباس پوشیدن، که کمتر از 90 درصد پوست را در بر می گیرد، بنابراین پوست را  -در دریافت آفتاب به طور چشمگیری محدود می کند.

کشورهای خاورمیانه دارای کمترین میزان کمبود ویتامین D در جهان هستند و عوامل مختلفی در بروز کمی نور خورشید و کمبود ویتامین D در زنان سنین باروری در این کشورها نقش دارند . یکی از مهمترین عوامل بالا بردن کمبود ویتامین D، کد لباس پوشیدن لباس  به دلیل عادت های اجتماعی و مذهبی است . مشخص شده است که کد لباس پوششی یک عامل با پیش آگهی مستقل کمبود ویتامین D در زنان لبنانی است که تأثیر  نور خورشید در ترکیب سنتز ویتامین D را تأیید می کند  و تفاوت های موجود در میزان کمبود ویتامین D بین زنان مسیحی و مسلمان در خاورمیانه اهمیت نوع لباس را برجسته میکند 

نوع پوست عامل مهمی در تعیین زمان مورد نیاز برای سنتز ویتامین D کافی از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید است. افرادی که دارای نوع I یا II طبقه بندی پوستی هستند، حداکثر فتوسنتز ویتامین D را به میزان 5 تا 8 دقیقه از نور خورشید بهار یا تابستان در نیویورک و بوستون به سرعت می رسانند و فقط در آلاسکا یا اسکاندیناوی کمی طولانی تر می شوند. افرادی که پوست فتوتایپ III دارند پس از اولین قرار گرفتن در معرض UV، ویتامین D را به میزان مشابه با افرادی که دارای پوست فتوتاپ I یا II هستند، تولید می کنند. افراد مبتلا به نوع پوستی IV دارای محتوای ملانین اپیدرمی بالا هستند و از این رو فتوسنتز مقدار نسبتا محدودی از ویتامین D به دلیل جذب UV توسط ملانین . سایر نویسندگان، قرار گرفتن در معرض نور خورشیدرا از 5 تا 30 دقیقه بین 10 صبح تا ۳ بعدازظهر نشان می دهند. دو بار در هفته برای  برای دستیابی به سطح کافی ویتامینD نیاز است

با این حال، در اغلب جمعیت خاورمیانه، دختران شروع به پوشیدن لباس پوششی با شروع بلوغ یا حتی زودتر می کنند، که منجر به بی نظمی طولانی مدت پوست در برابر خورشید و در نتیجه کمبود ویتامین D می شود.

بررسی اثر نوع پوست و نوع لباس بر کمبود ویتامین D در یک گروه تحت بررسی انجام شد و ارتباط معنی داری بین انواع مختلف پوست / کم کاری و کمبود ویتامین D یافت نشد. به علت پوشیدن  لباس های پوششی  با پوشش بیشتر قسمت های بدن، نوع پوست اهمیت بسیار کمی دارد. عدم وجود یک همبستگی بین نوع لباس های مختلف و کمبود ویتامین D با این واقعیت توضیح داده می شود که حتی گروه با کمترین پوشش پوست (10 تا 15 درصد بیشترین سطح پوست بدن که می تواند در معرض نور خورشید باشد) هنوز خیلی کمتر از 20٪ لازم است ( لازمه ساخته شدن ویتامین D قرار گرفتن بیست درصدداز سطح پوست در معرض نور خورشید می باشد)

جمعیت مطالعه ما با کمبود ویتامین D با 4/71٪ (135 بیمار) از بیماران دچار کمبود ویتامین D و میانگین ویتامین D در گروه مطالعه با ng / ml 15.48 مشخص شده است. در مقابل، میانگین ویتامین D در مطالعات Drakopoulos و Fabris [8، 9] ذکر نشده است. علاوه بر این، کمتر از 50 درصد از جمعیت مورد مطالعه کمبود ویتامین D (به ترتیب 30 و 18 درصد) بود. بنابراین، شدت کمبود ویتامین D در مطالعات خود، در مقایسه با مطالعه ما، کمتر بود و ممکن است دلیل عدم ارتباط بین کمبود ویتامین D و پارامترهای ذخیره تخمدان باشد.

نتیجه گیری

داده های ارائه شده در این تحقیق ممکن است نشان دهند که کمبود شدید و طولانی مدت ویتامین D که ناشی از قرار گرفتن پوست در معرض نور خورشید می باشد می تواند سبب کاهش ذخایر تخمدان در گروه تحقیقاتی شده در بیماران ایرانی نابارور شود. مطالعات آینده برای بررسی بیشتر تعامل بین نوع لباس، ویتامین D و باروری مورد نیاز است

 

ترجمه : راضیه فرقانی

منبع: https://www.ncbi.nlm.nih.gov

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی تهران با سابقه ۲۸ سال فعالیت مامایی وزنان درمطب وبیمارستان درتهران .. درحال حاضر مدیر وب سایت تخصصی نوین ماما می باشند که دانش وتجربیات خود را دراین زمینه به کاربران گرامی ارائه می دهند.

ارسال نظر شما

نظر خود را راجع به این مطلب بنویسید و مشارکت کنید
ارسال نظر در حال پردازش...

{{ error }}

{{ result }}

نظرات شما