مصرف ویتامینA در بارداری و چالش های آن

مصرف ویتامینA در بارداری و چالش های آن

1399/04/26

مصرف ویتامین آ در بارداری و چالش های آن

چرا در دوران بارداری به ویتامین A احتیاج دارید؟

ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی است که در کبد ذخیره می شود. ویتامین A برای رشد جنینی کودک از جمله رشد قلب ، ریه ها ، کلیه ها ، چشم ها و استخوان ها و همچنین سیستم های عصبی مرکزی ،گردش خون ، سیستم تنفسی  بسیار مهم است.

ویتامین A به ویژه برای زنانی که در حال زایمان هستند ضروری است زیرا به ترمیم بافت پس از زایمان کمک می کند. همچنین به حفظ بینایی طبیعی کمک می کند ، با عفونت ها مبارزه می کند ، از سیستم ایمنی بدن شما پشتیبانی می کند و به سوخت و ساز چربی کمک می کند.

ویتامین A برای سلامت بینایی ، عملکرد ایمنی بدن و رشد و نمو جنین بسیار مهم است. کمبود ویتامین A در بسیاری از مناطق جهان به ویژه آفریقا و جنوب شرقی آسیا یک مشکل سلامت عمومی است. این بیماری می تواند به صورت نابینایی در شب کوری ایجاد شود و در کودکان ممکن است خطر ابتلا به بیماری و مرگ در اثر عفونت های کودکان از جمله سرخک و پاتوژنهایی که باعث اسهال می شوند را افزایش دهد.


آیا میتوان بیش از حد ویتامین A مصرف کرد؟


اگرچه زنان باردار در طول بارداری مستعد کمبود ویتامین A  هستند ما در سه ماهه سوم بارداری به دلیل سرعت بخشیدن به رشد جنین و افزایش فیزیولوژیکی حجم خون در این دوره ، حساسیت در بالاترین حد خود قرار دارد.

 

در حالی که برخی از شواهدحاکی از مصرف مقادیر کم مکمل های ویتامین A به صورت روزانه یا هفتگی به زنان باردار است که از سه ماهه دوم یا سوم شروع می شود  می تواند شدت کاهش سطح رتینول سرم مادر را در اواخر بارداری و علائم شب کوری راکاهش دهد. شواهد موجود نشان می دهد که مکمل ویتامین A در دوران بارداری خطر ابتلا به بیماری یا مرگ در مادران یا نوزادان آنها را کاهش نمی دهد.

زنان باردار باید از دریافت غذای مناسب تشویق شوند که این امر به بهترین وجه دریافت با مصرف  متعادل سالم حاصل می شود.
______________________________________________________________________________

بیشتر بخوانید: میزان توصیه شده مکمل ها و میکرونوترینت ها در  بارداری

_______________________________________________________________________________

ویتامین a در چیست

درباره ویتامین A

دو نوع ماده مغذی وجود دارد: ویتامین A فعال و کاروتنوئیدهای پیش سازویتامین A. فرم فعال ویتامین A  (که به آن رتینول نیز گفته می شود) مستقیماً توسط بدن استفاده می شود و در محصولات حیوانی مانند تخم مرغ شیر و جگر یافت می شود.  پیش ساخته ویتامین A (کاروتنوئیدها) در میوه ها و سبزیجات یافت می شوند اما بدن شما باید این نوع را به رتینول تبدیل کند.

بیش از 600 کاروتنوئید در طبیعت یافت می شود  اما فقط تعداد کمی از آنها می توانند به رتینول تبدیل شوند. بتاکاروتن رایج ترین آن است.

استاندارد اندازه گیری ویتامین آ RAE (معادل فعالیت رتینول) است که بر اساس قدرت و منبع ویتامین A است. یک میکروگرم (میلی گرم) از رتینول ( فرم فعال ویتامین A ) برابر با 1 میکروگرم RAE است ، اما 12  میلی گرم بتاکاروتن یا 24 میکروگرم آلفاکاروتن معادل 1 میکروگرم RAE است

استاندارد قدیمی تر اندازه گیری که هنوز مورد استفاده قرار می گیرد (به خصوص در برچسب های واقعی مکمل) واحد بین المللی یا IU است. IU ها به راحتی به RAE تبدیل نمی شوند زیرا تبدیل آن به نوع ویتامین A بستگی دارد. به عنوان مثال 900 میکروگرم RAE می تواند از 6،000 تا 36،100 IU ویتامین A باشد.

 

 چه مقدار ویتامین A احتیاج دارید؟

زنان باردار از سن 18 سال و کمتر: 750 میکروگرم RAE در روز

زنان باردار در سن 19 سال و بالاتر: 770 میکروگرم RAE در روز

زنان شیرده 18 سال و کمتر: 1200 میلی گرم RAE در روز

زنان شیرده 19 سال و بالاتر: روزانه 1300 میکروگرم RAE

زنان غیر باردار: 700 میلی گرم RAE در روز

لازم نیست هر روز مقدار  توصیه شده ویتامین A را مصرف شود. در عوض  در طی چند روز یا هفته گی به طور متوسط   آن میزان را مد نظر بگیرید.

 

آیا می توانید بیش از حد ویتامین A مصرف کنید؟

رژیم غذایی متوسط   آمریکایی مقدار زیادی ویتامین A را تأمین می کند. این ماده در گوشت  لبنیات  ماهی ،تخم مرغ و غلات غنی شده به شکل ویتامین A فعال یا رتینول موجود است. همچنین در بیشتر میوه ها و سبزیجات  بیشتر به شکل کاروتنوئیدها وجود دارد.

در دوران بارداری  مهم است که بیش از حد ویتامین A فعال مصرف نشود که می تواند در دوزهای زیاد باعث نقص هنگام تولد و سمیت کبد شود. (با این حال شما می توانید به اندازه دلخواه کاروتنوئید از میوه و سبزیجات دریافت کنید.)

زنان در سن 19 سال و بالاتر - چه باردار باشند و چه شیر مادر  نباید بیش از 3،000 میکروگرم RAE (یا 10،000 IU)  فرم فعال ویتامین A از مکمل ها ، منابع حیوانی و غذاهای غنی شده دریافت کنند. برای زنان در سن 18 سال و بالاتر  حد مجاز مصرف بالای 2800 میکروگرم RAE (9333 IU) است

این یکی از دلایلی است که باعث می شود ویتامین های دوران بارداری خود را دو برابر نکنید 

آیا مصرف جگر در سه ماهه اول بارداری ایمن است؟ 

 دریافت یک وعده جگر بدلیل داشتن میزان بالای فرم فعال ویتامین A( رتینول) ببشتر از30000IU که سه برابر حداکثر میزان مجاز توصیه شده دربارداری است جهت پیشگیری عوارض توکسیک آن بر روی جنین دربارداری مصرف نشود به جای آن از فرم پیش ساز ویتامین A ( کارتنوئید) در منابع گیاهی مانند هویچ ... استفاده شود

بخشی از جگر گاو می تواند حاوی حداکثر سه برابر بیشترین میزان روزانه  فرم فعال ویتامین A  توسط وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA) اعلام شده است

USDA

 توصیه می کند هر روز بیش از 10،000 IU  فرم فعال ویتامین A از مکمل ها ، منابع حیوانی و غذاهای غنی شده  - ترکیبی دریافت نکنید. (برای زنان جوانتر از 19 سال ، این میزان کمتر است.)

یک وعده منفرد از جگر گاو می تواند حاوی 30،000 IU رتینول باشد. بنابراین در صورت خوردن یک وعده جگر ، مطمئناً می توانید از مقدار توصیه شده روزانه فراتر بروید( بیشتر از میزان توصیه شده توسط who). اما برای دریافت مقدار سمی  فرم فعال ویتامین A  باید هر روز طی یک  ماه ، آن را زیاد میل کنید.

این یک ایده خوب است که از دوزهای روزانه روغن کبد ماهی نیز پرهیز کنید. سالها پیش برای والدین معمول بود که روغن کبد ماهی به بچه ها بدهند ، زیرا سرشار از ویتامین است. و اکنون ، به لطف آگاهی از فواید اسیدهای چرب امگا 3 ، که در روغن ماهی یافت می شود ، روغن کبدماهی در حال بازیابی مجدد محبوبیت خود است ( یعنی در بین والدین ).

با این حال، مانند جگر گاو ، روغن کبد ماهی حاوی مقادیر زیادی رتینول است. یک قاشق چایخوری روغن کبد ماهی حاوی 4500 IU رتینول است. اگر علاقه مند به مصرف یک مکمل امگا 3 هستید ، از پزشک خود بخواهید تجویز کند.

زنان در سن 19 سال و بالاتر - چه باردار باشند و چه شیر مادر  نباید بیش از 3،000 میکروگرم RAE (یا 10،000 IU)  فرم فعال ویتامین A از مکمل ها ، منابع حیوانی و غذاهای غنی شده دریافت کنند. برای زنان در سن 18 سال و بالاتر  حد مجاز مصرف بالای 2800 میکروگرم RAE (9333 IU) است

 

منابع :

https://www.who.int

https://www.babycenter.com

 

ترجمه  وگردآوری مطالب: راضیه فرقانی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی

راضیه فرقانی کارشناس مامایی دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی تهران با سابقه ۲۸ سال فعالیت مامایی وزنان درمطب وبیمارستان درتهران .. درحال حاضر مدیر وب سایت تخصصی نوین ماما می باشند که دانش وتجربیات خود را دراین زمینه به کاربران گرامی ارائه می دهند.

ارسال نظر شما

نظر خود را راجع به این مطلب بنویسید و مشارکت کنید
ارسال نظر در حال پردازش...

{{ error }}

{{ result }}

نظرات شما