بارداری در زنان مبتلا به کم کاری تیرویید
بارداری در زنان مبتلا به کم کاری تیرویید
یکی از مسائل مهم بیماری های زنان در مورد افرادی است که مبتلا به کم کاری تیرویید هستند، برای مثال چگونه میتوانند باردار بشوند؟ یا به چه داروهایی نیاز دارند؟ در اين مقاله به توضيح اين بيماری و دوزهای مصرفی لازم از داروها برای زنان میپردازیم.
نیاز به هورمون اضافی تیرویید زنان مبتلا به كم كاري تيروييد در ۶ هفته اول بارداری افزایش مییابد. دستورالعمل های جدید توصیه می کند که قبل از تلاش برای تجویز دارو، پزشکان باید دوز داروی بیمار را با هدف TSH کمتر از 2.5 تنظیم کنند.همچنین، به محض اینکه آنها یک آزمایش مثبت در بارداری داشته باشند باید دوزهای جایگزین تیروئید خود را به میزان 25 تا 30 درصد افزایش دهند.
به دلیل اینکه تجویز دارو در نیمه اول حاملگی نیاز به تنظیم دقیق دارد. لازم است که هر چهار هفته یک بار بیمار معاینه شود و مورد بررسی قرار بگیرد.
داروهای توصیه شده در طول بارداری
نوع دارو جایگزین تیروئید که باید در دوران بارداری استفاده بشود فقط لووتیروکسین خوراکی است و دیگر داروهای تیروئید مانند T3 یا تیروئید خشک شده توصیه نمی شود. لازم به ذکر است که عنصر "ید" حدود 50 درصد در طول بارداری افزایش می یابد. اما دقیقا چه مقدار ید برای زنان باردار و شیرده لازم است؟ بنابر توصیه انجمن تیروئید از سازمان بهداشت جهانی مصرف ۲۵۰ میلی گرم ید در هر روز برای زنان باردار و شیرده لازم است.
برای اطمینان از مصرف کافی، استفاده از مکمل روزانه با 150 میکروگرم ید برای زنان باردار، شیرده و یا ان هایی که در حال برنامه ریزی برای باردار شدن هستند لازم است. برای مثال بهترین مکمل ید مصرف پتاسیم یدید است اما مثلا دوز ید در جلبک دریایی و جلبکها به اندازه کافی سازگار نیست.
موارد احتیاطی: مصرف روزانه ید بیش از 500-1100 میکروگرم می تواند باعث کم کاری تیروئید جنین شود.
نتیجه
علاوه بر موارد گفته شده کم کاری تیروئید باعث افزایش افسردگی پس از زایمان میشود پس به این نکته مهم برای ارزیابی افسردگی پس از زایمان باید توجه کرد و در نتیجه آنتی بادی های تیروئید، TSH، T4 را بررسی کرد.
یک هشدار مهم: باید تا ۶ ماه بعد از درمان با ید رادیواکتیو از حاملگی اجنتاب شود. همچنين دوز تيروکسين قبل از باردار شدن بايد تثبيت شود و به مقدار مشخصی در بدن برسد.
رویکرد غربالگری کم کاری تیروئید در بارداری
از آنجا که کم کاری تیروئید آشکاروساب کلینیکال با عوارض بارداری از جمله سقط جنین همراه است و آزمایشات تیروئید به طور گسترده در دسترس هستند و انجام آنها آسان است، بعضی از زنانی که علامتی از اختلال تیروئیدی ندارند علاقمند به غربالگری و انجام ازمایش هستند. به همین دلیل غربالگری در سه ماهه اول بارداری در به صورت جهانی بحث برانگیز است. بنابراین، تنوع گسترده ای در شیوه های غربالگری وجود دارد.
چه کسانی را باید غربال کنیم؟
به دلیل شواهد کافی برای پشتیبانی از غربالگری جهانی TSH در سه ماهه اول، محققان یک روش هدفمند را به غربالگری ترجیح می دهند (به عنوان مثال، "یافتن کیس").
زنان باردار با هر یک از موارد زیر میتوانند غربالگری شوند:
- زندگی در منطقه ای از نارسایی ید متوسط تا شدید
- علائم کم کاری تیروئید
- سابقه خانوادگی یا شخصی بیماری تیروئید
سابقه شخصی:
• آنتی بادی های پراکسید از تیروئید (TPO)
• گواتر
• سن بالای 30 سال
• دیابت نوع 1
• ایرادیشن سر و گردن
• سقط مکرر یا زایمان زودرس
• حاملگی چند قلویی قبلی (دو یا چند مورد)
• چاقی کلاس 3 (شاخص توده بدن [BMI ≥40 کیلوگرم بر متر مربع)
• ناباروری
• قبل از جراحی تیروئید
• استفاده از آمیودارون، لیتیوم، یا تجویز اخیر مواد حاجب رادیولوژیک ید دار
در زنانی که معیارهای موردی گفته شده مشخص شود، ما اندازه گیری TSH سرم را در سه ماهه اول به عنوان آزمایش غربالگری کم کاری تیروئید پیشنهاد می کنیم. اگر TSH سرم بین حد پایین نرمال و 2.5 mU / L در سه ماهه بارداری باشد، بیشتر خانمها نیازی به آزمایش بیشتر ندارند.
با این حال، در زنان در معرض خطر بالا برای ابتلا به کم کاری تیروئید در دوران بارداری (درمان پس از رادیو ید، پس از همی تیروئیدکتومی، سابقه قرار گرفتن در معرض تابش با دوز بالا پرتوتاپی ناحیه سر و گردن)، ما TSH را در دوران بارداری ارزیابی مجدد می کنیم (به عنوان مثال، تقریباً هر چهار هفته در سه ماهه اول، و سپس یک بار در طول هر سه ماهه دوم و سوم). اگر TSH سرم بالاتر از 2.5 mU / L باشد، آنتی بادی های TPO را اندازه گیری می کنیم.
در زنان با غلظت بالای آنتی بادی آنتیTPO امار از دست دادن جنین و زایمان زودرس افزایش یافته است و نتایج نامطلوبی هم در زنان با TSH پایین و بدون آنتی بادی TPO رخ می دهد.
بنابراین، وجود آنتی بادی های TPO ممکن است برای تصمیم گیری در درمان زنان با آزمایشات مرزی عملکرد تیروئید (به عنوان مثال ، TSH 2.5 تا 4.0 mU / L) و پیش بینی میزان کم کاری تیروئید و خطر سقط جنین و اختلال عملکرد تیروئید پس از زایمان مفید باشد. اگر TSH بالای 4 mU / L باشد، ما برای تعیین سطح کم کاری تیروئید اندازه گیری T4 آزاد را پیشنهاد می کنیم.
منابع: medscape.com و uptodate.com
ترجمه و تدوین : راضیه فرقانی
نظرات شما